stdClass Object ( [id] => 1367870 [title] => Plavac poznatog pelješkog vinara među ‘sumnjivim‘ vinima, stručnjaci šokirani analizom; On sve demantira: To je huškanje [alias] => plavac-poznatog-peljeskog-vinara-medu-sumnjivim-vinima-strucnjaci-sokirani-analizom-on-sve-demantira-to-je-huskanje [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Informacija da su domaća tržišta preplavila vina loše kvalitete i niskih cijena po kojima ih se ne bi ni moglo proizvesti izazvala je dosta pozornosti. Među "sumnjivim" uzorcima vina našao se i onaj plavca malog 2019. godine koji proizvode "Vina Miličić" s Pelješca.

Analizu je provela regionalna organizacija vinara i vinogradara "Graševina Croatica", a rezultate je proslijedila Državnom inspektoratu, Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu i Carinskoj upravi, no odgovor još nisu dobili. Izuzeli su s polica naših trgovačkih lanaca neka od sumnjivih vina i ostali zaprepašteni rezultatima. Kako su izjavili, mješavina je to nešto vina, puno vode, kiselina i dodanih alkohola.

Kako je utvrdila laboratorijska provjera "Ana Laba" iz Pančeva u susjednoj Srbiji, akreditiranog za analize kvalitete i autentičnosti hrane, pokazalo se da se bez iznimke masovno patvore sve naše najvažnije sorte vina: graševina, istarska malvazija i plavac mali. Sve su to sorte koje imaju najveći promet, lako je zametnuti trag pojedinog punjenja jer se brzo proda i to većinom po akcijskim cijenama.

Istaknuti vinari s juga Hrvatske nisu željeli komentirati konkretan slučaj, ali ne sumnjaju da su vina loše kvalitete uvijek bila prisutna na tržištu. Tako poznati pelješki vinar Frano Miloš kaže kako ovo o čemu se sada govori nije ništa novo.

---

image

Frano Miloš: ‘Svakome je u interesu da postoji kontrola‘

Božo Radić/Cropix
---

- Pitanje je sljedivosti proizvodnje o kojoj sigurno treba povesti računa i u budućnosti kao i sada. Zakonom je regulirana proizvodnja, svi mogući registri vinograda, razna izvješća koje proizvođači moraju podnositi institucijama, agenciji za plaćanje, kontrolnim službama i slično. Sigurno da treba povesti računa o tome i pomalo to usklađivati, da što bolje funkcionira. Uvijek postoji mogućnost da se vina različite kvalitete puste na tržište i pronađu put do potrošača.

Našu proizvodnju moramo prilagoditi propisima Europske unije koji su dosta jasni i nedvosmisleni. Kad bi se primjenjivali, rjeđe bi se događalo da su u prometu loša, patvorena vina. Kontrola se mora uspostaviti, a ako imamo registar vinograda i njegovu površinu koja je upisana i evidentirana, kao i izvješće o količini proizvedenoga grožđa i vina na kraju vinogradarske i vinarske godine, ne bi trebao biti problem urediti da pravila profunkcioniraju - kaže Miloš.

---

image

Među ‘sumnjivim‘ uzorcima vina našao se i onaj plavca malog 2019. godine koji proizvode ‘Vina Miličić‘ s Pelješca

Luka Gerlanc/Cropix
---

Svakome je u interesu da postoji kontrola, a najviše proizvođačima grožđa kako bi se zaštitili vinogradi od propadanja. Članica smo EU-a od 2013. godine, a tamo je jasno da, ako postoji proizvođač grožđa, vinograd mora biti evidentiran u agenciji za plaćanje, kao i njegova površina.

Na kraju svake godine svaki proizvođač mora prijaviti koliko je proizveo grožđa i vina. Na osnovi tih dokumenata može se dobiti točna količinu vina, koja se može ponuditi na tržištu. Ako postoji pravna zaštita, manja je i mogućnost malverzacija. Složena je to i kompleksna proizvodnja, a u interesu bi bilo i pravim proizvođačima grožđa i vina i pravim kupcima na tržištu da je sve regulirano i da nema sumnje. Ovakva situacija nije dobra i to uništava cijelu proizvodnju vina - smatra Miloš.

Ivana Batistića Zuru, poznatog korčulanskog vinara, informacija je zatekla nakon povratka s jedne vinokušnje u Beogradu, koja je okupila 150 vinarija iz regija.

