StoryEditorOCM

ZAŠTITARIMA NA ŠTRAJKAČE 'Autoprijevoz': istražni zahtjevi protiv nekoliko osoba; došao i Ostojić

Piše PSD.
17. studenog 2011. - 23:17

Slučaj Autoprijevoz: Štrajkaše posjetio Ranko Ostojić

Štrajkaše glađu u četvrtak navečer posjetio je Ranko Ostojić, saborski zastupnik SDP-a, nositelj liste Kukuriku koalicije u 9. izbornoj jedinici i kandidat za budućeg ministra unutarnjih poslova.

- Činom štrajka glađu vi ste još jednom ukazali na slučaj Autoprijevoz koji stoji i alarmirali ste javnost - kazao je stojić Ćubiću, Bračulju i Tokiću i nastavio: Nije kriv grad Sinj koji je samo štitio imovinu i zato ga danas proziva predsjednica Vlade. Iza kulisa se odvija ne znam kakva igra. Mi ćemo stvari rasčišćavati do kraja. Predmet Autoprijevoz izići će iz ladica i bit će sigurno rješen - bio je odlučan Ostojić.

Trojica štrajkaša kazali su Ostojiću da neće prekinuti štrajk dok ne dobiju jamstvo da će njihov problem s otkazima biti rješen jer im poslije 35, 37 i 38 godina radnog staža ništa drugo ne preostaje.

Mladen Bajić Ozrenu Matijaševiću: Slučaj Autoprijevoz ne leži u našim ladicama

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u četvrtak poslijepodne primio je predsjednika HUS-a Ozrena Matijaševića koji je u ime četvorice otpuštenih radnika Autoprijevoza Sinj, od kojih su trojica u srijedu ujutro započeli štrajk glađu, zatražio izviješće o radu nadležnih ddržavnih odvjetništava na predmetima vezanim za Autoprijevoz.

Nakon tog sastanka, Županijsko državno odvjetništvo izdalo je priopćenje javnosti u kojem stoji kako je to odvjetništvo 18. ožujka ove godine i podnijelo istražni zahtjev protiv J.J. (Joška Jerkana) zbog 9 kaznenih djela te protiv V.B. (Vice Barbira) i M.J. (Mate Jujnovića) zbog sedam kaznenih djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Također je podnijet istražni zahtjev rasdi istog kaznenog djela protiv A.B. (Ante Burića).

Osnovano se sumnja, navodi ŽDO Split, da su osumnjičenici tim kaznenim djelima pribavili oko 6 milijuna kuna protupravne imovinske koristi Prometu iz Makarske na štetu Autoprijevoza Sinj. ŽDO navodi da je Istražni centar Županijskog suda požurivao postupanje po istražn om zahtjevu, ali istraga još uvijek nije otvorena.

U istom priopćenju ŽDO navodi da je Općinsko državno odvjetništvo u Sinju podiglo optužnicu protiv Ante Burića, Ivana Lišnića, Vice Barbira i Mate Jujnovića zbog dva kaznena djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju kojima su Prometu Makarska pribavili protupravnu imovinsku korist od oko 10 milijuna kuna, a na štetu Autoprijevoza Sinj. Ta je optužnica postala pravomoćna 12. rujna ove godine, a glavna rasprava još nije zakazana.

ŽDO još navodi da po nalogu Općinmskog državnog odvjetništva u Sinju Odjel gospodarskog kriminaliteta PU Split provodi daljnje izvide radi utvrđivanja eventualnih drugih nezakonitosti u i oko Autoprijevoza Sinj, koji su u tijeku.

Toni Paštar

Radnici Autoprijevoza Sinj Ivan Ćupić, Slavko Bračulj i Igor Tokić u četvrtak su nastavili dan ranije započeti štrajk glađu zbog redovnog otkaza ugovora o radu kojega im je potpisao direktor Jakov Jerkan.


Zahvaljujući direktoru Jerkanu u prostoriji površine 15-ak kvadrata gdje radnici štrajkaju, a koju u upravi Autoprijevoza nazivaju čekaonicom putnika, u srijedu navečer poslije 22 sata događala se prava drama.

Upravo kada su se štrajkaši glađu pripremili za spavanje, pošto su otišli i posljednji građani koji su im dolazili iskazivati potporu, dvojica zaštitara tvrtke Markioli security po nalogu direktora Jerkana došli su ih izbaciti.

Štrajkaši su odbili nalog zaštitara nakon čega je jedan od njih iz džepa izvadio ključ i zaključao prostoriju izvana takmo da štrajkaši ne mogu vani, niti do sanitarnog čvora. Kasnije je zaštitar priznao da mu je ključ dao upravo direktor Jerkan.

