StoryEditorOCM
ObalaNIJE RASPUST NEGO...

Samo jedna hrvatska škola produžila je ovotjedni nerad, pronašli smo je usred Dalmacije, obrazloženje im je urnebesno

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
2. studenog 2023. - 13:46

Osnovna škola "Lapad" jedina je u cijeloj Dalmaciji koja je "spojila" cijeli ovaj tjedan bez nastave.

Učenici ostalih osmoljetki danas su se vratili u svoje klupe, dok su njihovi kolege s Lapada cijeli tjedan - slobodni. Nazvali smo ravnateljicu Nikolinu Soko, koja tu dužnost napušta 27. studenoga, kada će na njezino mjesto doći Željana Pavlović.

- Nisu to praznici, nego nenastavni dani sukladno Godišnjem planu i programu. Druge škole to nisu napravile jer im njihovo Učiteljsko vijeće, Školski odbor i Vijeće roditelja nisu to podržali, ili nitko nije dao taj prijedlog - tvrdi Soko i iznosi "referat" o godišnjem nastavnom kalendaru:

- Ministarstvo obrazovanja određuje početak i završetak nastavne godine. Svaka školska godina počinje 1. rujna, a nastavna godina s prvim danom nastave. Školska godina završava 31. kolovoza, a nastavna sa zadnjim danom nastave.

Unutar nastavne godine, čiji početak i završetak odredi Ministarstvo, određuju se i datumi jesenskih, zimskih i proljetnih praznika, te ostaje određeni broj nastavnih dana. Budući da je ove školske godine taj broj nastavnih dana prelazio 180, a službeno zakonski je škola obavezna odraditi 175 radnih dana, na Učiteljskom vijeću prilikom donošenja Godišnjeg plana i programa za tu školsku godinu određeni su dani koji će biti nenastavni.

To su radni dani, ali nema nastave. U sklopu Godišnjeg plana i programa za aktualnu školsku godinu naša osmoljetka ima 178 nastavnih dana. Znači, imamo još tri dana viška.

Nenastavni dani su radni dani za same učitelje, ali djeca nemaju nastavu. Kolege su na radnom mjestu, osim ako nisu tražili godišnji odmor ili slobodne dane. Neki su tražili, neki nisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 03:02