---

image

Ivan Batistić Zure: ‘Za mene je to potpuna apstrakcija‘

Privatni album
---

- Ne mogu razumjeti da netko dođe na tu razinu da radi takve stvari. Znam da se u svijetu radi svašta, da ima svakakvih ljudi i svakakvih tvrtki, ali jednostavno, za mene je to potpuna apstrakcija. Mi smo mali obiteljski pogon, radimo pošteno i samo se kvalitetom možemo istaknuti, to je naš put - kaže nam korčulanski vinar i osvrće se na kontrolu proizvoda:

- Nju bi trebale obaviti institucije, ne znam kako je moguće da takvo vino završi u prodaji. Netko mora dati nekakve papire da je vino pušteno u promet. Svi prolazimo istu proceduru koju regulira Hrvatska agencije za poljoprivredu i hranu. Njima šaljemo vino, oni ga kontroliraju i ako su zadovoljeni svi uvjeti, dobije se rješenje za puštanje vina u promet.

Vinar Batistić Zure ističe kako iz korčulanskih vinarskih krugova ne poznaje niti jednog kolegu koji bi mogao ići u tom smjeru.

- Naročito mogu to tvrditi za Lumbardu koja ima 12 vinarija i svi se bavimo manje više grkom, mjesto je malo i sve bi se znalo - zaključuje.

Na prozivke o prometu "sumnjivim" vinima, kontaktirali smo i prozvanog vinara Pava Miličića, koji kaže kako ne zna iz kojih pobuda Agencija objavljuje ovakve rezultate koji nanose štetu i njemu i ostalim kolegama.

---

image

Pavo Miličić: Demantiram sve što je objavljeno
 

Vojko Basic/Cropix/Cropix
---

- Državni inspektorat uzeo je u obradu te podatke i očekujemo njihovo očitovanje. Demantiram sve što je objavljeno, a čini se da jedna ekipa ide na huškanje. Jedini razlog je u tome što je pala proizvodnja, a time i cijene - istaknuo je Miličić, kojega su mnogi kontaktirali kako bi provjerili o čemu se radi.

Pelješki vinar poručuje kako je cijena njegova vina doista pala, ali ne zbog pada kvalitete ili dodavanja nekih nedozvoljenih supstancija, nego zbog posljedica pandemije i velikih zaliha neprodanog vina iz 2018. i 2019. godine.

- Naša vina prodaju se u više trgovačkih centara, a jednom od njih sam rekao da mogu testirati bilo koje vino iz ponude o mom trošku. O nepravilnostima nema govora, sve su to laži i podmetanja - tvrdi Miličić.

---

image

Božidar Jukić: ‘Utrka za profitom dovodi do nečasnih radnji i u vinarskom sektoru‘

Privatni album
---

---

Stručnjak za vina: ‘Vjerojatno je riječ o svjesnom obmanjivanju potrošača‘

- Nažalost, svjedoci smo kako vječita utrka za što nižim cijenama, ali i što većim profitom, dovodi do nečasnih radnji i u vinarskom sektoru. Ako uzmemo da su rezultati analize nezavisnog laboratorija potvrđeni i točni, cijeli slučaj je šokantan.

Postoji više bolnih točaka ove priče. Jedna od njih je i činjenica kako se ne radi o vinima koja su na analizi prošla loše zbog nečega što može biti slučajna pogreška ili rezultat nemara, već se ovdje najvjerojatnije radi o svjesnom obmanjivanju potrošača.

Posebno boli činjenica kako su sve naše najzasađenije sorte zastupljene u ovom slučaju. Vina od tih sorti su ona koja se trudimo predstaviti svijetu kao najbolje od hrvatske vinske industrije. Ona bi trebala biti perjanica naše ponude.

Naravno, bilo kome iz Dubrovnika pogotovo smeta što se i ime Pelješca našlo u ovoj priči. Naš Pelješac je svakom ljubitelju vina na krajnjem jugu ponos i dika i ovaj slučaj me iskreno rastužio na profesionalnoj i ljudskoj razini.

Ono što zabrinjava gotovo jednako kao i sam čin krivotvorenja vina je i krajnje nejasan i mlak odgovor državnih institucija. Nadam se kako ćemo u idućim danima svjedočiti žustroj reakciji nadležnih tijela. Sve drugo bilo bi nedopustivo.

Vinare koji su uključeni u ovu priču ne treba pravdati niti štititi, ali ovakve prigode su dobre da se razmisli o cjelokupnom tržištu vina i cijenama koje od tog tržišta očekujemo.

Relativno niska razina vinskog znanja prosječnog potrošača znači da većina nas ne zna kolika je uopće realna donja granica cijene vina. S tim u vezi, nije ni čudno kako neki posežu za trikovima kako bi svoj proizvod učinili jeftinijim.

