StoryEditorOCM
Obalaopet će krešiti

Koliko će tek kava koštati kada ugostitelji moraju ‘iskrcati‘ 400 eura za kvadrat javne površine: ‘I zrak je po zlato!‘

Piše Dijana Turić
4. veljače 2024. - 16:24

Ugostiteljski objekti na makarskoj rivi i u cjelokupnoj staroj jezgri trebali su, po odluci Grada, prije mjesec dana ukloniti nadstrešnice sukladno odluci iz 2022. o postavljanju oznaka, uređaja i urbane opreme na području kulturno-povijesne cjeline.

Na temelju te odluke su već uklonjeni jelovnici i reklame s pročelja, umjetno cvijeće i razne dekoracije. Međutim, nadstrešnice nisu uklonjene niti su ugostitelji dobili ikakvu obavijest od lokalne vlasti, kao ni nova dizajnerska rješenja, tako da ne znaju što će i kada postaviti umjesto nadstrešnica.

Međutim, na vidjelo je izašla potpuna kontradiktornost jer je Gradsko vijeće usvajanjem odluke o gradskim porezima ostavilo vlasnicima kafića i restorana mogućnost korištenja nadstrešnica, ali je cijena poreza na korištenje javne površine za njih povećana čak za 223 posto, odnosno, s lanjskih 179 eura po četvornom metru "skočila" je na 400 eura po kvadratu.

Prema dijelu odluke koji se odnosi na porez na korištenje javnih površina razvrstanih u tri zone, porez za štekat, kao i za nenatkriveni izložbeni prostor u svrhu obavljanja ugostiteljske djelatnosti, plaća se po metru kvadratnom 106 eura godišnje u prvoj zoni, 73 eura u drugoj zoni i 53 eura u trećoj, i tu su cijene ostale nepromijenjene.

image
Ivo Ravlic/Cropix/

Međutim, cijene poreza za postavljanje pergola ili nadstrešnica na štekate kafića i restorana, te izložbene prostore za prvu zonu povećane su sa 179 na 400 eura po kvadratu, za drugu zonu sa 119 na 260 eura, dok je cijena za treću zonu ostala ista. Za postavljanje tendi i suncobrana porez se po kvadratu ovisno o zoni plaća 131 euro, 88 eura i 58 eura.

Rasprava o odluci o porezima koja nikako ne ide na korist ugostiteljima koji kafiće i restorane s pergolama i nadstrešnicama imaju na rivi i staroj jezgri prošla je doslovno ispod radara te je trajala samo 24 minute, a "boje" ugostitelja branila je samo Ivana Miočević Franić, vijećnica Nezavisne liste Osejava.

Tako je Miočević Franić najprije uložila amandman koji se odnosi na postavljanje pergola ili nadstrešnica i predložila da se planirani iznos poreza po kvadratu u prvoj zoni, umjesto 400 eura, smanji na 200, a u drugoj zoni s 260 eura na 180.

image

Vijećnica Ivana Miočević Franić (Nezavisna lista Osejava)

Ivo Ravlić/Cropix

Vijećnica je predložila i da se porez za izložbeni prostor kioska s pergolom ili nadstrešnicom po kvadratu za prvu zonu s 400 eura smanji na 300 i za drugu  s 260 na 160 eura. Taj amandman je odbio gradonačelnik Zoran Paunović (SDP), a odluka je na kraju usvojena glasovima vijećnika SDP-a i njihova koalicijskog partnera Stjepana Zelića.

Kako je kazala vijećnica NLO-a, iznos poreza na štekate nije mijenjan, ali je ogroman skok za postavljanje pergola ili nadstrešnica na štekate ugostiteljskih objekata i izložbenih prostora.

– Riječ je o čak 400 eura po kvadratu, što je iznenađujuće povećanje za 223 posto pa nam zrak dođe po suho zlato. I nije mi stvarno jasno zašto je taj iznos toliko uvećan, posebno zbog Odluke o urbanoj opremi u staroj jezgri kojom vlasnici i zakupci komercijalnih objekata od 1. siječnja ove godine o svom trošku moraju ukloniti postojeće nadstrešnice i uložiti dodatna sredstva u nova rješenja za zaštitu od sunca i ostalih atmosferskih utjecaja.

Nevjerojatno je što namjeravate napraviti našim ugostiteljima i trgovcima koji će u prvoj zoni plaćati 400 eura po kvadratu za nadstrešnicu i 106 eura po kvadratu za štekat – kazala je Miočević Franić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:38