StoryEditorOCM
Obalacrni asfalt

‘Cesta na kojoj su poginuli brat i sestra je jedna od naših najopasnijih. Pa znate li što se događa dok vozite tamo!?‘

Piše Vijesti SD
11. travnja 2024. - 23:50

Nakon još jedne stravične nesreće na dubrovačkom području Nova TV istražila je zašto je to područje posebno opasno, piše Dnevnik.hr. Albanska državljanka koja je nepropisnim pretjecanjem skrivila stravičnu prometnu nesreću u Ratcu u kojoj su poginuli brat i sestra, puštena je iz bolnice pa uhićena.

Autocesta staje u Pločama, a jedina brza cesta u najjužnijoj županiji je ona oko Pelješkog mosta. Sve ostalo ostaje na Jadranskoj magistrali kojom godišnje prođe 2 milijuna vozila u tranzitu i to uglavnom u nekoliko ljetnih mjeseci.

„Došli smo autobusom iz Međugorja. Putem smo naišli na situaciju s vozilom koje je pretjecalo drugo vozilo, jako brzo,“ poručili su Gustavo i Ana iz Kolumbije.

Tijekom prošle godine dogodilo se 758 prometnih nesreća, a smrtno je stradalo 8 osoba. Najteža je bila ona u kolovozu u blizini Orašca kada je 33-godišnji albanski državljanin prešao u suprotnu traku i udario u vozilo. Tada je poginulo dijete, a 6 osoba je ozlijeđeno.

Prometni stručnjak Ivica Banović rekao je kako su kod ovakvih nesreća brzina i umor najveći problemi te nadodao: „Kada netko vozi tako dugo, to na tijelo ima isti efekt kao da je pod utjecajem alkohola jedan, jedan i pol promil.“

Banović ističe kako je nakon gradnje Pelješkog mosta Dubrovnik postao dostupniji, a broj vozila na prometnicama se još povećao: „Ti brojevi stalno rastu, a mi smo i dalje na cesti koja je stara 60 godina. Imamo situaciju da na običnoj, jadnoj gradskoj cesti prosječni ljetni dnevni promet oko 25 tisuća vozila,“ nadodao je Banović.

Autocestu i brzu cestu dubrovačko područje još čeka. Naime, projekti su u izradi, no do izgradnje će proći još puno godina tako da ćemo i ovoga ljeta na jugu gledati kilometarske kolone prema granici s Crnom Gorom, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:31