stdClass Object ( [id] => 1350184 [title] => Udarce Dinkove macole o brački kamen čuli su i u Bruxellesu: klesar iz Donjeg Humca dobio prestižno europsko priznanje [alias] => udarce-dinkove-macole-o-bracki-kamen-culi-su-i-u-bruxellesu-klesar-iz-donjeg-humca-dobio-prestizno-europsko-priznanje [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U srcu Europske unije, u Europskom parlamentu u Bruxellesu, brački kamen i njegovi vrsni klesarski majstori dobili su još jedno visoko i vrijedno priznanje. U sklopu konferencije SME Europe Forum dodijeljene su nagrade za najuspješnije poduzetničke priče malih i srednjih poduzeća.

U tako jakoj i snažnoj europskoj konkurenciji to prestižno poduzetničko priznanje zaslužio je Dinko Martinović (42), vlasnik Klesarstva Martinović iz Donjega Humca na Braču. Uz njega, to europsko priznanje dobilo je još samo deset poduzetnika iz zemalja Europske unije. Iz Hrvatske na natječaj je bilo prijavljeno pedeset priča, ali je nagrada SME Europe “doplovila” na Brač.

Brojne čestitke

Dobitnici nagrada birali su se na temelju kriterija tradicije, inovacije, društvene uključivosti i inspirativnosti priče. Zanimljivo je spomenuti kako mala i srednja poduzeća kao okosnica europskoga gospodarstva čine 99 posto svih poduzeća u EU-u te zapošljavaju oko sto milijuna ljudi.

Dinko Martinović je nagradu primio iz ruku Sunčane Glavak, potpredsjednice SME Europe i hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu, koja je iznijela primjere dobre prakse u Hrvatskoj.

– Ugodno je bilo naći se u takvom društvu i popeti se na pobjedničko postolje. Prije dodjele nagrada u raspravama su sudjelovali brojni zastupnici u Europskom parlamentu, predstavnici malih i srednjih poduzeća te pobjednici natječaja.

Sve to svjedoči koliki se značaj pridaje toj kategoriji poduzetnika i obrtnika – kazao je Dinko Martinović nakon što se s nagradom i svojom poduzetničkom pričom vratio na svoj otok Brač.

---

image

Ugodno je bilo naći se u izabranom društvu, ponosan je Dinko

Ante Čizmić/Cropix
---

Za dobivenu nagradu još uvijek prima čestitke sa svih strana, ali istodobno stižu i nove narudžbe. Očito se dobar glas daleko čuje.

Natječaj u Hrvatskoj proveden je u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak, i to u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom, Hrvatskom udrugom poslodavaca te Women in Adria.

A evo kako je Dinko Martinović sa svojom poduzetničkom pričom stigao do Bruxellesa.

– Doznao sam za natječaj i odlučio sam se prijaviti. Napravio sam videouradak, onako kako su propisi nalagali, i poslao na zadanu adresu, a jedan primjerak sam dostavio i Sunčani Glavak. Ugodno sam se iznenadio kada su me, nakon desetak dana, izvijestili da sam ušao u uži izbor za nagradu – pojasnio je laureat Martinović, te dodao kako je preko “zooma” dvadesetak minuta razgovarao s članovima Stručnog povjerenstva.

---

image

’Nijedan moj uradak nije isti, svaki je različit i na svoj način unikatan, i u tome guštam. U mojoj radionici nema serijskih kamenih proizvoda’

Ante Čizmić/Cropix
---

Njih se, po njegovim riječima, priča o bračkom kamenu puno dojmila. Zanimali su se za njegovu tisućljetnu tradiciju, nastanak i njegovu povijest, koja su svjetska zdanja od njega napravljena. Pitali su me o klesarskom zanatu i klesarima na Braču, o mom školovanju, zanimalo ih je ima li mladih koji nastavljaju tu tradiciju, je li to težak posao, o vrstama i kvaliteti kamena... Dojmilo ih se kako u malom Donjem Humcu, u kojemu zimi živi oko 150 stanovnika, postoje i uspješno posluju četiri klesarske radionice, osam kamenoloma i tri kipara.

Posla ima preko glave

Takvim pokazateljima rijetko se koja sredina može podičiti, dok na Braču istodobno ima 56 klesarskih radionica. Sve imaju posla napretek, i to najbolje svjedoči kako je Brač otok kamena i kako su međusobno povezani nerazmrsivim nitima.

Dinko Martinović im je predstavio što u svojoj radionici od takvog kamena svojim rukama i uz pomoć manjih električnih i pneumatskih alata može napraviti. Iz njegove radionice najčešće izlaze kameni sudoperi, lampe i umivaonici te kamene grobnice s reljefima, a od alata koristi uglavnom lita, špicu, ručne bruseve, šćapadur, frezu, stupnu bušilicu, macolu, piket, ponekad i bućardu.

– Nijedan moj uradak nije isti, svaki je različit i na svoj način unikatan, i u tome guštam. U mojoj radionici nema serijskih kamenih proizvoda. Narudžbe najčešće stižu s područja Zagreba i Istre, ali moji se radovi još nalaze u Njemačkoj, Austriji, Ukrajini, Sloveniji, Crnoj Gori...

