stdClass Object ( [id] => 1380113 [title] => Nakon 47 godina života u Kanadi, Čaglji su se vratili u svoj Zagvozd: Ozdravio sam na ovom kamenjaru. Ali jedno mi smeta [alias] => nakon-47-godina-zivota-u-kanadi-caglji-su-se-vratili-u-svoj-zagvozd-ozdravio-sam-na-ovom-kamenjaru-ali-jedno-mi-smeta [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

– Prvi plan je bio da zaradim za auto i odmah natrag. A, eto, otegnulo se. Za taj moj pothvat trebalo mi je punih četrdeset sedam godina. Onda sam kupio dva, sebi i ženi, i vratio se u Zagvozd – kazuje nam Mijo Čagalj, gastarbajter s početka sedamdesetih godina i dionik prvog većeg vala egzodusa Imoćana i Hercegovaca prema zapadnoj Europi i Americi.

U želji za boljim životom, kao i većina njegovih sumještana, Mijo se zajedno sa suprugom Milicom i tada dvogodišnjom kćeri otrgnuo kamenjaru i škrtoj crnici i svoju mirovinu zaslužio u Hamiltonu, gradu južnog Ontarija u Kanadi, na najzapadnijem kraju poluotoka Niagare.

Život u tuđini daleko od ikoga svoga toliko je već puta ispričana priča, nalik svima onima koje smo toliko puta čuli. Opet svaka od njih ima jednu posebnu dimenziju. Onaj trag u beskraju koji manje ili više svi ostavimo iza sebe. A ovaj je zagvoški bračni par bogme zaorao duboko u brazdu.

Da ih je život mazio, i nije. Još kao djeca radili su teško, mukotrpno, trebalo je preživjeti među tim biokovskim sivcem, onim malobrojnim vrtačama i nazubljenim kukovima Gornjih Čagalja, zaseoka nedaleko od središta Zagvozda, odakle se uvijek iseljavalo.

---

image

Ni slapovi Niagare ni sve prirodne ljepote Ontarija ne mogu se usporediti s onim za čim vam duša čezne

Jakov Prkić/Cropix
---

– Bilo je tako kako je. Nije tu bilo neke velike razlike u odnosu na sva ova sela naše Zagore. Meni se, eto, ukazala prilika i kratko nakon što sam se oženio i dobio kćer, otišao sam kod polubrata u Kanadu. Nisam imao nekog izbora, ili kod njega, ili u Njemačku. Opet kad imate nekoga svoga, malo je lakše.

Prije toga pet godina sam otukao u splitskom "Termofrizu". Mala plaća, a puno posla. I onda put pod noge do slapova Niagare i ponovno natrag do Zagvozda – uvod je to u životnu priču našeg domaćina, čiji je davno planirani povratak korijenima, nažalost, omela bolest. Sva ta zdravstvena kalvarija nije uspjela zatomiti njegovu želju za povratkom, što mu se kasnije i ostvarilo. Što bi rekli ljudi, želja je bila jača od bolesti.

A kako i ne bi. Cijeli radni vijek proveo je na otvorenom, kao cjevar na visokim pećima na stotinu metara visine, gdje se temperatura zraka znala spustiti na minus četrdeset i niže.

– Ako si želio nešto na brzinu zaraditi i pristojno se kući vratiti, trebalo je dobro zasukati rukave. Samo se, eto, taj moj povratak oduljio. Neko sam vrijeme radio u svojstvu cjevara, odnosno specijalca za hidrauliku, zatim poslovođe i zadnjih petnaest godina u uredu, zadužen za organizaciju procesa poslovanja ili planer, kako hoćete.

Međutim, prije svega, odmah nakon dolaska, upisao sam se u školu za jezike. To je plaćala država, što mi je poslije itekako koristilo. Kada poznaješ jezik, mnogo je lakše, sve ti je pristupačnije. Komunikacija je vrlo važna i taj moj školski staž vrijedio mi je kroz život. U Kanadi smo dobili i sina, kupili kuću i jednostavno ostali.

