StoryEditorOCM
OtociOTOK DAJE TI KRILA

Bračka zračna luka spremna za sezonu: ‘Stižu nam privatni zrakoplovi sa svjetskim jet setom, imamo još nešto u planu‘

Piše Ivica Radić
20. veljače 2024. - 21:10

Zračna luka Brač s neskrivenim optimizmom očekuje početak nove turističke sezone. Taj optimizam temelji se na novim zračnim linijama i na neprestanom rastu broja poslovnih i privatnih zrakoplova. Istodobno, nakon završetka pandemije korone broj putnika iz godine u godinu raste.

Brački aerodrom otvoren je tijekom čitave godine pa je tako u prvom ovogodišnjem mjesecu na njegovu pistu sletjelo 8 zrakoplova s 28 putnika. Sezonu letenja otvorit će 3. travnja hrvatski avioprijevoznik Croatia Airlines jer tada kreće redovita sezonska linija Zagreb - Brač - Zagreb i to dva puta tjedno, sve do kraja listopada.

Linije iz Italije, Švicarske...

- U novoj turističkoj sezoni imat ćemo tri nove zrakoplovne linije i to iz Luxemburga, talijanskog grada Verone te prema preliminarnim najavama iz Berna, švicarske prijestolnice. Te linije kreću početkom svibnja i lipnja. Tu je još i pet lanjskih turističkih čarter linija - kazala je Petra Bonačić Sargo, direktorica bračke zračne luke.

S dvije linije stizat će gosti iz Austrije, a zrakoplovi će poletjeti iz Graca i Linza. Isto tako s dvije zračne linije Brač će biti povezan sa Slovačkom, Bratislavom i Košicama, koji je drugi po veličini grad u toj zemlji. Jednom tjedno stizat će i turisti avionom iz talijanskog grada Bolzana.

Na pistu bračkog aerodroma sve više slijeću privatni i poslovni zrakoplovi i njihov broj je u neprestanom porastu.

- Štoviše, u ljetnim mjesecima zna se tražiti i mjesto više na stajankama odnosno parkiralištima za takve avione - prisnažila je direktorica Bonačić Sargo, uz napomenu, da među takvim putnicima zna biti i onih iz top jet seta.

Lanjske je godine bračka zračna luka obilježila tridesetu obljetnicu rada i djelovanja, a te jubilarne godine kroz nju je prošlo 19 tisuća putnika što je za tri tisuće više nego prethodne godine.

- S obzirom na nove linije očekujemo trend rasta putnika od nekoliko tisuća - najavila je prva žena bračkog aerodroma.

Uzletno slijetna staza duga je 1760 metara i može prihvatiti zrakoplove do 140 sjedećih mjesta.

Direktorica Bonačić Sargo je potvrdila kako postoje projekti o proširenju te staze kako bi mogla prihvatiti zrakoplove većih kapaciteta. Čeka se pogodni trenutak, dodala je, za realizaciju tog projekta.

Ponosni na svoj kadar

U svakom slučaju u protekla tri desetljeća zračna luka je izrasla u nezaobilaznu sastavnicu otočnog turizma jer je brojnim turistima iz Europe približila bračka ljetovališta. Bilo je godina kada je kroz nju znalo proći i više od 30 tisuća putnika.

Kada je rađena poletno-sletna staza 1992. godine, ona je bila prilagođena zrakoplovima "Croatia Airlinesa" i "Adria Airwaysa" koji su slijetali na Brač malim avionima sa po 50 mjesta tipa ATR 42 i Dash 7. Njima je trebala dužina staze od 1400 metara, ali veći su zrakoplovi zbog toga tu zračnu luku zaobilazili. Zbog toga je proširena na 1760 metara, ali sada pred njom stoje novi zahtjevi.

Na bračkom aerodromu je stalno zaposleno 18 djelatnika zračne luke, a neki od njih imaju i po više certifikata za obavljanje tih zahtjevnih poslova. Na taj način su stvorili vlastiti kadar i na to su ponosni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:43