U radionici radi sam uz pomoć svog oca Miće (74) jer je dobre klesarske majstore, tvrdi, gotovo nemoguće pronaći.

– I, vjerujte mi, klesari će ubrzo, već za koju godinu, biti bolje plaćeni od ministara jer posla ima napretek, a njih je sve manje. Za mene ovo priznanje znači mnogo. To mi je poticaj za rad i prepoznatljivost te dodatni impuls da ustrajem na putu koji sam odabrao. Uvijek sam težio da budem drukčiji od drugih i da ne idem u klasičnu serijsku i industrijsku proizvodnju. Moj put je teži i zahtjevniji, ali ja u njemu uživam.

Ljubav prema kamenu naslijedio je od svog oca Miće, koji je završio klesarsku školu, a potom je radio u poduzeću “Jadrankamen”, najviše na poslovima montaže i ugradnje kamena. Poslije se zaposlio u splitskom pogrebnom poduzeću “Lovrinac”, u kojemu je izrađivao nadgrobne ploče, ispisivao slova na nadgrobnim spomenicima i obavljao druge klesarske poslove.

---

image

U radionici mu pomaže otac Mićo

Ante Čizmić/Cropix
---

– Živjeli smo u Splitu i sjećam se kako bi mi otac u naš splitski stan, dok sam bio u petom-šestom razredu osnovne škole, često znao donijeti komad kamena ili ploče. Ja bih nacrtao grb Hajduka i onda bih na balkonu s litom i čekićem na svoj dječački način “tuckao” i izradio grb. Koju godinu kasnije znao sam ocu otići pomoći na faturetama, tako da sam se od malih nogu čvrsto vezao uz kamen – prisjeća se naš sugovornik. Dodaje kako onda ne čudi kako je za nastavak školovanja odabrao Klesarsku školu u Pučišćima, istu onu koju je pohađao i njegov otac.

Međutim, priznat će, prijelaz iz Splita u Pučišća predstavljao mu je popriličan problem.

– Trebalo je napustiti gradsku sredinu i gradske navike, odvojiti se od prijatelja, Hajduka, društva i obitelji i život nastaviti bez sveg toga u novoj i maloj sredini. Ipak, ljubav prema kamenu bila je jača od svih tih problema i izazova – prisjeća se.

Stanovao je u đačkome domu, imao je osiguranu prehranu, dobro opremljenu klesarsku učeničku radionicu i odlične nastavnike klesare. Nakon što je završio trogodišnje školovanje zaposlio se u Klesarskoj radionici kod Dražena Jakšića u Donjemu Humcu, s reputacijom najbolje na Braču, u kojoj je ostao pet godina.

– Svaka čast Draženu Jakšiću i velika mu hvala jar sam od njega puno toga naučio. Malo je takvih majstora i znalaca. Isto tako, svoj zanat sam godinu dana brusio u Splitu, u radionici vrsnoga kipara Smiljana Orlandinija.

Nakon toga odlučio se, uz pomoć svog oca Miće, upustiti u privatne poduzetničke vode i izgraditi svoju klesarsku radionicu, ali početak je bio težak. Njegov otac podignuo je kredit, ali to nije bilo dovoljno pa su od rodbine i prijatelja dobili pozajmice. Štoviše, bilo je i onih koji su im dali novac na ime posla koji će za njih odraditi kada radionica bude u funkciji. I tako je Dinko Martinović svoj obrt i radionicu otvorio 2009. godine i od tada traje njegov uspon koji ga je odveo sve do Bruxellesa.

---

image

Klesarski alat - boj ne bije zlaćano oružje, već srce u junaka...

Ante Čizmić/Cropix
---

Torcida i Hajduk

Iako ima obiteljsku kuću u Donjemu Humcu, Dinko Martinović sa suprugom Katarinom i devetogodišnjim sinom Gabrijelom živi u Bobovišćima na moru, u stanu svoje supruge i u mjestu u kojemu zimi živi svega četrdesetak duša.

– Kuća mi je svega pedesetak metara od mora, to je prava oaza mira; imam brodicu i s vremena na vrijeme isplovim na more i bacim vršu. Tu sam našao svoj mir i uživam u tome – tvrdi vlasnik europske nagrade, koji isto tako uživa u ljubavi spram Hajduku i Torcidi.

---

image

U Bruxellesu ih se dojmilo kako u malom Donjem Humcu, u kojemu zimi živi oko 150 stanovnika, postoje i uspješno posluju četiri klesarske radionice, osam kamenoloma i tri kipara, kaže nam Dinko

Ante Čizmić/Cropix
---

Više je godina bio tajnik bračke Torcide, a sada su on i sin članovi Torcide, Hajduka i imaju pretplatu za Hajdukove utakmice. Ponekad ide i na gostovanja splitskoga kluba.

Rado sudjeluje u humanitarnim akcijama, za što je dobio više zahvalnica i priznanja, a uz to je još i dobrovoljni darivatelj krvi, s više od pedeset doza poklonjene tekućine koja se ničim ne može zamijeniti.

