StoryEditorOCM
ObalaPOSLJEDNJA PLOVIDBA

Umro ugledni splitski poduzetnik, veliki biznis ga je godinama povezivao s nedavno preminulim Juroslavom Buljubašićem

Piše Gordan Zubčić
13. studenog 2023. - 15:16

Splitska i dalmatinska poduzetnička scena ostala je siromašnija za Henryja Jørgensena, nekadašnjeg suvlasnika i direktora brodarske kompanije "Blue Line International" koji je preminuo u 91. godini.

Taj rođeni Danac je duže od pola stoljeća imao neraskidive poslovne veze s Jadranom, a prije tri desetljeća ušao je u partnerstvo s Juroslavom Buljubašićem Buljom, nedavno preminulim splitskim poduzetnikom. Zajedno su podizali privatni brodarski biznis, ponajprije na trajektnim linijama koje su povezivale Split i srednju Dalmaciju s talijanskom obalom Jadrana i Anconom kao najjačom tranzitnom lukom.

Prije 12 godina, Jørgensen je dao intervju "Slobodnoj Dalmaciji" i široj javnosti otkrio poveznice njega kao Skandinavca i toplih jadranskih obala.

- Prve kontakte s Hrvatskom imao sam još 1971. godine, kada sam kao konzultant jedne skandinavske tvrtke došao u Pulu, u brodogradilište “Uljanik” na kraći angažman, a ostao samo živjeti i raditi u Istri gotovo sedam godina.

Naime, bio sam angažiran na suvremenom ustrojavanju upravljačkog dijela tog škvera, a takav uspješan model bio je zadržan dugo nakon mojeg odlaska.

Svakodnevica u istarskoj metropoli “kriva” je i za moje dobro znanje hrvatskog jezika, pa zato nemam prepreka u komunikaciji na "vašem terenu" koji je, mogu to neskromno reći, već odavno i moj.

Godinama sam radio u menadžmentu, to mi je bilo vrlo izazovno, a posljednjih dvadesetak godina ušao sam u brodarski biznis - kazivao je Jørgensen u razgovoru s autorom ovog teksta.

image

Henry Jørgensen

Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 05:51