Kada su vidjeli da ih je zaštitar zaključao štrajkaši su povikali i zatražili da ih otključa, a istovremeno su nazvali policijsku postaju Sinj. Za svega nekoliko minuta do njih je došao jedan policajac iz ophodnje, a ubrzo su stigli pomoćnik zapovjednika Policijske postaje Sinj i još jedan policajac.

Zaštitari su se poslije svega povukli, a policajci su evidentirali događaj. U međuvremenu su alarmirani drugi sindikalisti i radnici te građani koji podržavaju štrajkaše te su i oni došli i zadržali se sa štrajkašima do iza ponoći.

U četvrtak od ranog jutra kao na traci nizali su se pojedinci i grupe koji su dolazili štrajkašima dati potporu uz istovremenu osuđu odluku poslodavca da izbacuje na ulicu vrijedne radnike sa 35 do 38 godina radnog staža ostvarenog isključivo ili u najvećem dijelu u Autoprijevozu.

Potporu štrajkašima dale su sve udruge proizišle iz Domovinskog rata s područja Sinja i Cetinske krajine kao i predstavnici 30-ak braniteljskih udruga od Dubrovnika do Splita koji su na putu za Vukovar došli u Sinj podržati Ćupića, Bračulja i Tokića koji su također branitelji.

U četvrtak su u posjet štrajkašima došli fra Bože Vuleta i fra Paviša Norac Kevo, gvardijan i župnik sinjskog Franjevačkog samostana i Svetišta, odnosno župe Gospe Sinjske.

Oni su tražili od štrajkaša da prekinu sa štrajkom ističući da ništa nije vrijednije od života, a kako su sva trojica štrajkaša ljudi u godinama načetog zdravlja istrajavanjem u štrajku mogu ozbiljno dovesti u pitanje svoje zdravlje pa i život.

Umjesto toga na prijedlog Mira Bulja gvardijan Vuleta inicirao je da se u ponedjeljak u 11 sati na kolodvoru održi skup potpore ovoj trojici štrajkaša, kao i Duri Đapiću koji je također dobio otkaz ali uz suglasnost trojice štrajkaša ne sudjeluje u štrajku jer mu se u subotu ženi sin.

Istim skupom izrazio bi se prosvjed građanskog Sinja zbog nefunkcioniranja institucija sustava jer se osnovano sumnja da se kroz privatizaciju Autoprijevoza događao kriminal velikih razmjera, podignuta je i jedna optužnica "teška" 15-ak milijuna kuna, što je tek dio "marčapije", ali sve je na tome stalo i još nitko za ništa nije odgovarao. Skup bi, kako je najavljeno, organizirale nevladine udruge uz potporu Crkve.

Uvažavajući riječi gvardijana i župnika štrajkaši su odlučili nastaviti svoju bitku gladovanjem, bez obzira na posljedice, sve dok se njihov problem ne rješi ili ne dobiju prihvatljivo jamstvo.

Fra Boži i fra Paviši su rekli da nikako ne žele dopustiti reprizu slučaja svoga kolege Branka Norca Kljaje koji je također zbog otkaza štrajkao glađu u travnju prošle godine.

Njemu je tada obećano brzo rješavanje problema. I doista, Općinski sud u Sinju donkio je nepravomoćnu presudu o nezakonitosti otkaza i Kljajinu povratku na posao.

Međutim, Kljajo već 14 mjeseci čeka na drugostupanjsku presudu, jer se direktor Autoprijevoza na prrvostupanjsku presudu žalio. A Kljajina djeca imaju potrebu svaki dan jesti.

Zato su štrajkaši Ćupić, Bračulj i Tokić odlučni ići do kraja.

Toni Paštar, foto: vojko bašić / cropix

Marić: Po drugi put ih Jerkan pokušao izbaciti na ulicu


Zbog pokušaja direktora Autoprijevoza Joška Jerkana da uz pomoć zaštitara izbaci štrajkaše glađu iz prostora na kolodvoru priopćenjem se oglasio Jozo Marić, županijski voditelj HUS-a.

Poslije riječi zahvale policiji na primjerenoj reakciji i građanima koji su "reagirali u to gluho doba noći" Marić kaže:

"Trojici štrajkaša glađu Joško Jerkan već je podijelio otkaze, a noćas ih je po drugi put pokušao izbaciti na ulicu. Prdlažemo VAD-u da postupiprema članku 20. Statuta i isključi Jerkana pošto je svojim ponašanjem povrijedio ugled VAD-a i ne zaslužuje nositi časno ime alkara. Indikati pozivaju institucije kojima je zadaća kontrola zakonitosti na žurno postupanje".


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 14:07