Za kraj, na naš upit hoće li sin krenuti njegovim stopama, uz smiješak je odgovorio:

– Rano je još o tome zaključivati. Tek mu je devet godina.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
------
image
Ante Čizmić/Cropix
------
image
Ante Čizmić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nagrađeni majstor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => nagrađeni majstor 2 0 7997 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-07 10:33:53 [created_by] => 3135 [created_by_alias] => Ivica Radić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-25 07:01:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-25 07:01:04 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Udarce Dinkove macole o brački kamen čuli su i u Bruxellesu: klesar iz Donjeg Humca dobio prestižno europsko priznanje page_title=Udarce Dinkove macole o brački kamen čuli su i u Bruxellesu: klesar iz Donjeg Humca dobio prestižno europsko priznanje [metakey] => Brač, Brački kamen , Dinko Martinović, klesar, klesarstvo Martinović, Mićo Martinović [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26163717.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26163721.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26163720.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26163719.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26163718.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26163716.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26163715.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26163714.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26163711.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26163712.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26163713.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U jakoj i sna\u017enoj europskoj konkurenciji\u00a0presti\u017eno poduzetni\u010dko priznanje zaslu\u017eio je Dinko Martinovi\u0107 (42), vlasnik Klesarstva Martinovi\u0107 iz Donjega Humca<\/p>","

Klesarski alat - boj ne bije zla\u0107ano oru\u017eje, ve\u0107 srce u junaka...<\/p>","","

\u2019Nijedan moj uradak nije isti, svaki je razli\u010dit i na svoj na\u010din unikatan, i u tome gu\u0161tam. U mojoj radionici nema serijskih kamenih proizvoda\u2019<\/p>","

U radionici mu poma\u017ee otac Mi\u0107o<\/p>","","

U Bruxellesu ih\u00a0se dojmilo\u00a0kako u malom Donjem Humcu, u kojemu zimi \u017eivi oko 150 stanovnika, postoje i uspje\u0161no posluju \u010detiri klesarske radionice, osam kamenoloma i tri kipara, ka\u017ee nam Dinko<\/p>","

