StoryEditorOCM
Obalaroditelji su očajni

Stotine Zadrana prosvjedovalo zbog kolapsa pedijatrijske skrbi u gradu: ‘Nisam imala gdje s malenom, nego na Hitnu!‘

9. rujna 2023. - 15:05

Noseći transparente "Mi smo vaša budućnost, a ostavili ste nas na ulici", "Ako narastem bit ću pedijatar", "Ja bih bracu i seku, ali nema nas tko liječititi" više od 500 Zadrana, najviše roditelja s djecom, provjedovalo je jutros zbog potpunog kolapsa pedijatrijske skrbi u petom po veličini gradu u državi, javlja Zadarski.hr.

Nakon što su kratkom vremenu tri pedijatrice iz otišle iz sustava zbog preopterećenosti ili mirovine, Dom zdravlja Zadarske županije ostao je na svega jednom liječiku, 81-godišnjem pedijatru koji je vraćen na pola radnog vremena, međutim trenutno je i on na bolovanju. A od 13 potrebnih pedijatara u primarnoj zaštiti, Zadarska ih županija ima svega devet.

Roditelji su očajni: djecu nemaju gdje upisati, a u jednakom su kaosu bolnička pedijatrija koja već mjesecima puca po šavovima zbog manjka liječnika i obiteljska medicina koja također ne može primiti toliko djece jer i sami jedva krpaju timove za ambulante koje su bez doktora. Kako od nadležnih već tri tjedna dolaze obećanja, ali ne i konkretna rješenja, velikim prosvjedom koji je završio na Pozdravu suncu, ispred zgrade Zadarske županije, poslali su poruku kako se hitno moraju poduzeti mjere koje će djeci osigurati pravo na najkvalitetniju zdravstvenu skrb od rođenja od 18. godine.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Od problema s manjkom pedijatara nije prošlo tri tjedna već najmanje tri godine, otkako je upravo Zadar javno istaknut kao grad koji ima problema s organiziranjem pedijatrijske skrbi. Mi koji ovdje živimo znamo da problem traje puno dulje i to sa kompletnom primarnom zdravstvenom zaštitom. Gdje su nam ginekolozi, što nam ovo kažu liječnici opće prakse?

Prosvjedujemo zato što nama roditeljima već tri tjedna nitko ne daje odgovor osim obećanja "sva će djeca biti upisana". Je li to garancija da će svako dijete biti pregledano? Naši pedijatri pucaju po šavovima, i oni su samo ljudi. Na razini države propisano je 950 djece po pedijatru, na razini Europske unije 850. Naši imaju i po 1400 upisane djece i još dežurati vikendom u bolnici jer tamo isto fali pedijatara - poručile su Maja Grgurić Srzentić i Ivana Bulat iz građanske inicijative "Tko je moj liječnik" koja je organizirala ovaj prosvjed.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Njima su se pridružile i brojne udruge za djecu s poteškoćama u razviju i zdravstvenim teškoćama koja su u ovoj situaciji još dodatno pogođena. Naime, ta djeca, koja zbog svoje specifične dijagnoze trebaju ostati kod pedijatra do 18. godine, trenutno ne mogu niti do doznaka za ortopedska pomagala. Isto tako, bolnički pedijatri ne mogu izdavati potrebe potvrde za vrtić, niti recept za terapiju osim one koje se plaća.

- Zašto moramo plaćati ono za što već izdvajamo svaki mjesec od svojih plaća? Odgovore čekamo već tri tjedna, a znate kada smo dobili poziv za sastanak? Dan prije prosvjeda. Naravno da smo to odbili, sastanak će biti u ponedjeljak u 9 sati. Tada očekujemo konkretne odgovore i konkretna rješenja - poručili su organizatori prosvjeda.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Nevena je majka dvoje djece, šestogodišnjaka i curice od četiri godine. Prije 15 dana, oboje djece ostalo jer bez liječnika jer je njihova pedijatrica Nevena Švorinić otišla iz Doma zdravlja.

- Pokušala sam sina upisati kod mog liječnika opće prakse, ali ni oni primaju djecu tek tako. Gdje ću s malenom, ne znam. Kćerkica je sinoć dobila laringitis, nisam imala gdje s njom nego na hitni pedijatrijski prijem, to nam je sada jedina opcija, što je strašno - kaže ova zabrinuta majka. Jednako je i Jeleni, majci desetgodišnjaka i trudnici koja treba roditi za tri mjeseca.

- Gdje ću upisati dijete kad rodim? Ne znam jer nemam kod koga. Nejvjerojatno je u kakvu smo situaciju dovedeni, ne samo mi kao roditelji. Jednako je u ordinacijama obiteljske medicine gdje liječnike nema tko zamijeniti jer se sustav urušio na svim razinama. Više nema vremena za raspisivanje specijalizacija i čekanje da se odradi ono što odavno trebalo biti odrađeno - kaže Zadranka Jelena.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 04:49