StoryEditorOCM
ObalaDUBROVAČKI SKALINI

Novi sjaj svjetske atrakcije; turisti će manje vikati ‘shame, shame‘, a mladenci morati pripaziti kuda silaze

Piše Anton Hauswitschka
7. veljače 2024. - 21:07
 Adriana i Duje Ćaleta Car na skalinima nakon vjenčanja u crkvi svetog Ignacija na Boškovićevoj poljaniTonči Plazibat/Cropix

Zavod za obnovu Dubrovnika oglasio je javni poziv za izvođača radova na sanaciji, jedne od najposjećenijih turističkih lokacija u Dubrovniku, skalina uz Jezuite koji od Gundulićeve vode do Boškovićeve poljane.  Po cijeni od 160 tisuća eura bez PDV-a, radovi bi trebali započeti polovicom ožujka te trajati tri mjeseca.

Zahvaljujući planetarno poznatoj seriji  "Igra prijestolja"  koja je snimana u Dubrovniku skale na kojima ljuti podanici kraljici Cersei dok se njima spušta viču da se srami, "shame, shame, shame…", postale su turistička atrakcija, ali ne samo fanovima nego i brojnim mladencima poput Adriane i Duje Ćalete Cara koji su se prije dvije godine vjenčali u crkvi svetog Ignacija na Boškovićevoj poljani. Skale su bile i pozornica Dubrovačkih ljetnih igara kada su na njima uprizoreni Shakespeareovi "Romeo i Julija".
Stoga nas je zanimalo zbog čega će se radovi na njihovoj sanaciji odvijati u samoj turističkoj sezoni.

Ravnateljica ZOD-a Mihaela Skurić pojašnjava kako je prvenstveni razlog malo broj izvođača koji su specijalizirani za sanaciju povijesnih objekata.

image

Skalini uz Jezuite

Ahmet Kalajdžić

- Nakon što smo dobili proračun za ovu godinu, a Društvo prijatelja dubrovačke starine prije toga financiralo izradu potrebne dokumentacije, raspisali smo natječaj, a kad će se točno krenuti u radove, ovisi o izvođačima koji nam se jave.

Naime, na našem području jako je malo takvih specijaliziranih izvođača, a oni izvan dubrovačkog područja s kojima smo prije surađivali, angažirani su na obnovi zgrada oštećenih u potresu u Zagrebu i Banovini - pojašnjava Skurić, dodajući kako će se nadaleko poznati skalini obnavljati u fazama tako da će biti dovoljno mjesta za prolazak do Boškovićeve poljane.
Na pitanje kako će reagirati vlasnici restorana čije su terase u podnožju skala, Skurić kaže da su u ZOD-u svjesni toga no kako to neće biti veliko gradilište.

image

Zbog serije "Igra prijestolja" skalini uz Jezuite postali su turistička atrakcija

Božo Radić/Cropix


- Radit će se sanacija fuga i oštećenih dijelova skalina i to u radnom vremenu tako da navečer neće biti nikakve buke. Kada su u pitanju spomenici, to je normalno svugdje u svijetu i nikome ne bi trebalo smetati. To će ujedno turistima pokazati da brinemo o svojoj kulturnoj baštini - zaključuje Mihaela Skurić.  

Inače, dubrovačke "Skaline uz Jezuite" projektirao  je 1738. godine rimski arhitekt Pietro Passalacque i njima se dolazi do Boškovićeve poljane na kojoj je crkva  Svetog Ignacija te Collegium Ragusinum, isusovačko učilište i današnja Klasična gimnazija.
Kopija su "Španjolskih skala" u Rimu kojima se s Piazze di Spagna dolazi do crkve Trinita dei Monti, a koje je 1723. dizajnirao Francesco de Sanctis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:42