StoryEditor
Zagoravirus se širi

U tjedan dana u Cetinskom kraju 237 novooboljelih, čak 125 iz Sinja: jutros rekordni redovi za testiranje, od danas na snazi nove mjere za to područje

27. listopada 2020. - 10:15
Toni Paštar

Nacionalni Stožer Civilne zaštite prihvatio je prijedlog koordinacije stožera CZ gradova Sinja, Trilja i Vrlike i općina Dicmo, Hrvace i Otok i odredio dodatne restriktivnije epidemiološke mjere za područje tih gradova i općina u trajanju od 20 dana.

Mjere čiji prijedlog je Slobodna objavila prošlog tjedna, počele su se primjenjivati od utorka 27. listopada. Njima je, uz ostalo, uvedena zabrana održavanja svih skupova u zatvorenim prostorima, maske za lice obvezne su u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavlja javna ili gospodarsla aktivnost, ali i na otvorenim prostorima ukoliko nije moguće osigurati distancu od najmanje 1,5 metara.

U cetinskom kraju su, čini se, odlučni primijeniti donešene mjere pa će se u tom kontekstu pojačati nadzor njihove provedbe, a posebna pozornost posvetit će se poštivanju radnog vremena ugostiteljskih objekata kao i održavanju svadbenih svečanosti.

U posljednjih 7 dana, od utorka 20. listopada do ponedjeljka 26. listopada, u cetinskom kraju evidentirano je 237 novooboljelih od Covida 19. Od toga broja 125 osoba je s područja grada Sinja u kojemu je dosadašnji neslavni rekord od 34 novooboljele osobe objavljen u subotu 24. listopada.

To, naravno, nije i stvarni broj novooboljelih već tek broj pozitivnih na Covid 19 iz analiziranih uzoraka. Stvarni broj je neupitno puno veći, možda i višestruko. To se, na primjer, može zaključiti iz podataka o evidentiranom broju novooboljelih ponedjeljkom.

Tako je u ponedjeljak 19. listopada u cetinskom kraju evidentidrano samo troje novooboljelih, dvije osobe u Trilju i jedna u Otoku, a prošloga ponedjeljka njih šestoro, u Sinju i Trilju po dvije osobe te po jedna osoba u Hrvacama i Otoku. Da je uzimano i analizirano više uzoraka brojke bi sigurno bile posve drukčije, nažalost u korist Covida 19. 

Da su građani sve zabrinutiji zbog širenja zaraze, svjedoče i nikad duži redovi za davanje uzoraka za analizu koronavirusa koje smo u utorak ujutro snimili u Sinju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. listopad 2020 10:52