StoryEditorOCM
ZagoraSPORNI POPIS

Ponovno se ‘pumpa‘ broj stanovnika u Zagori, sela su prazna, a birača je kao u velegradu! Sinjski primjer to potvrđuje

Piše Toni Paštar
11. svibnja 2023. - 10:56

Na svojoj posljednjoj sjednici sinjski vijećnici donijeli su odluku o raspisivanju izbora za vijeća mjesnih odbora (MO) koji će se održati 4. lipnja.

Budući da je riječ o redovnom izjašnjavanju građana, održat će se u svih 14 mjesnih odbora, odnosno naselja koja su u administrativnim granicama Grada Sinja. U MO-u Sinj, u kojem se tijekom prošlog saziva Vijeće nije uspjelo konstituirati, birat će se 11 članova, u Brnazama, Glavicama i Turjacima po devet, a u ostalih 10 naselja po sedam.

Ako se nastavi dosadašnja praksa, a najava za promjenom nema, i ovi izbori u stvarnosti neće gotovo ništa značiti. Radi se o tome da sinjske lokalne jedinice nemaju status pravne osobe, ne raspolažu nikakvim novcem niti bilo kakvim drugim sredstvima i nemaju nikakavu mogućnost izravnog odlučivanja o ulaganjima poreznog novca građana u korist poboljšanja uvjeta življenja tih istih građana na svom području.

Zanimljivo je, međutim, da i u ovim izborima stvarnost ide drumom, a statistika šumom. Pa je tako objavljeno da će 4. lipnja za izbor ukupno 108 vijećnika u 14 MO-a pravo glasa imati 26.577 upisanih birača. To je "tek" 3125 birača više od službenog broja stanovnika Sinja i okolih naselja, po popisu iz 2021. godine kada su statističari evidentirali da na tom području žive 23.452 građanina.

Između ta 23.452 stanovnika su i svi mlađi od 18 godina, koji 4. lipnja neće imati pravo glasa. Ako se pretpostavi da je takvih u ukupnom broju stanovnika barem od 20 do 25 posto, ispada da bi broj birača na sinjskom području, dakle punoljetnih građana s poslovnom sposobnošću, mogao biti oko 18 tisuća. A ima ih 26.577.

Pa se dolazi do zaključka da broj birača koji će glasati za lokalne vijećnike za gotovo 8500 ili više od 47 posto premašuje broj građana službeno evidentiranih od strane države u posljednjem popisu stanovništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 01:28