Ugodno je bilo na\u0107i se u izabranom dru\u0161tvu, ponosan je Dinko<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26163717_1920.jpg":"1920x1080","k_26163717_1280.jpg":"1280x1280","k_26163717_1024.jpg":"1024x1024","k_26163717_640.jpg":"640x640","k_26163717_480.jpg":"480x480","k_26163717_340.jpg":"340x340","k_26163717_220.jpg":"220x220","o_26163717_1280.jpg":"1280x853","o_26163717_1024.jpg":"1024x682","o_26163717_640.jpg":"640x426","o_26163717_480.jpg":"480x320","o_26163717_340.jpg":"340x226","o_26163717_220.jpg":"220x146","h_26163717_1280.jpg":"1280x854","h_26163717_1024.jpg":"1024x683","h_26163717_640.jpg":"640x427","h_26163717_480.jpg":"480x320","h_26163717_340.jpg":"340x227","h_26163717_220.jpg":"220x147","pp_26163717_1280.jpg":"1280x1628","pp_26163717_1024.jpg":"1024x1303","pp_26163717_640.jpg":"640x814","pp_26163717_480.jpg":"480x611","pp_26163717_340.jpg":"340x432","pp_26163717_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1398","hd_26163721_1920.jpg":"1920x1080","k_26163721_1280.jpg":"1280x1280","k_26163721_1024.jpg":"1024x1024","k_26163721_640.jpg":"640x640","k_26163721_480.jpg":"480x480","k_26163721_340.jpg":"340x340","k_26163721_220.jpg":"220x220","o_26163721_1280.jpg":"1280x932","o_26163721_1024.jpg":"1024x745","o_26163721_640.jpg":"640x466","o_26163721_480.jpg":"480x349","o_26163721_340.jpg":"340x247","o_26163721_220.jpg":"220x160","h_26163721_1280.jpg":"1280x854","h_26163721_1024.jpg":"1024x683","h_26163721_640.jpg":"640x427","h_26163721_480.jpg":"480x320","h_26163721_340.jpg":"340x227","h_26163721_220.jpg":"220x147","pp_26163721_1280.jpg":"1280x1628","pp_26163721_1024.jpg":"1024x1303","pp_26163721_640.jpg":"640x814","pp_26163721_480.jpg":"480x611","pp_26163721_340.jpg":"340x432","pp_26163721_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1258","hd_26163720_1920.jpg":"1920x1080","k_26163720_1280.jpg":"1280x1280","k_26163720_1024.jpg":"1024x1024","k_26163720_640.jpg":"640x640","k_26163720_480.jpg":"480x480","k_26163720_340.jpg":"340x340","k_26163720_220.jpg":"220x220","o_26163720_1280.jpg":"1280x838","o_26163720_1024.jpg":"1024x670","o_26163720_640.jpg":"640x419","o_26163720_480.jpg":"480x314","o_26163720_340.jpg":"340x222","o_26163720_220.jpg":"220x144","h_26163720_1280.jpg":"1280x854","h_26163720_1024.jpg":"1024x683","h_26163720_640.jpg":"640x427","h_26163720_480.jpg":"480x320","h_26163720_340.jpg":"340x227","h_26163720_220.jpg":"220x147","pp_26163720_1280.jpg":"1280x1628","pp_26163720_1024.jpg":"1024x1303","pp_26163720_640.jpg":"640x814","pp_26163720_480.jpg":"480x611","pp_26163720_340.jpg":"340x432","pp_26163720_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1284","hd_26163719_1920.jpg":"1920x1080","k_26163719_1280.jpg":"1280x1280","k_26163719_1024.jpg":"1024x1024","k_26163719_640.jpg":"640x640","k_26163719_480.jpg":"480x480","k_26163719_340.jpg":"340x340","k_26163719_220.jpg":"220x220","o_26163719_1280.jpg":"1280x856","o_26163719_1024.jpg":"1024x684","o_26163719_640.jpg":"640x428","o_26163719_480.jpg":"480x321","o_26163719_340.jpg":"340x227","o_26163719_220.jpg":"220x147","h_26163719_1280.jpg":"1280x854","h_26163719_1024.jpg":"1024x683","h_26163719_640.jpg":"640x427","h_26163719_480.jpg":"480x320","h_26163719_340.jpg":"340x227","h_26163719_220.jpg":"220x147","pp_26163719_1280.jpg":"1280x1628","pp_26163719_1024.jpg":"1024x1303","pp_26163719_640.jpg":"640x814","pp_26163719_480.jpg":"480x611","pp_26163719_340.jpg":"340x432","pp_26163719_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26163718_1920.jpg":"1920x1080","k_26163718_1280.jpg":"1280x1280","k_26163718_1024.jpg":"1024x1024","k_26163718_640.jpg":"640x640","k_26163718_480.jpg":"480x480","k_26163718_340.jpg":"340x340","k_26163718_220.jpg":"220x220","o_26163718_1280.jpg":"1280x853","o_26163718_1024.jpg":"1024x682","o_26163718_640.jpg":"640x426","o_26163718_480.jpg":"480x320","o_26163718_340.jpg":"340x226","o_26163718_220.jpg":"220x146","h_26163718_1280.jpg":"1280x854","h_26163718_1024.jpg":"1024x683","h_26163718_640.jpg":"640x427","h_26163718_480.jpg":"480x320","h_26163718_340.jpg":"340x227","h_26163718_220.jpg":"220x147","pp_26163718_1280.jpg":"1280x1628","pp_26163718_1024.jpg":"1024x1303","pp_26163718_640.jpg":"640x814","pp_26163718_480.jpg":"480x611","pp_26163718_340.jpg":"340x432","pp_26163718_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1286","hd_26163716_1920.jpg":"1920x1080","k_26163716_1280.jpg":"1280x1280","k_26163716_1024.jpg":"1024x1024","k_26163716_640.jpg":"640x640","k_26163716_480.jpg":"480x480","k_26163716_340.jpg":"340x340","k_26163716_220.jpg":"220x220","o_26163716_1280.jpg":"1280x857","o_26163716_1024.jpg":"1024x685","o_26163716_640.jpg":"640x428","o_26163716_480.jpg":"480x321","o_26163716_340.jpg":"340x227","o_26163716_220.jpg":"220x147","h_26163716_1280.jpg":"1280x854","h_26163716_1024.jpg":"1024x683","h_26163716_640.jpg":"640x427","h_26163716_480.jpg":"480x320","h_26163716_340.jpg":"340x227","h_26163716_220.jpg":"220x147","pp_26163716_1280.jpg":"1280x1628","pp_26163716_1024.jpg":"1024x1303","pp_26163716_640.jpg":"640x814","pp_26163716_480.jpg":"480x611","pp_26163716_340.jpg":"340x432","pp_26163716_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26163715_1920.jpg":"1920x1080","k_26163715_1280.jpg":"1280x1280","k_26163715_1024.jpg":"1024x1024","k_26163715_640.jpg":"640x640","k_26163715_480.jpg":"480x480","k_26163715_340.jpg":"340x340","k_26163715_220.jpg":"220x220","o_26163715_1280.jpg":"1280x853","o_26163715_1024.jpg":"1024x682","o_26163715_640.jpg":"640x426","o_26163715_480.jpg":"480x320","o_26163715_340.jpg":"340x226","o_26163715_220.jpg":"220x146","h_26163715_1280.jpg":"1280x854","h_26163715_1024.jpg":"1024x683","h_26163715_640.jpg":"640x427","h_26163715_480.jpg":"480x320","h_26163715_340.jpg":"340x227","h_26163715_220.jpg":"220x147","pp_26163715_1280.jpg":"1280x1628","pp_26163715_1024.jpg":"1024x1303","pp_26163715_640.jpg":"640x814","pp_26163715_480.jpg":"480x611","