StoryEditorOCM
ObalaTURISTIČKA BAŠTINA

Počelo rušenje legendarnog dalmatinskog hotela u vlasništvu imućnog Hrvata, pogledajte kako nestaje veliki kompleks

Piše Dv
25. studenog 2023. - 13:26

Počelo je rušenje glavne zgrade hotela "Grand Villa Argentina" u Dubrovniku.

Naime, nakon temeljite obnove hotela "Supetar", tvrtka "Jadranski luksuzni hoteli" (JLH) u vlasništu iseljeničke obitelji Lukšić, nastavlja ulaganje u kvalitetu i pokreće značajan investicijski ciklus u kojem se najviše ističe projekt "Grand Ville Argentina" koji potpisuje renomirani arhitektonski tim iz studija "3LHD" na čelu s Dubrovčaninom Markom Dabrovićem.

Glavni izvođač je slovenska kompanija "Makro 5" s 30-godišnjim iskustvom u izgradnji i obnovi velikih infrastrukturnih, gospodarskih, stambenih te zaštićenih objekata, a sve pod kontrolom nadzorne službe "ViS projektiranje". 

Cijeli kompleks površine je 10.300 četvornih metara i obuhvaća pet objekata: "Villa Argentina", hotel "Argentina", "Villa Orsula", "Villa Glavić" i garažni objekt.  

Zgrada hotela koji je kultno mjesto generacija Dubrovčana izvorno je izgrađena kao privatna rezidencija 1913. godine, no vrlo brzo postala jedno od najprestižnijih odredišta na Jadranu.

Projekt rekonstrukcije, temelji se na prepoznavanju vrijednosti postojećih objekata na lokaciji. Novi hotel "Argentina" s dvije vile - "Argentinom" s istočne strane i "Orsulom" sa zapadne, čini funkcionalnu cjelinu. Gornji blok hotela koncipiran je kao lagani paviljon s izraženim horizontalama, a donji volumen formiran je kao čvrsta baza terasasto uklopljena u postojeći teren.

- Bogati slojevi dubrovačke povijesti reinterpretirani su u profinjenoj unutrašnjosti dok hrabri naglasci i razigrani kolorit reflektiraju slobodu i duh 70-ih godina prošlog stoljeća - napisali su projektanti studija "3LHD" na svojim mrežnim stranicama.

Specifičnost projekta bit će doznajemo, kompletno zeleno rješenje koje se očituje i korištenjem dizalica topline s morem kao toplinskim izvorom/ponorom.

image

Budući izgled Grand Ville Argentina

ALH

Povijesni hotel "Grand Villa Argentina" građevina je tipična za rane dvadesete godine prošlog stoljeća, a smještena je na stijeni koja okomito siječe more, u okruženju stoljetnih borova i mediteranskog bilja u hotelskim bogatim vrtovima kojoj je kasnije pripojen i noviji kompleks.

U ovom luksuznom hotelu desetljećima se ugošćuju mnoge poznate i slavne osobe iz zemlje i inozemstva, a njegova plaža s vanjskim bazenom te vrtovi hotela najomiljenije su boravište hotelskih gostiju, ali i mnogih Dubrovčana.

JLH je još u studenom 2022. dobio suglasnost Grada Dubrovnika za polaganje privremenih geotehničkih sidara na gradskoj i javnoj čestici radi zaštite iskopa, na rok od dvije godine, uz uvjet da se ne naruši stabilnost nerazvrstane ceste i okolnih objekata te nakon okončanja radova poprave oštećenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:36