---

image

‘Imamo dvoje djece i petero unučadi. Sin se rodio tamo i pravi je Kanađanin, dok kćerka voli ovdje‘

Jakov Prkić/Cropix
---

Na tamošnju temperaturu, posebno onu tijekom zimskih mjeseci, čovjek se brzo privikne. Nije to kao kod nas. Kada vas bura propuše, rekao bi čovjek da vam je prožela svaki dio vašeg tijela. Dok u Kanadi i nema pretjeranih vjetrova. Onda kada puše, čini vam se da je minus pedeset. Sve u svemu, proživjeli smo jedan pristojan život. Nažalost, zbog nesretne bolesti ostao sam bez lijevog plućnog krila s oštećenim glasnicama, a dobio infarkt i nekoliko premosnica. Ovdje sam se preporodio – tvrdi Mijo Čagalj, smatrajući da ništa ne može nadomjestiti rodnu grudu i staru kuću, punu lijepih uspomena.

U njoj ipak više ne žive. Izgradio je novu s bazenom. Ne za turistički transfer, već za svoju ugodu.

Tu u smiraj dana, u suton, voli izići pod trijem. Sjedne onako opušteno pred raskošnim vrtom i bogati se pogledom na biokovski masiv i njegov najviši vrh.

Opet da sve ne bude idealno, u Hrvatskoj se pobrine birokracija.

– Više se u Lijepoj našoj posiječe stabala za papire neko u cijeloj Kanadi. Gdje god dođete, susretnete se s nepotrebnom papirologijom i ležernom administracijom. To je jedino što nam kvari dojam i užitak življenja na ovom kamenjaru. Uskoro mi se vraća i kći, ne znam što je sve čeka za ishođenje svih dozvola za gradnju kuće. Mogu samo pretpostavljati ugledajući se na svoj primjer kada smo 2015. godine počeli s gradnjom. Opet vjerujem da će to ići brže nego onda. Nadajmo se boljemu jer ljepše zemlje od ove nema nigdje na svijetu – smatra Mijo.

---

image

U Zagvozdu su izgradili novu kuću s bazenom. Ne za turistički transfer, već za svoju ugodu

Jakov Prkić/Cropix
---

Ni slapovi Niagare ni sve te prirodne ljepote Ontarija ne mogu se usporediti s onim za čim vam duša čezne. A Čagljima je žudilo i srce i duša, posebno supruzi Milici. Njoj nije cilj bio kupiti prvi automobil i vratiti se kući, ona je otišla da se vrati. To što im pruža Zagvozd ne može se novcem kupiti. Samo onaj tko je iskusio tuđinu zna što mu znači domovina. Svuda se životari, samo se u starom kraju živi.

– Dok smo tamo boravili, nije bilo noći da nisam sanjala rodni kraj, one ljude i događaje iz mladosti. Otkad sam se vratila, nikad mi u san nije došla Kanada, pa ni djeca ni unučad. Istina, fale mi i uvijek zovem i pitam kada će doći. Imamo dvoje djece i petero unučadi. Sin se rodio tamo i pravi je Kanađanin, dok kćerka voli ovdje. Želi se vratiti, nadamo se uskoro – dodaje Milica.

Nadala se i povratku svog unuka Ethana, inače vrsnog nogometaša. Kratko je trenirao u Imotskom i Makarskoj, kasnije i u Karlovcu. Međutim, nenavikao na ispunjenje danih mu obećanja, na nagovor roditelja vratio se natrag. Iako je prije dolaska u domovinu svojih roditelja imao poziv da zaigra u sastavu Sveučilišta Florida u Americi.

Što se tiče Miličina povratka natrag u Kanadu, čvrsta je u odluci da se tamo nikada više neće vratiti. Kada je odlazila, rekla je svojim prijateljicama da nema namjeru okretati se za sobom. Sada je u to sto posto uvjerena. Dok Miji pomalo nedostaju prijatelji i kanadski sustav vladanja, Milici nedostaju one hladne zime i obilni snjegovi. Nije da i njezinu suprugu ne paše hladnije vrijeme, ne voli pretjerane vrućine kada upeče zvizdan, a kad ona Božja pripeka omađija dalmatinski kamenjar, Mijo ne izlazi ispod klime. Tek navečer sjedne na trijem pa tako do sitnih sati. Tu su zajedno našli mir i zadovoljstvo, Mijo i zdravlje. Tu je, ajmo kazati, ozdravio.