pp_26163715_340.jpg":"340x432","pp_26163715_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26163714_1920.jpg":"1920x1080","k_26163714_1280.jpg":"1280x1280","k_26163714_1024.jpg":"1024x1024","k_26163714_640.jpg":"640x640","k_26163714_480.jpg":"480x480","k_26163714_340.jpg":"340x340","k_26163714_220.jpg":"220x220","o_26163714_1280.jpg":"1280x853","o_26163714_1024.jpg":"1024x682","o_26163714_640.jpg":"640x426","o_26163714_480.jpg":"480x320","o_26163714_340.jpg":"340x226","o_26163714_220.jpg":"220x146","h_26163714_1280.jpg":"1280x854","h_26163714_1024.jpg":"1024x683","h_26163714_640.jpg":"640x427","h_26163714_480.jpg":"480x320","h_26163714_340.jpg":"340x227","h_26163714_220.jpg":"220x147","pp_26163714_1280.jpg":"1280x1628","pp_26163714_1024.jpg":"1024x1303","pp_26163714_640.jpg":"640x814","pp_26163714_480.jpg":"480x611","pp_26163714_340.jpg":"340x432","pp_26163714_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1302","hd_26163711_1920.jpg":"1920x1080","k_26163711_1280.jpg":"1280x1280","k_26163711_1024.jpg":"1024x1024","k_26163711_640.jpg":"640x640","k_26163711_480.jpg":"480x480","k_26163711_340.jpg":"340x340","k_26163711_220.jpg":"220x220","o_26163711_1280.jpg":"1280x868","o_26163711_1024.jpg":"1024x694","o_26163711_640.jpg":"640x434","o_26163711_480.jpg":"480x325","o_26163711_340.jpg":"340x230","o_26163711_220.jpg":"220x149","h_26163711_1280.jpg":"1280x854","h_26163711_1024.jpg":"1024x683","h_26163711_640.jpg":"640x427","h_26163711_480.jpg":"480x320","h_26163711_340.jpg":"340x227","h_26163711_220.jpg":"220x147","pp_26163711_1280.jpg":"1280x1628","pp_26163711_1024.jpg":"1024x1303","pp_26163711_640.jpg":"640x814","pp_26163711_480.jpg":"480x611","pp_26163711_340.jpg":"340x432","pp_26163711_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26163712_1920.jpg":"1920x1080","k_26163712_1280.jpg":"1280x1280","k_26163712_1024.jpg":"1024x1024","k_26163712_640.jpg":"640x640","k_26163712_480.jpg":"480x480","k_26163712_340.jpg":"340x340","k_26163712_220.jpg":"220x220","o_26163712_1280.jpg":"1280x853","o_26163712_1024.jpg":"1024x682","o_26163712_640.jpg":"640x426","o_26163712_480.jpg":"480x320","o_26163712_340.jpg":"340x226","o_26163712_220.jpg":"220x146","h_26163712_1280.jpg":"1280x854","h_26163712_1024.jpg":"1024x683","h_26163712_640.jpg":"640x427","h_26163712_480.jpg":"480x320","h_26163712_340.jpg":"340x227","h_26163712_220.jpg":"220x147","pp_26163712_1280.jpg":"1280x1628","pp_26163712_1024.jpg":"1024x1303","pp_26163712_640.jpg":"640x814","pp_26163712_480.jpg":"480x611","pp_26163712_340.jpg":"340x432","pp_26163712_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1294","hd_26163713_1920.jpg":"1920x1080","k_26163713_1280.jpg":"1280x1280","k_26163713_1024.jpg":"1024x1024","k_26163713_640.jpg":"640x640","k_26163713_480.jpg":"480x480","k_26163713_340.jpg":"340x340","k_26163713_220.jpg":"220x220","o_26163713_1280.jpg":"1280x862","o_26163713_1024.jpg":"1024x690","o_26163713_640.jpg":"640x431","o_26163713_480.jpg":"480x323","o_26163713_340.jpg":"340x229","o_26163713_220.jpg":"220x148","h_26163713_1280.jpg":"1280x854","h_26163713_1024.jpg":"1024x683","h_26163713_640.jpg":"640x427","h_26163713_480.jpg":"480x320","h_26163713_340.jpg":"340x227","h_26163713_220.jpg":"220x147","pp_26163713_1280.jpg":"1280x1628","pp_26163713_1024.jpg":"1024x1303","pp_26163713_640.jpg":"640x814","pp_26163713_480.jpg":"480x611","pp_26163713_340.jpg":"340x432","pp_26163713_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8003278 Threads: 5 Questions: 1661608810 Slow queries: 4941776 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112047716 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/udarce-dinkove-macole-o-bracki-kamen-culi-su-i-u-bruxellesu-klesar-iz-donjeg-humca-dobio-prestizno-europsko-priznanje-1350184 [printLink] => /dalmacija/otoci/udarce-dinkove-macole-o-bracki-kamen-culi-su-i-u-bruxellesu-klesar-iz-donjeg-humca-dobio-prestizno-europsko-priznanje-1350184?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 355195 [name] => Brač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brac [link] => /tag/brac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 428971 [name] => brački kamen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bracki-kamen [link] => /tag/bracki-kamen ) [2] => stdClass Object ( [id] => 741379 [name] => Dinko Martinović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-22 10:18:22 [main_article_id] => 0 [alias] => dinko-martinovic [link] => /tag/dinko-martinovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 657061 [name] => klesar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-21 11:22:04 [main_article_id] => 0 [alias] => klesar [link] => /tag/klesar ) [4] => stdClass Object ( [id] => 741380 [name] => klesarstvo Martinović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-22 10:18:22 [main_article_id] => 0 [alias] => klesarstvo-martinovic [link] => /tag/klesarstvo-martinovic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 741381 [name] => Mićo Martinović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-22 10:18:22 [main_article_id] => 0 [alias] => mico-martinovic [link] => /tag/mico-martinovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nagrađeni majstor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Udarce Dinkove macole o brački kamen čuli su i u Bruxellesu: klesar iz Donjeg Humca dobio prestižno europsko priznanje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3135 [name] => Ivica Radić [username] => ivica-radi [email] => ivica-radi@sd.hr [password] => $2y$10$kQvPx1XtIQFrIW4GwRpP8enOebiru83yaJs45AILYX5/AdHYI6M/y [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-radic-3135 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1653 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/06a42f47d6529c57a2dd082135cc073d?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26163717.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] =>

