StoryEditorOCM
ObalaU SOLINSKOM ŠUŠURU

Prođirali smo Solinom, bilo je živo za blagdan Male Gospe: za velike janjetina po 40 eura, za male igračke...

Piše Sandra Barčot
8. rujna 2023. - 23:28

Šušur caruje Solinom, blagdan je Male Gospe i Dan grada, pa je Gospin otok tijekom dva dana postao odredište svih vjernika.

Od ranog jutra petka u bazilici Svete Obitelji održavaju se svete mise, svećenici ispovijedaju vjernike, dok je većina posjetitelja čekala procesiju i središnje euharistijsko slavlje koje je predvodio umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

Ponosni su bili svi sudionici svečane proslave rođenja Blažene Djevice Marije u solinskom Gospinu prasvetištu, bilo da su došli samo pomoliti se i tijekom ispovijedi zatražiti oproštenje grijeha, ili da su došli prijatelje pozdraviti, napraviti đir uz Jadro, prošetati s djecom, unucima, jer početkom rujna u Solinu jednostavno treba biti.

image

Sveta ispovijed uz vozilo Hitne pomoći

Joško Ponoš/Cropix

Donacije za gladnu djecu

- Po starinskom običaju naših predaka uvik smo dolazili u Solin na Malu Gospu. Sve se minja, nažalost i neki običaji, no ovaj triba opstati, triba ga njegovati i sačuvati. A od kada sam dite, pohodija sam Solin, pa i sad kada sam u mirovini - kazuje nam Drago Filipović iz Splita, kojeg smo sreli dok je bio uz štand “Marijinih obroka”.

Humanitarna je to organizacije koja diljem svijeta skrbi kako bi se barem jedan obrok dnevno osigurao za gladnu djecu svijeta.

- Za 132 kune, odnosno 22 eura vaše donacije jedno dijete u Africi imat će svaki dan topli obrok cijelu godinu. Za cijenu jednog našeg obroka osiguravamo jednom gladnom djetetu topli obrok, ali i obrazovanje. Roditelji koji djecu šalju u prošnju, sada ih upućuju u školu jer znaju kako im je tamo zahvaljujući i ovim donacijama osigurana hrana, obrok koji će većini taj dan biti i jedino jelo koje će pojesti. A uz ručak, pohađaju i nastavu te tako zahvaljujući “Marijinim obrocima”, donacijama dobrih ljudi, hranimo više od 2,4 milijuna djece diljem svijeta, u 18 zemalja Afrike, ali i Južne Amerike. Samo hrvatska udruga “Marijini obroci” osigurava hranu za 70.000 gladne djece - upućuju nas u svoj rad Rahela Čavara iz Žrnovnice i Mate Dajak iz Splita, koje smo na štandu zatekli u sakupljanju donacija.

image

’Marijini obroci’ - Rahela Čavara i Mate Dajak, a donator je Drago Filipović

Joško Ponoš/Cropix

Zadovoljni su odazivom hrvatskih vjernika, koji pružaju ruku pomoći toj djeci, i za samo 6-7 centi im osiguraju – hranu!

Još smo jednog sugovornika zatekli u šetnji Solinom, koji nam onako direktno kaže:

- Živim u Solinu, dobro je, no nezadovoljan sam što vlada kapitalistički poredak jer je on nepravedan, nije baš svima naklonjen. A i današnji Papa mi se čini kao destruktivna osoba, dok mi vjernici moramo i trebamo biti dobri ljudi - svoju dijagnostiku i svjetskog poretka i stanja klera iznosi nam Solinjanin Josip Lončar, želeći svim ljudima dobre volje da šire ljubav, da pomažu jedni drugima i budu dobri vjernici.

Poruke s oltara

Sličnim porukama svjedočili smo i s oltara, gdje su svećenici pozivali na zajedništvo, ponašanje dobrog vjernika. Što su čuli i brojni političari koji su sudjelovali u procesiji, kao i pripadnici klera, te braniteljskih udruga, kulturno-umjetničkih udruga, uz stanovnike Solina, Splita, Kaštela, Trogira, ali i goste iz drugih gradova koji su došli pohoditi svetište Blažene Djevice Marije.

No kakav bi to bio blagdan da se osim duše ne nahrani i tijelo!

- Za to smo mi tu, svake godine dolazimo u Solin, prvi plac za pečenje janjaca i odojaka, broj jedan između dva stabla je tradicionalno naš! Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo “Bošnjak” iz Dicma već 25 godina je u Solinu za Malu Gospu - u oblaku dima, onog s ognjišta, jer se u jednom trenu, na 20 roštilja, istovremeno okreće 20 slasnih janjaca - priopćava nam veselo Jure Bošnjak, glava istoimenog OPG-a, te informacije niže dalje:

- Većinu odojaka smo već sinoć ispekli jer je njihovo meso bolje hladno, iako mušterije traže i vruće. A danas ide sve u istom ritmu, peku se janjci i odojci, pa je naša parola - toplo iće i hladno piće čekaju vas kod Bošnjaka!

image

Jure Bošnjak, vlasnik OPG-a Bošnjak, uz janjce i odojke na ražnju

Joško Ponoš/Cropix

A pravi je “mravinjak” kod Bošnjaka jer njih čak dvadesetero radi na pružanju ugostiteljske usluge od pečenja do pića:

- Angažirani smo svi, od supruge, moje dice, bratove dice, budućih i aktualnih nevista, svi radimo. I kod nas je sve domaće - pečeni janjac po 40 eura, odojak po 30 eura. Uzgajam vam ja i svinje i ovce, a kada pofali koje grlo, uzmem od rođaka, iz njegova stada - iznosi nam Jure, kazujući kako se i peče po domaći:

- Samo na drva, nema ugljena! Potrošit ću u Solinu 15 metara drva, no nitko ne može imati dobro pečenje ako nije na grabovini!

A uz taj slasni komad pečenog mesa janjca ili odojka, a ispeći će se preko 500 komada, osigurani su i kruh ispod peke te hladno pivo, što je dobitna kombinacija nakon mise, propovijedi i molitve, podružiti se s prijateljima uz blagdansku trpezu.

Peke, lopate...

No nisu Solinjani zaboravili ni najmlađe, ipak njih kao grad krasi epitet najmlađeg u Hrvatskoj, grad je prijatelj djece i obitelji, pa su brojni štandovi za kupce mališane, od šarenila igračaka, do slasnih palačinki i fritula, uz šećernu vunu. Oni stariji kušat će sinjske uštipke, nakon pečenja dakako.

image

Tata, kupi mi, kupi mi...

Joško Ponoš/Cropix

Bogatstvo ponude na prodajnim štandovima je veliko – od tradicionalnih peka, motika, lopata, drvenog namještaja, kućnih potrepština, do nakita, ukrasa, ali i glazbene opreme, odjeće i obuće... Svega blaga ima u centru Solina, uz rijeku Jadro i na Gospinu otoku, gdje se obilježava blagdan Male, njihove najveće Gospe zaštitnice! 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:46