---

image

Pred kućom u Zagvozdu imaju i vrt, a posebno uživaju u pogledu

Jakov Prkić/Cropix
---

– Znate čega u Kanadi nema? Ovih insekata. Ovdje sve plazi, lize, leti. Em mušica, komarci, gušteri, leptiri... i svakakva neka druga gamad. Normalno, zime su blage pa ih to ne ubije. Dok tamo takvog šta jednostavno nema. Gdje će i biti kada su niske temperature.

Ono drugo je sve dobro. Možda ljudi nisu malo od riječi, ali, Bože moj, sto ljudi, sto ćudi.

Budući da je ova priča započela jednim automobilom, i to onim Fordom Galaxyjem, red bi bio da je na taj način privedemo kraju.

Zbog istog Milica je položila i vozački. Naučila voziti i prepustila se gradskoj vožnji po ulicama Hamiltona. S obzirom da je radila u tvrtki koja se bavi repromaterijalom, automobil joj je bio neophodan. Nakon završetka kanadske ere, Čaglji se vraćaju kući sa dva automobila. Međutim, ovdje ona više ne vozi. Strah je. Nenavikla na loše ceste i nervozne vozače, odmakla se od te "profesije".

Draže joj je sa svojim Mijom uživati u tišini. U glasu predaka i muku planine. U tom kamenu u koji vjeruju kao u zvijezde koje padaju iza te biblijske planine, daleko od oka, daleko od ruke.

---

image

‘Život nas nije mazio, ali, sve u svemu, proživjeli smo jedan pristojan život‘

Jakov Prkić/Cropix
---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => opet su doma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => opet su doma 2 0 7233 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-11 09:27:51 [created_by] => 3188 [created_by_alias] => Mladen Nejašmić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-12 08:05:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-12 08:05:21 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Nakon 47 godina života u Kanadi, Čaglji su se vratili u svoj Zagvozd: Ozdravio sam na ovom kamenjaru. Ali jedno mi smeta page_title=Nakon 47 godina života u Kanadi, Čaglji su se vratili u svoj Zagvozd: Ozdravio sam na ovom kamenjaru. Ali jedno mi smeta [metakey] => mijo čagalj, milica čagalj, povratnici, povratnici iz kanade, Zagvozd [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/11\/26949587.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/11\/26949590.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/11\/26949589.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/11\/26949588.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/11\/26949586.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/11\/26949585.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u010caglji su 47 godina \u017eudjeli za povratkom u rodni kraj<\/p>","

Ni slapovi Niagare ni sve prirodne ljepote Ontarija ne mogu se usporediti s onim za \u010dim vam du\u0161a \u010dezne<\/p>","

\u2018Imamo dvoje djece i petero unu\u010dadi. Sin se rodio tamo i pravi je Kana\u0111anin, dok k\u0107erka voli ovdje\u2018<\/p>","

\u2018\u017divot nas nije mazio, ali, sve u svemu, pro\u017eivjeli smo jedan pristojan \u017eivot\u2018<\/p>","

Pred ku\u0107om\u00a0u Zagvozdu imaju i vrt, a posebno u\u017eivaju u pogledu<\/p>","