Volio bih kada bi se ovakve nezavisne analize nastavile, a pogotovo mislim kako bi u budućnosti trebale sadržavati i vina iz uvoza jer upravo je ta inozemna jeftina konkurencija veliki zamašnjak pomame za najjeftinijim buteljiranim vinima na tržištu.

Ono što može biti povod za optimizam je činjenica kako su ovaj slučaj pokrenuli sami vinari. Očigledno je da postoji i određeni broj onih kojima ovakve prakse itekako smetaju te su voljni boriti se za dostojanstvo svoje profesije. To je za svaku pohvalu. Kada bi se više profesionalaca odlučivalo na ovakve poteze, možda bismo živjeli u zemlji gdje se prava potrošača, ali i proizvođača, uistinu poštuju - kaže nam stručnjak za vina Božidar Jukić.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Što je u bocama? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Što je u bocama? 2 0 5357 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-27 16:05:09 [created_by] => 3092 [created_by_alias] => Anđelka Kelava [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-28 13:19:56 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-28 13:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Plavac poznatog pelješkog vinara među 'sumnjivim' vinima, stručnjaci šokirani analizom; On sve demantira: To je huškanje page_title=Plavac poznatog pelješkog vinara među 'sumnjivim' vinima, stručnjaci šokirani analizom; On sve demantira: To je huškanje [metakey] => Plavac mali, pavo miličić, Frano Miloš, Ivan Batistić Zure, Božidar Jukić , Vinari, Vinarstvo, pelješka vina, Pelješac, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26671034.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/23627630.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/23766893.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26644937.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/23499715.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26671036.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26671040.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Privatni album","Luka Gerlanc\/Cropix","Privatni album ","Vojko Basic\/Cropix\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Pavo Mili\u010di\u0107: \u2018O nepravilnostima nema govora, sve su to la\u017ei i podmetanja\u2018<\/p>","

Frano Milo\u0161: \u2018Svakome je u interesu da postoji kontrola\u2018<\/p>","

Ivan Batisti\u0107 Zure: \u2018Za mene je to potpuna apstrakcija\u2018<\/p>","

Me\u0111u \u2018sumnjivim\u2018 uzorcima vina na\u0161ao se i onaj plavca malog 2019. godine koji proizvode \u2018Vina Mili\u010di\u0107\u2018 s Pelje\u0161ca<\/p>","

Bo\u017eidar Juki\u0107:\u00a0\u2018Utrka za\u00a0profitom dovodi do ne\u010dasnih radnji i u vinarskom sektoru\u2018<\/p>","

Pavo Mili\u010di\u0107:\u00a0Demantiram sve \u0161to je objavljeno
\n\u00a0<\/p>","