U jakoj i snažnoj europskoj konkurenciji prestižno poduzetničko priznanje zaslužio je Dinko Martinović (42), vlasnik Klesarstva Martinović iz Donjega Humca

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26163717.jpg [title] =>

U jakoj i snažnoj europskoj konkurenciji prestižno poduzetničko priznanje zaslužio je Dinko Martinović (42), vlasnik Klesarstva Martinović iz Donjega Humca

Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26163721.jpg [title] =>

Klesarski alat - boj ne bije zlaćano oružje, već srce u junaka...

Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26163720.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26163719.jpg [title] =>

’Nijedan moj uradak nije isti, svaki je različit i na svoj način unikatan, i u tome guštam. U mojoj radionici nema serijskih kamenih proizvoda’

Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26163718.jpg [title] =>

U radionici mu pomaže otac Mićo

Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26163716.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26163715.jpg [title] =>

U Bruxellesu ih se dojmilo kako u malom Donjem Humcu, u kojemu zimi živi oko 150 stanovnika, postoje i uspješno posluju četiri klesarske radionice, osam kamenoloma i tri kipara, kaže nam Dinko

Ante Čizmić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26163714.jpg [title] =>

Ugodno je bilo naći se u izabranom društvu, ponosan je Dinko

Ante Čizmić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26163711.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26163712.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26163713.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U srcu Europske unije, u Europskom parlamentu u Bruxellesu, brački kamen i njegovi vrsni klesarski majstori dobili su još jedno visoko i vrijedno priznanje. U sklopu konferencije SME Europe Forum dodijeljene su nagrade za najuspješnije poduzetničke priče malih i srednjih poduzeća.

U tako jakoj i snažnoj europskoj konkurenciji to prestižno poduzetničko priznanje zaslužio je Dinko Martinović (42), vlasnik Klesarstva Martinović iz Donjega Humca na Braču. Uz njega, to europsko priznanje dobilo je još samo deset poduzetnika iz zemalja Europske unije. Iz Hrvatske na natječaj je bilo prijavljeno pedeset priča, ali je nagrada SME Europe “doplovila” na Brač.

Brojne čestitke

Dobitnici nagrada birali su se na temelju kriterija tradicije, inovacije, društvene uključivosti i inspirativnosti priče. Zanimljivo je spomenuti kako mala i srednja poduzeća kao okosnica europskoga gospodarstva čine 99 posto svih poduzeća u EU-u te zapošljavaju oko sto milijuna ljudi.

Dinko Martinović je nagradu primio iz ruku Sunčane Glavak, potpredsjednice SME Europe i hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu, koja je iznijela primjere dobre prakse u Hrvatskoj.

– Ugodno je bilo naći se u takvom društvu i popeti se na pobjedničko postolje. Prije dodjele nagrada u raspravama su sudjelovali brojni zastupnici u Europskom parlamentu, predstavnici malih i srednjih poduzeća te pobjednici natječaja.

Sve to svjedoči koliki se značaj pridaje toj kategoriji poduzetnika i obrtnika – kazao je Dinko Martinović nakon što se s nagradom i svojom poduzetničkom pričom vratio na svoj otok Brač.

---

image

Ugodno je bilo naći se u izabranom društvu, ponosan je Dinko

Ante Čizmić/Cropix
---

Za dobivenu nagradu još uvijek prima čestitke sa svih strana, ali istodobno stižu i nove narudžbe. Očito se dobar glas daleko čuje.

Natječaj u Hrvatskoj proveden je u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak, i to u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom, Hrvatskom udrugom poslodavaca te Women in Adria.

A evo kako je Dinko Martinović sa svojom poduzetničkom pričom stigao do Bruxellesa.

– Doznao sam za natječaj i odlučio sam se prijaviti. Napravio sam videouradak, onako kako su propisi nalagali, i poslao na zadanu adresu, a jedan primjerak sam dostavio i Sunčani Glavak. Ugodno sam se iznenadio kada su me, nakon desetak dana, izvijestili da sam ušao u uži izbor za nagradu – pojasnio je laureat Martinović, te dodao kako je preko “zooma” dvadesetak minuta razgovarao s članovima Stručnog povjerenstva.