U Zagvozdu su izgradili\u00a0novu ku\u0107u s\u00a0bazenom. Ne za turisti\u010dki transfer, ve\u0107 za svoju ugodu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1262","hd_26949587_1920.jpg":"1920x1080","k_26949587_1280.jpg":"1280x1280","k_26949587_1024.jpg":"1024x1024","k_26949587_640.jpg":"640x640","k_26949587_480.jpg":"480x480","k_26949587_340.jpg":"340x340","k_26949587_220.jpg":"220x220","o_26949587_1280.jpg":"1280x841","o_26949587_1024.jpg":"1024x673","o_26949587_640.jpg":"640x420","o_26949587_480.jpg":"480x315","o_26949587_340.jpg":"340x223","o_26949587_220.jpg":"220x144","h_26949587_1280.jpg":"1280x854","h_26949587_1024.jpg":"1024x683","h_26949587_640.jpg":"640x427","h_26949587_480.jpg":"480x320","h_26949587_340.jpg":"340x227","h_26949587_220.jpg":"220x147","pp_26949587_1280.jpg":"1280x1628","pp_26949587_1024.jpg":"1024x1303","pp_26949587_640.jpg":"640x814","pp_26949587_480.jpg":"480x611","pp_26949587_340.jpg":"340x432","pp_26949587_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26949590_1920.jpg":"1920x1080","k_26949590_1280.jpg":"1280x1280","k_26949590_1024.jpg":"1024x1024","k_26949590_640.jpg":"640x640","k_26949590_480.jpg":"480x480","k_26949590_340.jpg":"340x340","k_26949590_220.jpg":"220x220","o_26949590_1280.jpg":"1280x853","o_26949590_1024.jpg":"1024x682","o_26949590_640.jpg":"640x426","o_26949590_480.jpg":"480x320","o_26949590_340.jpg":"340x226","o_26949590_220.jpg":"220x146","h_26949590_1280.jpg":"1280x854","h_26949590_1024.jpg":"1024x683","h_26949590_640.jpg":"640x427","h_26949590_480.jpg":"480x320","h_26949590_340.jpg":"340x227","h_26949590_220.jpg":"220x147","pp_26949590_1280.jpg":"1280x1628","pp_26949590_1024.jpg":"1024x1303","pp_26949590_640.jpg":"640x814","pp_26949590_480.jpg":"480x611","pp_26949590_340.jpg":"340x432","pp_26949590_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26949589_1920.jpg":"1920x1080","k_26949589_1280.jpg":"1280x1280","k_26949589_1024.jpg":"1024x1024","k_26949589_640.jpg":"640x640","k_26949589_480.jpg":"480x480","k_26949589_340.jpg":"340x340","k_26949589_220.jpg":"220x220","o_26949589_1280.jpg":"1280x853","o_26949589_1024.jpg":"1024x682","o_26949589_640.jpg":"640x426","o_26949589_480.jpg":"480x320","o_26949589_340.jpg":"340x226","o_26949589_220.jpg":"220x146","h_26949589_1280.jpg":"1280x854","h_26949589_1024.jpg":"1024x683","h_26949589_640.jpg":"640x427","h_26949589_480.jpg":"480x320","h_26949589_340.jpg":"340x227","h_26949589_220.jpg":"220x147","pp_26949589_1280.jpg":"1280x1628","pp_26949589_1024.jpg":"1024x1303","pp_26949589_640.jpg":"640x814","pp_26949589_480.jpg":"480x611","pp_26949589_340.jpg":"340x432","pp_26949589_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26949588_1920.jpg":"1920x1080","k_26949588_1280.jpg":"1280x1280","k_26949588_1024.jpg":"1024x1024","k_26949588_640.jpg":"640x640","k_26949588_480.jpg":"480x480","k_26949588_340.jpg":"340x340","k_26949588_220.jpg":"220x220","o_26949588_1280.jpg":"1280x853","o_26949588_1024.jpg":"1024x682","o_26949588_640.jpg":"640x426","o_26949588_480.jpg":"480x320","o_26949588_340.jpg":"340x226","o_26949588_220.jpg":"220x146","h_26949588_1280.jpg":"1280x854","h_26949588_1024.jpg":"1024x683","h_26949588_640.jpg":"640x427","h_26949588_480.jpg":"480x320","h_26949588_340.jpg":"340x227","h_26949588_220.jpg":"220x147","pp_26949588_1280.jpg":"1280x1628","pp_26949588_1024.jpg":"1024x1303","pp_26949588_640.jpg":"640x814","pp_26949588_480.jpg":"480x611","pp_26949588_340.jpg":"340x432","pp_26949588_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26949586_1920.jpg":"1920x1080","k_26949586_1280.jpg":"1280x1280","k_26949586_1024.jpg":"1024x1024","k_26949586_640.jpg":"640x640","k_26949586_480.jpg":"480x480","k_26949586_340.jpg":"340x340","k_26949586_220.jpg":"220x220","o_26949586_1280.jpg":"1280x853","o_26949586_1024.jpg":"1024x682","o_26949586_640.jpg":"640x426","o_26949586_480.jpg":"480x320","o_26949586_340.jpg":"340x226","o_26949586_220.jpg":"220x146","h_26949586_1280.jpg":"1280x854","h_26949586_1024.jpg":"1024x683","h_26949586_640.jpg":"640x427","h_26949586_480.jpg":"480x320","h_26949586_340.jpg":"340x227","h_26949586_220.jpg":"220x147","pp_26949586_1280.jpg":"1280x1628","pp_26949586_1024.jpg":"1024x1303","pp_26949586_640.jpg":"640x814","pp_26949586_480.jpg":"480x611","pp_26949586_340.jpg":"340x432","pp_26949586_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26949585_1920.jpg":"1920x1080","k_26949585_1280.jpg":"1280x1280","k_26949585_1024.jpg":"1024x1024","k_26949585_640.jpg":"640x640","k_26949585_480.jpg":"480x480","k_26949585_340.jpg":"340x340","k_26949585_220.jpg":"220x220","o_26949585_1280.jpg":"1280x853","o_26949585_1024.jpg":"1024x682","o_26949585_640.jpg":"640x426","o_26949585_480.jpg":"480x320","o_26949585_340.jpg":"340x226","o_26949585_220.jpg":"220x146","h_26949585_1280.jpg":"1280x854","h_26949585_1024.jpg":"1024x683","h_26949585_640.jpg":"640x427","h_26949585_480.jpg":"480x320","h_26949585_340.jpg":"340x227","h_26949585_220.jpg":"220x147","pp_26949585_1280.jpg":"1280x1628","pp_26949585_1024.jpg":"1024x1303","pp_26949585_640.jpg":"640x814","pp_26949585_480.jpg":"480x611","pp_26949585_340.jpg":"340x432","pp_26949585_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4581816 Threads: 2 Questions: 150949512 Slow queries: 64394 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4489967 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/nakon-47-godina-zivota-u-kanadi-caglji-su-se-vratili-u-svoj-zagvozd-ozdravio-sam-na-ovom-kamenjaru-ali-jedno-mi-smeta-1380113 [printLink] => /dalmacija/zagora/nakon-47-godina-zivota-u-kanadi-caglji-su-se-vratili-u-svoj-zagvozd-ozdravio-sam-na-ovom-kamenjaru-ali-jedno-mi-smeta-1380113?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 755227 [name] => mijo čagalj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-11 16:25:25 [main_article_id] => 0 [alias] => mijo-cagalj [link] => /tag/mijo-cagalj ) [1] => stdClass Object ( [id] => 755228 [name] => milica čagalj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-11 16:25:25 [main_article_id] => 0 [alias] => milica-cagalj [link] => /tag/milica-cagalj ) [2] => stdClass Object ( [id] => 463639 [name] => povratnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => povratnici [link] => /tag/povratnici ) [3] => stdClass Object ( [id] => 755229 [name] => povratnici iz kanade [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-11 16:25:25 [main_article_id] => 0 [alias] => povratnici-iz-kanade [link] => /tag/povratnici-iz-kanade ) [4] => stdClass Object ( [id] => 227613 [name] => zagvozd [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zagvozd [link] => /tag/zagvozd ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => opet su doma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nakon 47 godina života u Kanadi, Čaglji su se vratili u svoj Zagvozd: Ozdravio sam na ovom kamenjaru. Ali jedno mi smeta [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3188 [name] => Mladen Nejašmić [username] => mladen-neja-mi [email] => mladen-neja-mi@sd.hr [password] => $2y$10$rfgmyVpwwtWp855LYGz/4ulTRRqlnvAgJ2UwNhbvx8Nz2LpLzVNXK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mladen-nejasmic-3188 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1706 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/bb3bb9bc7d576c341a08381ce834981e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/26949587.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] =>