Potomje, Peljesac 120312.
\nVinarija Milicic vina.
\nPavo Milicic je vinar i vlasnik vinarije.
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1255","hd_26671034_1920.jpg":"1920x1080","k_26671034_1280.jpg":"1280x1280","k_26671034_1024.jpg":"1024x1024","k_26671034_640.jpg":"640x640","k_26671034_480.jpg":"480x480","k_26671034_340.jpg":"340x340","k_26671034_220.jpg":"220x220","o_26671034_1280.jpg":"1280x836","o_26671034_1024.jpg":"1024x669","o_26671034_640.jpg":"640x418","o_26671034_480.jpg":"480x313","o_26671034_340.jpg":"340x222","o_26671034_220.jpg":"220x143","h_26671034_1280.jpg":"1280x854","h_26671034_1024.jpg":"1024x683","h_26671034_640.jpg":"640x427","h_26671034_480.jpg":"480x320","h_26671034_340.jpg":"340x227","h_26671034_220.jpg":"220x147","pp_26671034_1280.jpg":"1280x1628","pp_26671034_1024.jpg":"1024x1303","pp_26671034_640.jpg":"640x814","pp_26671034_480.jpg":"480x611","pp_26671034_340.jpg":"340x432","pp_26671034_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23627630_1920.jpg":"1920x1080","k_23627630_1280.jpg":"1280x1280","k_23627630_1024.jpg":"1024x1024","k_23627630_640.jpg":"640x640","k_23627630_480.jpg":"480x480","k_23627630_340.jpg":"340x340","k_23627630_220.jpg":"220x220","o_23627630_1280.jpg":"1280x853","o_23627630_1024.jpg":"1024x682","o_23627630_640.jpg":"640x426","o_23627630_480.jpg":"480x320","o_23627630_340.jpg":"340x226","o_23627630_220.jpg":"220x146","h_23627630_1280.jpg":"1280x854","h_23627630_1024.jpg":"1024x683","h_23627630_640.jpg":"640x427","h_23627630_480.jpg":"480x320","h_23627630_340.jpg":"340x227","h_23627630_220.jpg":"220x147","pp_23627630_1280.jpg":"1280x1628","pp_23627630_1024.jpg":"1024x1303","pp_23627630_640.jpg":"640x814","pp_23627630_480.jpg":"480x611","pp_23627630_340.jpg":"340x432","pp_23627630_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x688","hd_23766893_1920.jpg":"1920x1080","k_23766893_1280.jpg":"1280x1280","k_23766893_1024.jpg":"1024x1024","k_23766893_640.jpg":"640x640","k_23766893_480.jpg":"480x480","k_23766893_340.jpg":"340x340","k_23766893_220.jpg":"220x220","o_23766893_1280.jpg":"1280x815","o_23766893_1024.jpg":"1024x652","o_23766893_640.jpg":"640x407","o_23766893_480.jpg":"480x305","o_23766893_340.jpg":"340x216","o_23766893_220.jpg":"220x140","h_23766893_1280.jpg":"1280x854","h_23766893_1024.jpg":"1024x683","h_23766893_640.jpg":"640x427","h_23766893_480.jpg":"480x320","h_23766893_340.jpg":"340x227","h_23766893_220.jpg":"220x147","pp_23766893_1280.jpg":"1280x1628","pp_23766893_1024.jpg":"1024x1303","pp_23766893_640.jpg":"640x814","pp_23766893_480.jpg":"480x611","pp_23766893_340.jpg":"340x432","pp_23766893_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26644937_1920.jpg":"1920x1080","k_26644937_1280.jpg":"1280x1280","k_26644937_1024.jpg":"1024x1024","k_26644937_640.jpg":"640x640","k_26644937_480.jpg":"480x480","k_26644937_340.jpg":"340x340","k_26644937_220.jpg":"220x220","o_26644937_1280.jpg":"1280x851","o_26644937_1024.jpg":"1024x681","o_26644937_640.jpg":"640x425","o_26644937_480.jpg":"480x319","o_26644937_340.jpg":"340x226","o_26644937_220.jpg":"220x146","h_26644937_1280.jpg":"1280x854","h_26644937_1024.jpg":"1024x683","h_26644937_640.jpg":"640x427","h_26644937_480.jpg":"480x320","h_26644937_340.jpg":"340x227","h_26644937_220.jpg":"220x147","pp_26644937_1280.jpg":"1280x1628","pp_26644937_1024.jpg":"1024x1303","pp_26644937_640.jpg":"640x814","pp_26644937_480.jpg":"480x611","pp_26644937_340.jpg":"340x432","pp_26644937_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23499715_1920.jpg":"1920x1080","k_23499715_1280.jpg":"1280x1280","k_23499715_1024.jpg":"1024x1024","k_23499715_640.jpg":"640x640","k_23499715_480.jpg":"480x480","k_23499715_340.jpg":"340x340","k_23499715_220.jpg":"220x220","o_23499715_1280.jpg":"1280x1706","o_23499715_1024.jpg":"1024x1365","o_23499715_640.jpg":"640x853","o_23499715_480.jpg":"480x640","o_23499715_340.jpg":"340x453","o_23499715_220.jpg":"220x293","h_23499715_1280.jpg":"1280x854","h_23499715_1024.jpg":"1024x683","h_23499715_640.jpg":"640x427","h_23499715_480.jpg":"480x320","h_23499715_340.jpg":"340x227","h_23499715_220.jpg":"220x147","pp_23499715_1280.jpg":"1280x1628","pp_23499715_1024.jpg":"1024x1303","pp_23499715_640.jpg":"640x814","pp_23499715_480.jpg":"480x611","pp_23499715_340.jpg":"340x432","pp_23499715_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1117","hd_26671036_1920.jpg":"1920x1080","k_26671036_1280.jpg":"1280x1280","k_26671036_1024.jpg":"1024x1024","k_26671036_640.jpg":"640x640","k_26671036_480.jpg":"480x480","k_26671036_340.jpg":"340