StoryEditorOCM
GastroBITI SVJESTAN

Svi se najviše debljamo za blagdane: uz ovih 5 pravila nećete uhvatiti 5 kila viška! Jedan od njih odnosi se i na prihvatljivo alkoholno piće koje navodno topi mast oko struka

Piše Ana Dukić/Živim
15. prosinca 2022. - 16:06

Nećemo se lagati, najviše se debljamo za vrijeme blagdana. Kako i ne bismo, dugo traju, hrana je jako ukusna i visokokalorična, a kretanje je minimalno.

Baš zato mnogi traže načine kako održati svoje fitness ciljeve tijekom blagdanske sezone, što se ponekad može pokazati teškim, ali važnim.

Višak masnoće oko trbuha ne samo da otežava zakopčavanje hlača, već donosi zdravstvene probleme poput povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2. Zato je potrebno napraviti svjesne izbore koji će vas održati na pravom put prema mršavljenju, piše Živim.

image
Shutterstock

Napunite polovicu svog tanjura voćem i povrćem

Sjedite za blagdanskim stolom i razmišljate što ćete staviti na svoj tanjur? Mi vam savjetujemo da uzmete u obzir voće i povrće te da tim namirnicama napunite pola svog tanjura. To je savjet liječnika i nutricionista za bilo koje doba godine, ali blagdanska okupljanja mogu ponuditi jedinstvenu priliku da probate voće i povrće koje obično ne pripremate kod kuće.

Uz konzumaciju povrća i voća, nećete samo uživati u njihovim okusima nego ćete učiniti uslugu i svom struku. Voće i povrće gotovo je univerzalno bogato vlaknima, a brojne studije pokazuju da je prehrana bogata vlaknima povezana sa smanjenim visceralnim (tzv. trbušnim) salom.

Preskočite ili ograničite alkohol

Znamo da vam se ovaj savjet neće baš svidjeti, ali ako želite vitkiji struk možda biste se trebali odmaknuti od šanka i pratiti svoju konzumaciju alkohola ove sezone. Nazdravljanje uz punč, koktele i druga alkoholna pića moglo bi doprinijeti debljanju.

Studije su povezale visoku konzumaciju alkohola s većim opsegom struka. Koji su razlozi za to? Zapravo, postoje dva. Prvo, kalorije koje unosite alkoholnim pićima ne ostavljaju vas sitima kao kalorije iz hrane, dapače, potiču glad. Drugo, vaše tijelo daje prednost sagorijevanju alkohola nad sagorijevanjem masti, što znači da može na kraju pohraniti više masnog tkiva na mjestima na kojima biste radije da to nije slučaj.

Ipak, postoji jedna dobra strana: jedna je studija otkrila da, dok pivo i alkoholna pića mogu pridonijeti povećanju trbuha, crno vino je zapravo povezano sa smanjenjem masnoće na tom području. Stoga, ako želite nazdravite, preporučujemo da to bude čaša crnog vina.

Evo koliko kalorija sadrže neka uobičajena pića u 100 ml:

Bijelo vino - 85 kcal

Crno vino - 80 kcal

Pivo - 45 kcal

Vodka - 230 kcal

Viski - 250 kcal

I ne samo da kalorije iz alkohola mogu utjecati na vašu težinu, obično uz piće ide visokokalorična hrana.

Razmislite o desertu

Tko može odoljeti kolačima i tortama nakon blagdanske gozbe? Baš zato je važno na vrijeme se pripremiti. Jedini problem s ovim je što su blagdanski deserti visokokalorični, a hrana puna rafiniranih ugljikohidrata potencijalno povećava salo na trbuhu.

image
Shutterstock

Naravno, trebate malo uživati tijekom praznika, ipak je to najljepše doba godine. Ali razmislite o odabiru slastica koje sadrže manje masti i rafiniranih ugljikohidrata. Možete se čak ponuditi donijeti vlastiti zdravi desert kako biste mogli bolje kontrolirati sastojke. Ako to nije baš moguće, podijelite desert s članom obitelji ili jednostavno uzmite manji komad.

Neka vam proteini budu prioritet

Srećom, blagdanske gozbe često imaju namirnice pune proteine. Kao što su piletina, janjetina, a čak se proteini nalaze i u svinjetini. Za sprječavanje nakupljanja sala na trbuhu, to je odličan izbor.

U maloj studiji objavljenoj u časopisu Nutrition and Metabolism, ljudi koji su jeli više visokokvalitetnih proteina imali su manje masti na trbuhu. Kad se kaže visokokvalitetni protein, to je onaj koji opskrbljuje sve esencijalne aminokiseline. Naći ćete ga u mesu, mliječnim proizvodima, ribi, jajima i nekim vegetarijanskim namirnicama poput kvinoje i pistacija. Dok planirate svoje blagdanske obroke, pokušajte se usredotočiti na ove opcije proteina.

Preskočite slatka pića

S obzirom na to da je za mršavljenje neophodan kalorijski deficit, pazite da ne unosite nutritivno prazne namirnice. Među njih spadaju i slatka pića, poput likera, jabukovače, vruće čokolade, a ona su osobito popularna u ovo doba godine. Zašto ih trebate izbjegavati? Sadrže puno kalorija i dodatnih šećera. Nažalost, studije pokazuju da je pijenje pića zaslađenih šećerom povezano s većim nakupljanjem visceralnog masnog tkiva (poznatog i kao trbušno salo).

Ne brinite, to ne znači da morate pribjegavati ispijanju obične vode. Za niskokaloričnu alternativu, odaberite vrući čaj sa štapićima cimeta, klinčićima i kriškama naranče, piše Živim.

20. travanj 2024 15:45