Čaglji su 47 godina žudjeli za povratkom u rodni kraj

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/26949587.jpg [title] =>

Čaglji su 47 godina žudjeli za povratkom u rodni kraj

Jakov Prkić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/26949590.jpg [title] =>

Ni slapovi Niagare ni sve prirodne ljepote Ontarija ne mogu se usporediti s onim za čim vam duša čezne

Jakov Prkić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/26949589.jpg [title] =>

‘Imamo dvoje djece i petero unučadi. Sin se rodio tamo i pravi je Kanađanin, dok kćerka voli ovdje‘

Jakov Prkić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/26949588.jpg [title] =>

‘Život nas nije mazio, ali, sve u svemu, proživjeli smo jedan pristojan život‘

Jakov Prkić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/26949586.jpg [title] =>

Pred kućom u Zagvozdu imaju i vrt, a posebno uživaju u pogledu

Jakov Prkić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/26949585.jpg [title] =>

U Zagvozdu su izgradili novu kuću s bazenom. Ne za turistički transfer, već za svoju ugodu

Jakov Prkić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

– Prvi plan je bio da zaradim za auto i odmah natrag. A, eto, otegnulo se. Za taj moj pothvat trebalo mi je punih četrdeset sedam godina. Onda sam kupio dva, sebi i ženi, i vratio se u Zagvozd – kazuje nam Mijo Čagalj, gastarbajter s početka sedamdesetih godina i dionik prvog većeg vala egzodusa Imoćana i Hercegovaca prema zapadnoj Europi i Americi.