x340","k_26671036_220.jpg":"220x220","o_26671036_1280.jpg":"1280x744","o_26671036_1024.jpg":"1024x595","o_26671036_640.jpg":"640x372","o_26671036_480.jpg":"480x279","o_26671036_340.jpg":"340x197","o_26671036_220.jpg":"220x127","h_26671036_1280.jpg":"1280x854","h_26671036_1024.jpg":"1024x683","h_26671036_640.jpg":"640x427","h_26671036_480.jpg":"480x320","h_26671036_340.jpg":"340x227","h_26671036_220.jpg":"220x147","pp_26671036_1280.jpg":"1280x1628","pp_26671036_1024.jpg":"1024x1303","pp_26671036_640.jpg":"640x814","pp_26671036_480.jpg":"480x611","pp_26671036_340.jpg":"340x432","pp_26671036_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1175","hd_26671040_1920.jpg":"1920x1080","k_26671040_1280.jpg":"1280x1280","k_26671040_1024.jpg":"1024x1024","k_26671040_640.jpg":"640x640","k_26671040_480.jpg":"480x480","k_26671040_340.jpg":"340x340","k_26671040_220.jpg":"220x220","o_26671040_1280.jpg":"1280x783","o_26671040_1024.jpg":"1024x626","o_26671040_640.jpg":"640x391","o_26671040_480.jpg":"480x293","o_26671040_340.jpg":"340x208","o_26671040_220.jpg":"220x134","h_26671040_1280.jpg":"1280x854","h_26671040_1024.jpg":"1024x683","h_26671040_640.jpg":"640x427","h_26671040_480.jpg":"480x320","h_26671040_340.jpg":"340x227","h_26671040_220.jpg":"220x147","pp_26671040_1280.jpg":"1280x1628","pp_26671040_1024.jpg":"1024x1303","pp_26671040_640.jpg":"640x814","pp_26671040_480.jpg":"480x611","pp_26671040_340.jpg":"340x432","pp_26671040_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","0"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7895984 Threads: 2 Questions: 1648295341 Slow queries: 4899616 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111714341 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/plavac-poznatog-peljeskog-vinara-medu-sumnjivim-vinima-strucnjaci-sokirani-analizom-on-sve-demantira-to-je-huskanje-1367870 [printLink] => /dalmacija/obala/plavac-poznatog-peljeskog-vinara-medu-sumnjivim-vinima-strucnjaci-sokirani-analizom-on-sve-demantira-to-je-huskanje-1367870?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418586 [name] => plavac mali [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => plavac-mali [link] => /tag/plavac-mali ) [1] => stdClass Object ( [id] => 749738 [name] => pavo miličić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-28 12:41:38 [main_article_id] => 0 [alias] => pavo-milicic [link] => /tag/pavo-milicic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 633543 [name] => Frano Miloš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-17 11:59:03 [main_article_id] => 0 [alias] => frano-milos [link] => /tag/frano-milos ) [3] => stdClass Object ( [id] => 749739 [name] => Ivan Batistić Zure [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-28 12:41:38 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-batistic-zure [link] => /tag/ivan-batistic-zure ) [4] => stdClass Object ( [id] => 692734 [name] => Božidar Jukić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-02 18:56:49 [main_article_id] => 0 [alias] => bozidar-jukic [link] => /tag/bozidar-jukic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 352034 [name] => Vinari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vinari [link] => /tag/vinari ) [6] => stdClass Object ( [id] => 350449 [name] => Vinarstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vinarstvo [link] => /tag/vinarstvo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 628627 [name] => Pelješka vina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-19 14:44:22 [main_article_id] => 0 [alias] => peljeska-vina [link] => /tag/peljeska-vina ) [8] => stdClass Object ( [id] => 477102 [name] => pelješac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => peljesac [link] => /tag/peljesac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Što je u bocama? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Plavac poznatog pelješkog vinara među ‘sumnjivim‘ vinima, stručnjaci šokirani analizom; On sve demantira: To je huškanje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3092 [name] => Anđelka Kelava [username] => an-elka-kelava [email] => an-elka-kelava@sd.hr [password] => $2y$10$d1OBjsLwST5OVu8Pi.ZXT.Jfc6ppLz/SqrWlpsF2Fvr26Zawm0gZO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/andelka-kelava-3092 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1610 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c09882bc87efd6cf40eb6d942d82b300?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26671034.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] =>

