StoryEditorOCM

Među prvima imaju najsuvremeniju opremu za obuku pomoraca: ‘Ovo je najbliže stvarnosti što polaznici mogu doživjeti‘

Piše Sara Šarić/Sponzorirani sadržaj
2. travnja 2024. - 15:59

Diverso Impex prvo je privatno pomorsko učilište u Hrvatskoj s dugogodišnjom tradicijom rada. Među prvima u Hrvatskoj započeli su sa stručnom edukacijom pomoraca, a kroz godine su proširili svoju ponudu fokusirajući se na aktualne potrebe u pomorstvu.

Od samog osnivanja certificirani su po ISO sustavu te posjeduju koncesije za preko 50 programa izobrazbe prema STCW-95 standardu. Edukacije se odvijaju na najsuvremenijoj nastavnoj i simulacijskoj opremi, a sve to uz sudjelovanje visoko osposobljenih i stručnih nastavnika s dugogodišnjim iskustvom u pomorstvu.

Kako bi polaznicima omogućili najkvalitetniju izobrazbu, među prvima u Hrvatskoj imaju opremu poput nautičkog i strojarskog simulatora zadnje generacije na kojima se izvode vježbe za tečaj „Rad na brodovima”, na koji se primjenjuje Polarni pravilnik poznat pod nazivom „Polar code”.

image

Diverso Impex, Centar za izobrazbu i ukrcaj pomoraca
 

Sasa Buric/Cropix

Ono što ih čini posebnim je istodobna upotreba dva simulatora mosta koji omogućuju plovidbu na svim oblicima leda kao i rad na ledolomcu ili u suradnji sa ledolomcem. Osim simuliranih brodova unutar vježbe moguća je i direktna suradnja sa dva broda u polarnim uvjetima upravljanih od strane dva polaznika i nadziranih od njihovih stručnih instruktora na najmodernijoj tehnologiji. A, da bi simulacija bila potpuna „most” je spojen sa „makinom” odnosno simulatorom stroja, što daje percepciju pravog broda.

Dakle, kako usavršiti ‘manevru‘ u bilo kojem dijelu svijeta, po kiši, snijegu, magli ili oluji, snaći se u različitim situacijama poput sudara, upravljati nezgodama i kvarovima na brodu te drugima s kojima se mogu susresti u svojim karijerama, polaznici imaju priliku izvježbati i ‘utančati‘ reakcije uz stručno vodstvo pomoću ova dva ključna brodska dijela.

– Ovo je jedinstveno iskustvo i najbliže stvarnosti što polaznici mogu doživjeti. Imamo široku lepezu brodova za polaznike te možemo simulirati sve što zamislite: čovjeka u moru, napad pirata, simulacije veza na različite terminale bilo gdje na svijetu, požar,... Možemo simulirati i debljinu i vrstu leda za plovidbu ledom, a tu je i asistencija ledolomca. To je najvažnija stvar za naše polaznike – možemo spojiti dva simulatora mosta i možemo se spojiti sa simulatorom strojem, ne znam tko to još ima – objasnio je predavač i kapetan s preko 20 godina iskustva plovidbe, Mario Osibov, te istaknuo kako je ovo itekako značajno za obrazovanje pomoraca. Kroz praktični dio, polaznicima mogu dočarati sve ono što će ih dočekati ‘tamo gdje sutra idu‘, a tu su i njihovo dugogodišnje iskustvo i savjeti.

image

Zapovjednik Mario Osibov

Sasa Buric/Cropix

– U stroju morate biti spremni u najkraćem mogućem trenutku ukloniti grešku i potruditi se da brod što prije bude operativan. Danas, na brodovima nema puno vremena to vježbati ni usavršavati svoje reakcije nego trebate doći spremni, stoga je tečaj ovakve vrste idealan za sve one kojima karijera plovi u tom smjeru. Važno je dakle da su simulacije koji polaznici prođu na ovom tečaju one situacije koje se događaju i na brodu, da su upoznati sa svim što ih čeka te da mogu reagirati u najkraćem mogućem roku – kazao je upravitelj stroja i predavač Filip Šeparović.

– Ovdje ako nešto pogriješite, jednostavno resetirate sustav, a na brodu možete napraviti sto puta veću grešku te lančano uzrokovati druge kvarove. Zato je simulator dobar za vježbu – zaključio je Šeparović.

image

Upravitelj stroja Filip Separovic
 

Sasa Buric/Cropix
image

Upravitelj stroja Filip Separovic s polaznicima
 

Sasa Buric/Cropix

Danas naši pomorci mogu konkurirati jedino znanjem i vještinom, a nakon ovih simulatora i završene obuke, kandidati postaju pomorci koji mogu brže napredovati.

Osluškujući tržište u Diversu su nedavno započeli i sa školom jedrenja te uskoro otvaraju prijave za nove tečajeve za pomorce, koji će u nadolazećoj sezoni i te kako će biti poželjne kod mnogih skipera.

– Praktična poduka vještina jedrenja u nadolazećoj sezoni i te kako će biti poželjna kod mnogih skipera. U školi jedrenja nudimo nekoliko varijanta obuke; od standardnog tečaja „Voditelja brodice kat. C”, tečaja sa produljenom praksom do praktičnog usavršavanja tehnike jedrenja za one koje već posjeduju ovlaštenja. Dakle, mi nudimo sve – tečaj, i ako netko želi praktični nastavak u našoj školi jedrenja. Naravno tu je i sama škola jedrenja za osobe koje već posjeduju certifikat i žele samo ‘izbrusiti‘ svoje vještine – rekla je direktorica Diverso Impexa, Aleksandra Bajor Ševar.

Ne čekajte sezonu, upišite se već sada! Za one koje žele savladati vještinu skipera jedriličara sve potrebne informacije za upise, ali i ostale tečajeve, pronađite na njihovoj službenoj stranici https://diversoimpex.hr/skola-jedrenja/

image

Kapetan Fedomir Pavcic s polaznicima
 

Sasa Buric/Cropix
https://diversoimpex.hr/

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:00