U želji za boljim životom, kao i većina njegovih sumještana, Mijo se zajedno sa suprugom Milicom i tada dvogodišnjom kćeri otrgnuo kamenjaru i škrtoj crnici i svoju mirovinu zaslužio u Hamiltonu, gradu južnog Ontarija u Kanadi, na najzapadnijem kraju poluotoka Niagare.

Život u tuđini daleko od ikoga svoga toliko je već puta ispričana priča, nalik svima onima koje smo toliko puta čuli. Opet svaka od njih ima jednu posebnu dimenziju. Onaj trag u beskraju koji manje ili više svi ostavimo iza sebe. A ovaj je zagvoški bračni par bogme zaorao duboko u brazdu.

Da ih je život mazio, i nije. Još kao djeca radili su teško, mukotrpno, trebalo je preživjeti među tim biokovskim sivcem, onim malobrojnim vrtačama i nazubljenim kukovima Gornjih Čagalja, zaseoka nedaleko od središta Zagvozda, odakle se uvijek iseljavalo.

---

image

Ni slapovi Niagare ni sve prirodne ljepote Ontarija ne mogu se usporediti s onim za čim vam duša čezne

Jakov Prkić/Cropix
---

– Bilo je tako kako je. Nije tu bilo neke velike razlike u odnosu na sva ova sela naše Zagore. Meni se, eto, ukazala prilika i kratko nakon što sam se oženio i dobio kćer, otišao sam kod polubrata u Kanadu. Nisam imao nekog izbora, ili kod njega, ili u Njemačku. Opet kad imate nekoga svoga, malo je lakše.

Prije toga pet godina sam otukao u splitskom "Termofrizu". Mala plaća, a puno posla. I onda put pod noge do slapova Niagare i ponovno natrag do Zagvozda – uvod je to u životnu priču našeg domaćina, čiji je davno planirani povratak korijenima, nažalost, omela bolest. Sva ta zdravstvena kalvarija nije uspjela zatomiti njegovu želju za povratkom, što mu se kasnije i ostvarilo. Što bi rekli ljudi, želja je bila jača od bolesti.

A kako i ne bi. Cijeli radni vijek proveo je na otvorenom, kao cjevar na visokim pećima na stotinu metara visine, gdje se temperatura zraka znala spustiti na minus četrdeset i niže.

– Ako si želio nešto na brzinu zaraditi i pristojno se kući vratiti, trebalo je dobro zasukati rukave. Samo se, eto, taj moj povratak oduljio. Neko sam vrijeme radio u svojstvu cjevara, odnosno specijalca za hidrauliku, zatim poslovođe i zadnjih petnaest godina u uredu, zadužen za organizaciju procesa poslovanja ili planer, kako hoćete.

Međutim, prije svega, odmah nakon dolaska, upisao sam se u školu za jezike. To je plaćala država, što mi je poslije itekako koristilo. Kada poznaješ jezik, mnogo je lakše, sve ti je pristupačnije. Komunikacija je vrlo važna i taj moj školski staž vrijedio mi je kroz život. U Kanadi smo dobili i sina, kupili kuću i jednostavno ostali.

---

image

‘Imamo dvoje djece i petero unučadi. Sin se rodio tamo i pravi je Kanađanin, dok kćerka voli ovdje‘

Jakov Prkić/Cropix
---

Na tamošnju temperaturu, posebno onu tijekom zimskih mjeseci, čovjek se brzo privikne. Nije to kao kod nas. Kada vas bura propuše, rekao bi čovjek da vam je prožela svaki dio vašeg tijela. Dok u Kanadi i nema pretjeranih vjetrova. Onda kada puše, čini vam se da je minus pedeset. Sve u svemu, proživjeli smo jedan pristojan život. Nažalost, zbog nesretne bolesti ostao sam bez lijevog plućnog krila s oštećenim glasnicama, a dobio infarkt i nekoliko premosnica. Ovdje sam se preporodio – tvrdi Mijo Čagalj, smatrajući da ništa ne može nadomjestiti rodnu grudu i staru kuću, punu lijepih uspomena.