Pavo Miličić: ‘O nepravilnostima nema govora, sve su to laži i podmetanja‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26671034.jpg [title] =>

Pavo Miličić: ‘O nepravilnostima nema govora, sve su to laži i podmetanja‘

Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/23627630.jpg [title] =>

Frano Miloš: ‘Svakome je u interesu da postoji kontrola‘

Božo Radić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/23766893.jpg [title] =>

Ivan Batistić Zure: ‘Za mene je to potpuna apstrakcija‘

Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26644937.jpg [title] =>

Među ‘sumnjivim‘ uzorcima vina našao se i onaj plavca malog 2019. godine koji proizvode ‘Vina Miličić‘ s Pelješca

Luka Gerlanc/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/23499715.jpg [title] =>

Božidar Jukić: ‘Utrka za profitom dovodi do nečasnih radnji i u vinarskom sektoru‘

Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26671036.jpg [title] =>

Pavo Miličić: Demantiram sve što je objavljeno
 

Vojko Basic/Cropix/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26671040.jpg [title] =>

Potomje, Peljesac 120312.
Vinarija Milicic vina.
Pavo Milicic je vinar i vlasnik vinarije.
Vojko Basic/Cropix/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Informacija da su domaća tržišta preplavila vina loše kvalitete i niskih cijena po kojima ih se ne bi ni moglo proizvesti izazvala je dosta pozornosti. Među "sumnjivim" uzorcima vina našao se i onaj plavca malog 2019. godine koji proizvode "Vina Miličić" s Pelješca.

Analizu je provela regionalna organizacija vinara i vinogradara "Graševina Croatica", a rezultate je proslijedila Državnom inspektoratu, Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu i Carinskoj upravi, no odgovor još nisu dobili. Izuzeli su s polica naših trgovačkih lanaca neka od sumnjivih vina i ostali zaprepašteni rezultatima. Kako su izjavili, mješavina je to nešto vina, puno vode, kiselina i dodanih alkohola.

Kako je utvrdila laboratorijska provjera "Ana Laba" iz Pančeva u susjednoj Srbiji, akreditiranog za analize kvalitete i autentičnosti hrane, pokazalo se da se bez iznimke masovno patvore sve naše najvažnije sorte vina: graševina, istarska malvazija i plavac mali. Sve su to sorte koje imaju najveći promet, lako je zametnuti trag pojedinog punjenja jer se brzo proda i to većinom po akcijskim cijenama.

Istaknuti vinari s juga Hrvatske nisu željeli komentirati konkretan slučaj, ali ne sumnjaju da su vina loše kvalitete uvijek bila prisutna na tržištu. Tako poznati pelješki vinar Frano Miloš kaže kako ovo o čemu se sada govori nije ništa novo.

---

image

Frano Miloš: ‘Svakome je u interesu da postoji kontrola‘

Božo Radić/Cropix
---

- Pitanje je sljedivosti proizvodnje o kojoj sigurno treba povesti računa i u budućnosti kao i sada. Zakonom je regulirana proizvodnja, svi mogući registri vinograda, razna izvješća koje proizvođači moraju podnositi institucijama, agenciji za plaćanje, kontrolnim službama i slično. Sigurno da treba povesti računa o tome i pomalo to usklađivati, da što bolje funkcionira. Uvijek postoji mogućnost da se vina različite kvalitete puste na tržište i pronađu put do potrošača.

Našu proizvodnju moramo prilagoditi propisima Europske unije koji su dosta jasni i nedvosmisleni. Kad bi se primjenjivali, rjeđe bi se događalo da su u prometu loša, patvorena vina. Kontrola se mora uspostaviti, a ako imamo registar vinograda i njegovu površinu koja je upisana i evidentirana, kao i izvješće o količini proizvedenoga grožđa i vina na kraju vinogradarske i vinarske godine, ne bi trebao biti problem urediti da pravila profunkcioniraju - kaže Miloš.

---

image

Među ‘sumnjivim‘ uzorcima vina našao se i onaj plavca malog 2019. godine koji proizvode ‘Vina Miličić‘ s Pelješca

Luka Gerlanc/Cropix
---

Svakome je u interesu da postoji kontrola, a najviše proizvođačima grožđa kako bi se zaštitili vinogradi od propadanja. Članica smo EU-a od 2013. godine, a tamo je jasno da, ako postoji proizvođač grožđa, vinograd mora biti evidentiran u agenciji za plaćanje, kao i njegova površina.

Na kraju svake godine svaki proizvođač mora prijaviti koliko je proizveo grožđa i vina. Na osnovi tih dokumenata može se dobiti točna količinu vina, koja se može ponuditi na tržištu. Ako postoji pravna zaštita, manja je i mogućnost malverzacija. Složena je to i kompleksna proizvodnja, a u interesu bi bilo i pravim proizvođačima grožđa i vina i pravim kupcima na tržištu da je sve regulirano i da nema sumnje. Ovakva situacija nije dobra i to uništava cijelu proizvodnju vina - smatra Miloš.

