StoryEditorOCM
OtociZARADA U TIHOJ

Državni inspektori ‘napali‘ dalmatinski otok i prekinuli vrlo unosan ilegalni biznis u rajskoj uvali, evo što su našli

Piše Sandra Barčot
14. rujna 2023. - 19:01

Nakon cijelog ljeta ilegalnog zarađivanja na sidrištu bez koncesije i ikakvih odobrenja u uvali Tiha kod Staroga Grada na Hvaru, državne institucije su se napokon "pokrenule" i nakon brojnih prijava – skinule bove te "zapečatile" rad tvrtki "Nascor".

Uklonjeno je 46 plutača za privezivanje plovila u toj prekrasnoj hvarskoj uvali, omiljenoj destinaciji brojnih nautičara, budući da je desetogodišnja koncesija za upravljanje sidrištem, spomenutoj tvrtki u vlasništvu Ivana Pavičića, istekla 30. travnja.

Koncesija odobrena od Županije splitsko-dalmatinske, nije produžena, no to sve nije omelo poduzetnika da i dalje naplaćuje uslugu za noćni vez jahtama i jedrilicama, uz izdane račune iako pravnog uporišta za to nije bilo. Kako saznajemo s terena, više od 4000 računa je izdano za korištenje plutača, a tvrtka nema koncesiju na pomorskom dobru.

Inače, stalni godišnji iznos koncesijske naknade bio je nešto veći od 15 tisuća eura, uz promjenjivi godišnji dio od dva posto prihoda ostvarenog obavljanjem djelatnosti i pružanja usluga na koncesioniranom području.

No, očito su, srećom, i naše objave, uz pomoć građana koji su ilegalni rad uporno prijavljivali, zajednički pritisak na rad državnih institucija, urodili plodom te prekinut je rad bez dozvole. Na teren su, iako ne baš tako brzo - tek krajem ljeta - izišli i djelatnici Carinske uprave te Državnog inspektorata, odredili kaznu, zapečatili ilegalno sidrište, uklonili bove...

Sada se čeka reakcija i Županije koja je u dogovoru s gradskom upravom Staroga Grada u pripremi otvaranja natječaja za novu koncesiju, gdje bi se pazilo da novo sidrište bude ekološkinje, manje invazivno za morsko dno.

Uz napomenu – uvođenje reda na pomorskom dobru treba obaviti pod hitno, novi zakon je donesen, poluge kontrole i kažnjavanja postoje, samo ih Ministarstvo mora zajedno s ostalim tijelima u tom sustavu mora i primjeniti u zaštiti nacionalnog blaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 10:49