U njoj ipak više ne žive. Izgradio je novu s bazenom. Ne za turistički transfer, već za svoju ugodu.

Tu u smiraj dana, u suton, voli izići pod trijem. Sjedne onako opušteno pred raskošnim vrtom i bogati se pogledom na biokovski masiv i njegov najviši vrh.

Opet da sve ne bude idealno, u Hrvatskoj se pobrine birokracija.

– Više se u Lijepoj našoj posiječe stabala za papire neko u cijeloj Kanadi. Gdje god dođete, susretnete se s nepotrebnom papirologijom i ležernom administracijom. To je jedino što nam kvari dojam i užitak življenja na ovom kamenjaru. Uskoro mi se vraća i kći, ne znam što je sve čeka za ishođenje svih dozvola za gradnju kuće. Mogu samo pretpostavljati ugledajući se na svoj primjer kada smo 2015. godine počeli s gradnjom. Opet vjerujem da će to ići brže nego onda. Nadajmo se boljemu jer ljepše zemlje od ove nema nigdje na svijetu – smatra Mijo.

---

image

U Zagvozdu su izgradili novu kuću s bazenom. Ne za turistički transfer, već za svoju ugodu

Jakov Prkić/Cropix
---

Ni slapovi Niagare ni sve te prirodne ljepote Ontarija ne mogu se usporediti s onim za čim vam duša čezne. A Čagljima je žudilo i srce i duša, posebno supruzi Milici. Njoj nije cilj bio kupiti prvi automobil i vratiti se kući, ona je otišla da se vrati. To što im pruža Zagvozd ne može se novcem kupiti. Samo onaj tko je iskusio tuđinu zna što mu znači domovina. Svuda se životari, samo se u starom kraju živi.

– Dok smo tamo boravili, nije bilo noći da nisam sanjala rodni kraj, one ljude i događaje iz mladosti. Otkad sam se vratila, nikad mi u san nije došla Kanada, pa ni djeca ni unučad. Istina, fale mi i uvijek zovem i pitam kada će doći. Imamo dvoje djece i petero unučadi. Sin se rodio tamo i pravi je Kanađanin, dok kćerka voli ovdje. Želi se vratiti, nadamo se uskoro – dodaje Milica.

Nadala se i povratku svog unuka Ethana, inače vrsnog nogometaša. Kratko je trenirao u Imotskom i Makarskoj, kasnije i u Karlovcu. Međutim, nenavikao na ispunjenje danih mu obećanja, na nagovor roditelja vratio se natrag. Iako je prije dolaska u domovinu svojih roditelja imao poziv da zaigra u sastavu Sveučilišta Florida u Americi.

Što se tiče Miličina povratka natrag u Kanadu, čvrsta je u odluci da se tamo nikada više neće vratiti. Kada je odlazila, rekla je svojim prijateljicama da nema namjeru okretati se za sobom. Sada je u to sto posto uvjerena. Dok Miji pomalo nedostaju prijatelji i kanadski sustav vladanja, Milici nedostaju one hladne zime i obilni snjegovi. Nije da i njezinu suprugu ne paše hladnije vrijeme, ne voli pretjerane vrućine kada upeče zvizdan, a kad ona Božja pripeka omađija dalmatinski kamenjar, Mijo ne izlazi ispod klime. Tek navečer sjedne na trijem pa tako do sitnih sati. Tu su zajedno našli mir i zadovoljstvo, Mijo i zdravlje. Tu je, ajmo kazati, ozdravio.

---

image

Pred kućom u Zagvozdu imaju i vrt, a posebno uživaju u pogledu

Jakov Prkić/Cropix
---

– Znate čega u Kanadi nema? Ovih insekata. Ovdje sve plazi, lize, leti. Em mušica, komarci, gušteri, leptiri... i svakakva neka druga gamad. Normalno, zime su blage pa ih to ne ubije. Dok tamo takvog šta jednostavno nema. Gdje će i biti kada su niske temperature.