---

image

’Nijedan moj uradak nije isti, svaki je različit i na svoj način unikatan, i u tome guštam. U mojoj radionici nema serijskih kamenih proizvoda’

Ante Čizmić/Cropix
---

Njih se, po njegovim riječima, priča o bračkom kamenu puno dojmila. Zanimali su se za njegovu tisućljetnu tradiciju, nastanak i njegovu povijest, koja su svjetska zdanja od njega napravljena. Pitali su me o klesarskom zanatu i klesarima na Braču, o mom školovanju, zanimalo ih je ima li mladih koji nastavljaju tu tradiciju, je li to težak posao, o vrstama i kvaliteti kamena... Dojmilo ih se kako u malom Donjem Humcu, u kojemu zimi živi oko 150 stanovnika, postoje i uspješno posluju četiri klesarske radionice, osam kamenoloma i tri kipara.

Posla ima preko glave

Takvim pokazateljima rijetko se koja sredina može podičiti, dok na Braču istodobno ima 56 klesarskih radionica. Sve imaju posla napretek, i to najbolje svjedoči kako je Brač otok kamena i kako su međusobno povezani nerazmrsivim nitima.

Dinko Martinović im je predstavio što u svojoj radionici od takvog kamena svojim rukama i uz pomoć manjih električnih i pneumatskih alata može napraviti. Iz njegove radionice najčešće izlaze kameni sudoperi, lampe i umivaonici te kamene grobnice s reljefima, a od alata koristi uglavnom lita, špicu, ručne bruseve, šćapadur, frezu, stupnu bušilicu, macolu, piket, ponekad i bućardu.

– Nijedan moj uradak nije isti, svaki je različit i na svoj način unikatan, i u tome guštam. U mojoj radionici nema serijskih kamenih proizvoda. Narudžbe najčešće stižu s područja Zagreba i Istre, ali moji se radovi još nalaze u Njemačkoj, Austriji, Ukrajini, Sloveniji, Crnoj Gori...

U radionici radi sam uz pomoć svog oca Miće (74) jer je dobre klesarske majstore, tvrdi, gotovo nemoguće pronaći.

– I, vjerujte mi, klesari će ubrzo, već za koju godinu, biti bolje plaćeni od ministara jer posla ima napretek, a njih je sve manje. Za mene ovo priznanje znači mnogo. To mi je poticaj za rad i prepoznatljivost te dodatni impuls da ustrajem na putu koji sam odabrao. Uvijek sam težio da budem drukčiji od drugih i da ne idem u klasičnu serijsku i industrijsku proizvodnju. Moj put je teži i zahtjevniji, ali ja u njemu uživam.

Ljubav prema kamenu naslijedio je od svog oca Miće, koji je završio klesarsku školu, a potom je radio u poduzeću “Jadrankamen”, najviše na poslovima montaže i ugradnje kamena. Poslije se zaposlio u splitskom pogrebnom poduzeću “Lovrinac”, u kojemu je izrađivao nadgrobne ploče, ispisivao slova na nadgrobnim spomenicima i obavljao druge klesarske poslove.

---

image

U radionici mu pomaže otac Mićo

Ante Čizmić/Cropix
---

– Živjeli smo u Splitu i sjećam se kako bi mi otac u naš splitski stan, dok sam bio u petom-šestom razredu osnovne škole, često znao donijeti komad kamena ili ploče. Ja bih nacrtao grb Hajduka i onda bih na balkonu s litom i čekićem na svoj dječački način “tuckao” i izradio grb. Koju godinu kasnije znao sam ocu otići pomoći na faturetama, tako da sam se od malih nogu čvrsto vezao uz kamen – prisjeća se naš sugovornik. Dodaje kako onda ne čudi kako je za nastavak školovanja odabrao Klesarsku školu u Pučišćima, istu onu koju je pohađao i njegov otac.

Međutim, priznat će, prijelaz iz Splita u Pučišća predstavljao mu je popriličan problem.

– Trebalo je napustiti gradsku sredinu i gradske navike, odvojiti se od prijatelja, Hajduka, društva i obitelji i život nastaviti bez sveg toga u novoj i maloj sredini. Ipak, ljubav prema kamenu bila je jača od svih tih problema i izazova – prisjeća se.

Stanovao je u đačkome domu, imao je osiguranu prehranu, dobro opremljenu klesarsku učeničku radionicu i odlične nastavnike klesare. Nakon što je završio trogodišnje školovanje zaposlio se u Klesarskoj radionici kod Dražena Jakšića u Donjemu Humcu, s reputacijom najbolje na Braču, u kojoj je ostao pet godina.

– Svaka čast Draženu Jakšiću i velika mu hvala jar sam od njega puno toga naučio. Malo je takvih majstora i znalaca. Isto tako, svoj zanat sam godinu dana brusio u Splitu, u radionici vrsnoga kipara Smiljana Orlandinija.

Nakon toga odlučio se, uz pomoć svog oca Miće, upustiti u privatne poduzetničke vode i izgraditi svoju klesarsku radionicu, ali početak je bio težak. Njegov otac podignuo je kredit, ali to nije bilo dovoljno pa su od rodbine i prijatelja dobili pozajmice. Štoviše, bilo je i onih koji su im dali novac na ime posla koji će za njih odraditi kada radionica bude u funkciji. I tako je Dinko Martinović svoj obrt i radionicu otvorio 2009. godine i od tada traje njegov uspon koji ga je odveo sve do Bruxellesa.