Ivana Batistića Zuru, poznatog korčulanskog vinara, informacija je zatekla nakon povratka s jedne vinokušnje u Beogradu, koja je okupila 150 vinarija iz regija.

---

image

Ivan Batistić Zure: ‘Za mene je to potpuna apstrakcija‘

Privatni album
---

- Ne mogu razumjeti da netko dođe na tu razinu da radi takve stvari. Znam da se u svijetu radi svašta, da ima svakakvih ljudi i svakakvih tvrtki, ali jednostavno, za mene je to potpuna apstrakcija. Mi smo mali obiteljski pogon, radimo pošteno i samo se kvalitetom možemo istaknuti, to je naš put - kaže nam korčulanski vinar i osvrće se na kontrolu proizvoda:

- Nju bi trebale obaviti institucije, ne znam kako je moguće da takvo vino završi u prodaji. Netko mora dati nekakve papire da je vino pušteno u promet. Svi prolazimo istu proceduru koju regulira Hrvatska agencije za poljoprivredu i hranu. Njima šaljemo vino, oni ga kontroliraju i ako su zadovoljeni svi uvjeti, dobije se rješenje za puštanje vina u promet.

Vinar Batistić Zure ističe kako iz korčulanskih vinarskih krugova ne poznaje niti jednog kolegu koji bi mogao ići u tom smjeru.

- Naročito mogu to tvrditi za Lumbardu koja ima 12 vinarija i svi se bavimo manje više grkom, mjesto je malo i sve bi se znalo - zaključuje.

Na prozivke o prometu "sumnjivim" vinima, kontaktirali smo i prozvanog vinara Pava Miličića, koji kaže kako ne zna iz kojih pobuda Agencija objavljuje ovakve rezultate koji nanose štetu i njemu i ostalim kolegama.

---

image

Pavo Miličić: Demantiram sve što je objavljeno
 

Vojko Basic/Cropix/Cropix
---

- Državni inspektorat uzeo je u obradu te podatke i očekujemo njihovo očitovanje. Demantiram sve što je objavljeno, a čini se da jedna ekipa ide na huškanje. Jedini razlog je u tome što je pala proizvodnja, a time i cijene - istaknuo je Miličić, kojega su mnogi kontaktirali kako bi provjerili o čemu se radi.

Pelješki vinar poručuje kako je cijena njegova vina doista pala, ali ne zbog pada kvalitete ili dodavanja nekih nedozvoljenih supstancija, nego zbog posljedica pandemije i velikih zaliha neprodanog vina iz 2018. i 2019. godine.

- Naša vina prodaju se u više trgovačkih centara, a jednom od njih sam rekao da mogu testirati bilo koje vino iz ponude o mom trošku. O nepravilnostima nema govora, sve su to laži i podmetanja - tvrdi Miličić.

---

image

Božidar Jukić: ‘Utrka za profitom dovodi do nečasnih radnji i u vinarskom sektoru‘

Privatni album
---

---

Stručnjak za vina: ‘Vjerojatno je riječ o svjesnom obmanjivanju potrošača‘

- Nažalost, svjedoci smo kako vječita utrka za što nižim cijenama, ali i što većim profitom, dovodi do nečasnih radnji i u vinarskom sektoru. Ako uzmemo da su rezultati analize nezavisnog laboratorija potvrđeni i točni, cijeli slučaj je šokantan.

Postoji više bolnih točaka ove priče. Jedna od njih je i činjenica kako se ne radi o vinima koja su na analizi prošla loše zbog nečega što može biti slučajna pogreška ili rezultat nemara, već se ovdje najvjerojatnije radi o svjesnom obmanjivanju potrošača.

Posebno boli činjenica kako su sve naše najzasađenije sorte zastupljene u ovom slučaju. Vina od tih sorti su ona koja se trudimo predstaviti svijetu kao najbolje od hrvatske vinske industrije. Ona bi trebala biti perjanica naše ponude.

Naravno, bilo kome iz Dubrovnika pogotovo smeta što se i ime Pelješca našlo u ovoj priči. Naš Pelješac je svakom ljubitelju vina na krajnjem jugu ponos i dika i ovaj slučaj me iskreno rastužio na profesionalnoj i ljudskoj razini.

Ono što zabrinjava gotovo jednako kao i sam čin krivotvorenja vina je i krajnje nejasan i mlak odgovor državnih institucija. Nadam se kako ćemo u idućim danima svjedočiti žustroj reakciji nadležnih tijela. Sve drugo bilo bi nedopustivo.