Ono drugo je sve dobro. Možda ljudi nisu malo od riječi, ali, Bože moj, sto ljudi, sto ćudi.

Budući da je ova priča započela jednim automobilom, i to onim Fordom Galaxyjem, red bi bio da je na taj način privedemo kraju.

Zbog istog Milica je položila i vozački. Naučila voziti i prepustila se gradskoj vožnji po ulicama Hamiltona. S obzirom da je radila u tvrtki koja se bavi repromaterijalom, automobil joj je bio neophodan. Nakon završetka kanadske ere, Čaglji se vraćaju kući sa dva automobila. Međutim, ovdje ona više ne vozi. Strah je. Nenavikla na loše ceste i nervozne vozače, odmakla se od te "profesije".

Draže joj je sa svojim Mijom uživati u tišini. U glasu predaka i muku planine. U tom kamenu u koji vjeruju kao u zvijezde koje padaju iza te biblijske planine, daleko od oka, daleko od ruke.

---

image

‘Život nas nije mazio, ali, sve u svemu, proživjeli smo jedan pristojan život‘

Jakov Prkić/Cropix
---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix
Jakov Prkić/Cropix

Čaglji su 47 godina žudjeli za povratkom u rodni kraj

Jakov Prkić/Cropix

Ni slapovi Niagare ni sve prirodne ljepote Ontarija ne mogu se usporediti s onim za čim vam duša čezne

Jakov Prkić/Cropix

‘Imamo dvoje djece i petero unučadi. Sin se rodio tamo i pravi je Kanađanin, dok kćerka voli ovdje‘

Jakov Prkić/Cropix

‘Život nas nije mazio, ali, sve u svemu, proživjeli smo jedan pristojan život‘

Jakov Prkić/Cropix

Pred kućom u Zagvozdu imaju i vrt, a posebno uživaju u pogledu

Jakov Prkić/Cropix

U Zagvozdu su izgradili novu kuću s bazenom. Ne za turistički transfer, već za svoju ugodu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/nakon-47-godina-zivota-u-kanadi-caglji-su-se-vratili-u-svoj-zagvozd-ozdravio-sam-na-ovom-kamenjaru-ali-jedno-mi-smeta-1380113 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=311369a12d3a76a57d69af8b2516350764f00f5d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nakon+47+godina+%C5%BEivota+u+Kanadi%2C+%C4%8Caglji+su+se+vratili+u+svoj+Zagvozd%3A+Ozdravio+sam+na+ovom+kamenjaru.+Ali+jedno+mi+smeta&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fnakon-47-godina-zivota-u-kanadi-caglji-su-se-vratili-u-svoj-zagvozd-ozdravio-sam-na-ovom-kamenjaru-ali-jedno-mi-smeta-1380113 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fnakon-47-godina-zivota-u-kanadi-caglji-su-se-vratili-u-svoj-zagvozd-ozdravio-sam-na-ovom-kamenjaru-ali-jedno-mi-smeta-1380113 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => opet su doma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Zagoraopet su doma

Nakon 47 godina života u Kanadi, Čaglji su se vratili u svoj Zagvozd: Ozdravio sam na ovom kamenjaru. Ali jedno mi smeta

Piše Mladen Nejašmić
12. travnja 2024. - 10:05

– Prvi plan je bio da zaradim za auto i odmah natrag. A, eto, otegnulo se. Za taj moj pothvat trebalo mi je punih četrdeset sedam godina. Onda sam kupio dva, sebi i ženi, i vratio se u Zagvozd – kazuje nam Mijo Čagalj, gastarbajter s početka sedamdesetih godina i dionik prvog većeg vala egzodusa Imoćana i Hercegovaca prema zapadnoj Europi i Americi.

U želji za boljim životom, kao i većina njegovih sumještana, Mijo se zajedno sa suprugom Milicom i tada dvogodišnjom kćeri otrgnuo kamenjaru i škrtoj crnici i svoju mirovinu zaslužio u Hamiltonu, gradu južnog Ontarija u Kanadi, na najzapadnijem kraju poluotoka Niagare.

Život u tuđini daleko od ikoga svoga toliko je već puta ispričana priča, nalik svima onima koje smo toliko puta čuli. Opet svaka od njih ima jednu posebn...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 05:11