StoryEditorOCM
S mora i krajaTRAŽI SE LOKACIJA

Show na nogometnoj utakmici u Dalmaciji: helikopter sletio na travnjak kako bi spasio pacijenta, jer nema helidroma?!

Piše Stanislav Soldo
5. veljače 2024. - 09:17

Hitna helikopterska služba godinama uspješno djeluje u dolini Neretve.

Životno ugroženi pacijenti se do bolnice u Dubrovniku prevezu za desetak minuta leta, čime je mnogima spašen život ili su im blaže posljedice bolesti primjerice kod moždanog udara. Cjelogodišnja hitna helikopterska služba na području Dubrovačko-neretvanske županije uspostavljena je s ciljem osiguravanja ravnomjerne dostupnosti zdravstvene skrbi svim stanovnicima te poštivanja pravila zbrinjavanja pacijenata unutar "zlatnog sata".

Zračnu hitnu pomoć na jugu Dalmacije sufinanciraju Ministarstvo unutarnjih poslova, koje je ustupilo helikopter s posadom, Ministarstvo zdravstva, koje je osiguralo zdravstveno osoblje, te građani posredstvom Županije dubrovačko-neretvanske.

Premda je projekt u dolini Neretve uspješan s medicinskog stajališta, poglavito u Metkoviću postoji problem slijetanja helikoptera koji još uvijek nije riješen. Svako malo letjelica mijenja svoju sletno-uzletnu lokaciju.

Najprije se helikopter spuštao na pomoćno igralište Nogometnog kluba "Neretva", što je bila i najpovoljnija lokacija. Najmanje je smetala sigurnosti letenja, a u pravilu su prostor osiguravali policajci i vatrogasci.

Nakon što je igralište obnovljeno i postavljen umjetni travnjak, helikopter tu više nije mogao slijetati. Pronađena je zamjenska lokacija na predjelu Bočina kod Šumarije.

image
Jakov Prkić/Cropix

Međutim, to nije odgovaralo ljudima koji su živjeli u obližnjim kućama. Helikopter je dizao veliku buku i prašinu, vrtlozi zraka su rušili sve pred sobom i uništavali zasađeno povrće u vrtovima. "Priručni" helidrom je zatim izmješten na nogometno igralište ONK "Metković" na zapadnoj strani grada.

Taj prostor i nije toliko loš kada je igralište prazno, ali problem je kada je potrebna hitna helikopterska intervencija za vrijeme igranja nogometne utakmice ili treninga. Nekoliko puta se dogodila da se susret prekidao, dok je helikopter sletio i ukrcao pacijenta.

Sve to govori da se žurno treba pronaći trajna lokacija za helidrom na koji će sigurno moći sletjeti helikopteri hitnog medicinskog prijevoza.

- Kada je u pitanju izgradnja helidroma, najveći problem je lokacija. Svakodnevno sam u kontaktu s predstavnicima helikopterske službe.

Lokacija koju smo predložili, njima nažalost ne odgovara iz opravdanih razloga. Dostavili smo im i novu lokaciju te iščekujemo odgovor. Helidrom je zaista gorući problem, jer je zdravlje sugrađana najvažnije.

U gradskom proračunu je osiguran novac za izgradnju helidroma. Ne želimo napraviti privremeni objekt, već onaj koji će ostati trajno i budućim generacijama te sa svim važećim standardima - kazao je gradonačelnik Dalibor Milan.

Kako doznajemo, riječ je o lokalitetu na predjelu Vrbovci za koju stručne službe zadužene za sigurnost zračnog prometa trebaju dati svoju suglasnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 11:24