Vinare koji su uključeni u ovu priču ne treba pravdati niti štititi, ali ovakve prigode su dobre da se razmisli o cjelokupnom tržištu vina i cijenama koje od tog tržišta očekujemo.

Relativno niska razina vinskog znanja prosječnog potrošača znači da većina nas ne zna kolika je uopće realna donja granica cijene vina. S tim u vezi, nije ni čudno kako neki posežu za trikovima kako bi svoj proizvod učinili jeftinijim.

Volio bih kada bi se ovakve nezavisne analize nastavile, a pogotovo mislim kako bi u budućnosti trebale sadržavati i vina iz uvoza jer upravo je ta inozemna jeftina konkurencija veliki zamašnjak pomame za najjeftinijim buteljiranim vinima na tržištu.

Ono što može biti povod za optimizam je činjenica kako su ovaj slučaj pokrenuli sami vinari. Očigledno je da postoji i određeni broj onih kojima ovakve prakse itekako smetaju te su voljni boriti se za dostojanstvo svoje profesije. To je za svaku pohvalu. Kada bi se više profesionalaca odlučivalo na ovakve poteze, možda bismo živjeli u zemlji gdje se prava potrošača, ali i proizvođača, uistinu poštuju - kaže nam stručnjak za vina Božidar Jukić.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Božo Radić/Cropix Privatni album Luka Gerlanc/Cropix Privatni album Vojko Basic/Cropix/Cropix Vojko Basic/Cropix/Cropix
Tom Dubravec/Cropix

Pavo Miličić: ‘O nepravilnostima nema govora, sve su to laži i podmetanja‘

Božo Radić/Cropix

Frano Miloš: ‘Svakome je u interesu da postoji kontrola‘

Privatni album

Ivan Batistić Zure: ‘Za mene je to potpuna apstrakcija‘

Luka Gerlanc/Cropix

Među ‘sumnjivim‘ uzorcima vina našao se i onaj plavca malog 2019. godine koji proizvode ‘Vina Miličić‘ s Pelješca

Privatni album

Božidar Jukić: ‘Utrka za profitom dovodi do nečasnih radnji i u vinarskom sektoru‘

Vojko Basic/Cropix/Cropix

Pavo Miličić: Demantiram sve što je objavljeno
 

Vojko Basic/Cropix/Cropix

Potomje, Peljesac 120312.
Vinarija Milicic vina.
Pavo Milicic je vinar i vlasnik vinarije.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/plavac-poznatog-peljeskog-vinara-medu-sumnjivim-vinima-strucnjaci-sokirani-analizom-on-sve-demantira-to-je-huskanje-1367870 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0f8f609643273b9dfc3efcf5770548565490109f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Plavac+poznatog+pelje%C5%A1kog+vinara+me%C4%91u+%E2%80%98sumnjivim%E2%80%98+vinima%2C+stru%C4%8Dnjaci+%C5%A1okirani+analizom%3B+On+sve+demantira%3A+To+je+hu%C5%A1kanje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fplavac-poznatog-peljeskog-vinara-medu-sumnjivim-vinima-strucnjaci-sokirani-analizom-on-sve-demantira-to-je-huskanje-1367870 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fplavac-poznatog-peljeskog-vinara-medu-sumnjivim-vinima-strucnjaci-sokirani-analizom-on-sve-demantira-to-je-huskanje-1367870 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Što je u bocama? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
ObalaŠto je u bocama?

Plavac poznatog pelješkog vinara među ‘sumnjivim‘ vinima, stručnjaci šokirani analizom; On sve demantira: To je huškanje

Piše Anđelka Kelava
28. veljače 2024. - 14:19

Informacija da su domaća tržišta preplavila vina loše kvalitete i niskih cijena po kojima ih se ne bi ni moglo proizvesti izazvala je dosta pozornosti. Među "sumnjivim" uzorcima vina našao se i onaj plavca malog 2019. godine koji proizvode "Vina Miličić" s Pelješca.

Analizu je provela regionalna organizacija vinara i vinogradara "Graševina Croatica", a rezultate je proslijedila Državnom inspektoratu, Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu i Carinskoj upravi, no odgovor još nisu dobili. Izuzeli su s polica naših trgovačkih lanaca neka od sumnjivih vina i ostali zaprepašteni rezultatima. Kako su izjavili, mješavina je to nešto vina, puno vode, kiselina i dodanih alkohola.

Kako je utvrdila laboratorijska provjera "Ana Laba" iz Pančeva u susjednoj Srbiji, akreditiranog ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 19:10