---

image

Klesarski alat - boj ne bije zlaćano oružje, već srce u junaka...

Ante Čizmić/Cropix
---

Torcida i Hajduk

Iako ima obiteljsku kuću u Donjemu Humcu, Dinko Martinović sa suprugom Katarinom i devetogodišnjim sinom Gabrijelom živi u Bobovišćima na moru, u stanu svoje supruge i u mjestu u kojemu zimi živi svega četrdesetak duša.

– Kuća mi je svega pedesetak metara od mora, to je prava oaza mira; imam brodicu i s vremena na vrijeme isplovim na more i bacim vršu. Tu sam našao svoj mir i uživam u tome – tvrdi vlasnik europske nagrade, koji isto tako uživa u ljubavi spram Hajduku i Torcidi.

---

image

U Bruxellesu ih se dojmilo kako u malom Donjem Humcu, u kojemu zimi živi oko 150 stanovnika, postoje i uspješno posluju četiri klesarske radionice, osam kamenoloma i tri kipara, kaže nam Dinko

Ante Čizmić/Cropix
---

Više je godina bio tajnik bračke Torcide, a sada su on i sin članovi Torcide, Hajduka i imaju pretplatu za Hajdukove utakmice. Ponekad ide i na gostovanja splitskoga kluba.

Rado sudjeluje u humanitarnim akcijama, za što je dobio više zahvalnica i priznanja, a uz to je još i dobrovoljni darivatelj krvi, s više od pedeset doza poklonjene tekućine koja se ničim ne može zamijeniti.

Za kraj, na naš upit hoće li sin krenuti njegovim stopama, uz smiješak je odgovorio:

– Rano je još o tome zaključivati. Tek mu je devet godina.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
------
image
Ante Čizmić/Cropix
------
image
Ante Čizmić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix
Ante Čizmić/Cropix

U jakoj i snažnoj europskoj konkurenciji prestižno poduzetničko priznanje zaslužio je Dinko Martinović (42), vlasnik Klesarstva Martinović iz Donjega Humca

Ante Čizmić/Cropix

Klesarski alat - boj ne bije zlaćano oružje, već srce u junaka...

Ante Čizmić/Cropix

’Nijedan moj uradak nije isti, svaki je različit i na svoj način unikatan, i u tome guštam. U mojoj radionici nema serijskih kamenih proizvoda’

Ante Čizmić/Cropix

U radionici mu pomaže otac Mićo

Ante Čizmić/Cropix

U Bruxellesu ih se dojmilo kako u malom Donjem Humcu, u kojemu zimi živi oko 150 stanovnika, postoje i uspješno posluju četiri klesarske radionice, osam kamenoloma i tri kipara, kaže nam Dinko

Ante Čizmić/Cropix

Ugodno je bilo naći se u izabranom društvu, ponosan je Dinko

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/udarce-dinkove-macole-o-bracki-kamen-culi-su-i-u-bruxellesu-klesar-iz-donjeg-humca-dobio-prestizno-europsko-priznanje-1350184 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2239e6bd74cc98095da057677f49ceb1b4d5438d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Udarce+Dinkove+macole+o+bra%C4%8Dki+kamen+%C4%8Duli+su+i+u+Bruxellesu%3A+klesar+iz+Donjeg+Humca+dobio+presti%C5%BEno+europsko+priznanje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fudarce-dinkove-macole-o-bracki-kamen-culi-su-i-u-bruxellesu-klesar-iz-donjeg-humca-dobio-prestizno-europsko-priznanje-1350184 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fudarce-dinkove-macole-o-bracki-kamen-culi-su-i-u-bruxellesu-klesar-iz-donjeg-humca-dobio-prestizno-europsko-priznanje-1350184 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nagrađeni majstor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Otocinagrađeni majstor

Udarce Dinkove macole o brački kamen čuli su i u Bruxellesu: klesar iz Donjeg Humca dobio prestižno europsko priznanje

Piše Ivica Radić
25. prosinca 2023. - 08:01
U jakoj i snažnoj europskoj konkurenciji prestižno poduzetničko priznanje zaslužio je Dinko Martinović (42), vlasnik Klesarstva Martinović iz Donjega HumcaAnte Čizmić/Cropix

U srcu Europske unije, u Europskom parlamentu u Bruxellesu, brački kamen i njegovi vrsni klesarski majstori dobili su još jedno visoko i vrijedno priznanje. U sklopu konferencije SME Europe Forum dodijeljene su nagrade za najuspješnije poduzetničke priče malih i srednjih poduzeća.

U tako jakoj i snažnoj europskoj konkurenciji to prestižno poduzetničko priznanje zaslužio je Dinko Martinović (42), vlasnik Klesarstva Martinović iz Donjega Humca na Braču. Uz njega, to europsko priznanje dobilo je još samo deset poduzetnika iz zemalja Europske unije. Iz Hrvatske na natječaj je bilo prijavljeno pedeset priča, ali je nagrada SME Europe “doplovila” na Brač.

Brojne čestitke

Dobitnici nagrada birali su se na temelju kriterija tradicije, inovacije, društvene uključivosti i inspi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 00:58