StoryEditorOCM
ObalaSAMO JOŠ MALO

Solinjani gube živce zbog prometnog kaosa, malo olakšanje donijet će im Marulićeva ulica, znamo kada će biti završena

Piše Mia Sesartić
30. ožujka 2024. - 21:39

Gužve na Širini iz smjera Kaštela i Splita, gužve na Bilankuši iz smjera Kaštela, Klisa i Majdana solinska su svakodnevica, kao i svih drugih vozača koji svakodnevno prolaze tim raskrižjima.

U čitavom ovom prometnom kaosu u Solinu građane zanima i kada će se otvoriti Ulica Marka Marulića kod “Coca-Cole”, kojom bi se barem malo smanjila gužva, barem na raskrižju Bilankuša.

Vožnja od te točke pa do središta Solina, duga samo koji kilometar, ponekad traje i 20 minuta, pa se sudionici u prometu pokušavaju snaći na različite načine, kroz sporedne ili okolne ulice, kako bi izbjegli gužvu i stigli na odredište.

Prolongiran rok

Jedna od njih do sada je bila upravo Ulica Marka Marulića, na dionici od “Coca-Cole” do Puta Majdana, odnosno Vidovića mosta, u kojoj se gradi kanalizacijska mreža i sanira se dio vodovodne mreže u sklopu projekta “Aglomeracija Split – Solin”, čiji je investitor radova “Vodovod i kanalizacija” (ViK) iz Splita.

image
Ante Čizmić/Cropix

Spomenuti radovi na sustavu odvodnje počeli su 19. lipnja prošle godine, dok lokalna vlast ujedno radi na proširenju spomenute ulice i oprema je potrebnom infrastrukturom.

Inače, riječ je o svojevrsnoj “obilaznici” središta Solina koju su mnogi koristili za skraćivanje putovanja prema istočnom dijelu grada, te dalje prema Majdanu i Klis-Kosi.

Kako smo već pisali, shodno odgovorima iz Grada Solina, radovi su, prema ugovoru, trebali završiti u veljači, ali s obzirom na veliki broj kišnih dana u prošloj godini koji su prouzročili probleme s nosivim temeljnim tlom, očekuju zahtjev izvođača za produljenjem roka, dok su najnovije informacije da bi navedeni radovi trebali biti zaključeni do 15. travnja.

Novi priključci

Razlog kašnjenja su određeni novi priključci koje je ViK odlučio realizirati u sklopu ovog projekta, kako su naveli odgovorni iz Grada Solina na protekloj sjednici Gradskog vijeća.

image
Ante Čizmić/Cropix

Kad je riječ o prometnoj problematici, nezavisni vijećnik Tihomir Bečko apelirao je na to da upravo zbog intenzivnih radova na određenim prometnicama prometni redari intenzivnije obilaze alternativne pravce kako bi se održavali maksimalno prohodnima.

Solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević najavio je da bi uskoro trebalo doći do dodatnog intenziviranja radova koji se provode u sklopu Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin.

– Radi se o proširenju radova na Put Majdana i Ulicu don Frane Bulića, gdje bi zbog spomenutih radova trebalo doći do zatvaranja oba prometna traka.

U tijeku smo razgovora s izvođačima i zahtijevamo da se stanovnicima tih područja za vrijeme radova na neki način osigura pristup njihovim kućama – poručio je solinski gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 22:57