StoryEditorOCM
ObalaČUDO IZ PRIRODE

Znate li što je medni ocat? Čudo! Smanjuje rizik od raka, sprječava bolesti srca, liječi kašalj, a dobar je i za salatu

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
22. ožujka 2024. - 21:27

Nedavno je na facebook stranici Virtualna dubrovačka pjaca osvanula ponuda mednog octa. Zvučalo je kao oksimoron, nespojive namirnice u jednoj, pa smo se zainteresirali i pobliže se raspitali o čemu se radi. Došli smo do dubrovačkog studenta Stjepana Bošnjaka, čiji roditelji Slavonci proizvode ovaj ocat koji se, kako mu ime govori, radi od meda. Naziva se medni ili medeni ocat. Treba mu gotovo dvije godine da "sazrije" i tek onda može u prodaju.

image

Dubrovački student Stjepan Bošnjak otkrio nam je sve tajne mednog octa

Privatni Arhiv/

Zbog mukotrpnog nastanka manji se broj pčelara odlučuje na proizvodnju octa od meda, pa njegova upotreba nije raširena. To je šteta, jer su istraživanja pokazala da beta karoten, kojim obiluje, stimulira imunološki sustav i tako smanjuje rizik od raka. Pektin smanjuje kolesterol i tako sprječava bolesti srca i krvnih žila, a medni ocat dobar je i za snižavanje krvnog tlaka, pomaže kod mršavljenja, tijelu vraća PH ravnotežu, čisti organizam i liječi kašalj i grlobolju.

image

Cijela je obitelj uključena u pčelarstvo, pa tako i Stjepanova sestra Marija

Privatni Arhiv/

Prednosti octa od meda tu ne završavaju. Može se nanijeti izravno na kožu jer tako pomaže u borbi protiv gljivica, a utječe i na uklanjanje staračkih pjega. Učinkovito ublažava ubod pčele i pomaže kod liječenja žuljeva.

Medni ocat zlatne je boje, kiselkastog okusa i ugodnog mirisa.

UPUSTILI SE U AVANTURU

Sve su to potvrdili i Stjepanovi roditelji, Ankica i Ivica, koji na sasvim malom djeliću Lijepe naše imaju vikendicu i pčelinjak. Taj djelić njihova raja je u Slavoniji, između Petrijevaca i Valpovačke Satnice, a u blizini rijeke Karašice, opisuje Stjepan.

- Tamo godinama uzgajamo voće i povrće za naše potrebe. Upoznali smo jednog susjeda, dragog čovjeka Iliju koji je pčelar i koji nam je ponudio dva pčelinja društva i predložio da se počnemo baviti pčelarstvom. Jako voli svoje pčele i s puno divljenja priča o njima. Priče su prekrasne, ali baviti se pčelarstvom je vrlo složeno - kaže Stjepan.

image

Ankica i Ivica Bošnjak počeli su se baviti pčelarstvom na nagovor susjeda Ilije

Privatni Arhiv/

- Ilija je mudar, pa smo mu dali nadimak Supek, a kad je vidio da smo neodlučni, ispričao nam je kako je fantastično ljeti ležati na zemlji u blizini samog pčelinjaka i gledati pčele koje užurbano lete i nose u košnicu nektar i cvjetni prah.

‘Slušaš njihovo zujanje, gledaš let mladih pčela, ma milina‘, opisao je, pa smo ubrzo donijeli odluku - upustit ćemo se u avanturu. S dva pčelinja društva krenuli smo u pčelarenje i od tada do danas dogodila su se mnoga čuda - kazuje mladi student.

- Imamo registriran OPG kao dodatnu djelatnost. Našim potrošačima nudimo vrhunski med, propolis, cvjetni prah, svijeće od voska, a odnedavno i medeni ocat. Ocat smo počeli proizvoditi nakon što smo ga prije dosta godina na sajmu domaćih proizvoda u Belom Manastiru kupili od jednog pčelara. Tada smo prvi put saznali za taj proizvod. Postupak izrade nam nisu htjeli otkriti, rekli su da je to obiteljska tajna. Ocat smo koristili u salatama, bili smo zadovoljni njegovim okusom - sjeća se Stjepan.

DUGOTRAJAN PROCES

- Kako godinama pravimo jabučni ocat od naših jabuka, već imamo neko iskustvo, a i strpljenje, pa smo odlučili pokušati dobiti medeni ocat od našeg meda koji je nama najbolji i najslađi jer je od naših pčela. Pročitali smo brojne tekstove koji govore o tome. Ljeto je zbog visokih temperatura idealno za pokrenuti postupak izrade medenog octa, pa smo tako i napravili.

image

Obitelj Bošnjak proizvodi vrhunski med, propolis, cvjetni prah, svijeće od voska, a odnedavno i medeni ocat

Privatni Arhiv/

- Za medeni ocat, osim kvalitetne sirovine, treba puno strpljivosti i čekanja da se proces privede kraju i da saznate jeste li bili uspješni u radu. Medeni ocat dobiva se od meda i vode u određenim dijelovima. Najprije se vrenjem dobije medno vino. Vino pretočimo i odvojimo od taloga. Da bismo potaknuli proces octenja, dodajemo octenu gljivu koju imamo od jabučnog octa, i tako medno vino nacijepimo octenim bakterijama.

- Dugotrajnim odležavanjem alkoholna se otopina pretvara u ocat. Taj proces traje dugo i ovisan je o temperaturi. Za potpuno dozrijevanje potrebna je barem jedna godina. Važno je da zimi bude izložen niskim temperaturama kako bi se uslijed hladnoće izbistrio - pojašnjava Stjepan proces dobivanja octa od meda.

- Ako je u procesu vrenja i octenja sve bilo u redu, nakon 18 mjeseci dobijete ovakav savršeni proizvod, bistri i zdravi medeni ocat kao naš - ističe Stjepan.

- Medeni ocat ima brojna blagotvorna svojstva na ljudski organizam. Bogat je antioksidansima, izvor je brojnih biološki aktivnih tvari poput vitamina, minerala, enzima, beta karotena i pektina. Preporuča se svakodnevno uzeti jednu žličicu ili žlicu u otopini vode i meda. Koristiti ga možete i u kulinarstvu za salate i marinade - kaže Stjepan.

- Proizvodnjom medenog octa bavi se mali broj pčelara. Možda je razlog to što proces zahtijeva dosta vremena i određene temperaturne uvjete, a možda i nepostojanje saznanja o njegovoj vrijednosti. Kako kaže stara izreka - koga čuva medna apoteka, ne treba mu drugog lijeka - zaključio je naš sugovornik.

Med je bio vrsta valute

Još 450 godina prije Krista otac moderne medicine, grčki liječnik Hipokrat, spominje medeni ocat kao ljekoviti eliksir za opće zdravlje, napominje Stjepan Bošnjak.

- Stari Rimljani su ga koristili kao antiseptik za liječenje rana tijekom ratova. Rimski car Julije Cezar je med prihvatio kao vrstu valute za plaćanje poreza umjesto zlata. Arheolozi su 2000. godine otkrili stare posude meda u egipatskim grobnicama. Zbog svojih antibakterijskih svojstava med se koristio u procesu balzamiranja. Azteci, Inke i Maje su med koristili u vjerskim obredima i pridavali mu nadnaravno značenje. Stari Slaveni i Vikinzi su medeno vino zvali piće bogova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:29