StoryEditorOCM
ObalaPREKO KARTICE

Dalmatinski grad uvodi revoluciju u prikupljanju otpada, evo kako će građani moći postići uštede više od 20 posto

7. studenog 2023. - 20:53

Početkom 2024. godine i Makarska će službeno prijeći na novi sustav gospodarenja otpadom, temeljen na odredbama Zakona o gospodarenju otpadom, Pravilnika o gospodarenju otpadom i Odluci o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada u gradu Makarskoj.

Počinje proba

Gradska tvrtka “Makarski komunalac” odavno je sve sugrađane obavijestila da svakog radnog dana u uredima “Komunalca” mogu preuzeti korisničke kartice za otvaranje otpadomjera za polupodzemne kontejnere, što vrijedi za korisnike koji stanuju u stambenim zgradama. Korisnici koji stanuju u obiteljskim kućama, ako nemaju, mogu besplatno preuzeti žute vreće ili se naručiti za dovoz plave kante za papir i karton na kućnu adresu ili čipirane zelene za miješani komunalni otpad.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Kako će se zapravo karticama otvarati kontejneri, Makarani će saznati već za dva tjedna, kada počinje proba, a kako će početkom godine uopće koristiti kontejnere i razdvajati otpad i na koji način će im se naplaćivati odvoz otpada - prema broju otvaranja kontejnera karticom ili broju bačenih vreća, upitali smo Antoniju Glavinu, direktoricu “Komunalca” te Milu Lukić, voditeljicu službe za gospodarenje otpadom i zaštitu okoliša u “Komunalcu”.

Kako pojašnjavaju, korisnici koji gravitiraju polupodzemnim ili metalnim spremnicima od 1100 litara za odlaganje otpada (stanari stambenih zgrada), dobit će kartice za otvaranje spremnika. Ovi spremnici su nadograđeni otpadomjerima zapremnine 30 litara i otvarat će se isključivo uz pomoć kartice. Princip otvaranja je krajnje jednostavan i potrebno je samo prisloniti karticu na ekran i otvara se otpadomjer.

Zatim je potrebno odložiti miješani komunalni otpad zatvoren u vreću - bilo kakva vreća i samo je bitno da nije veća od 30 litara jer se otpadomjer neće moći zatvoriti, te nakon odlaganja povući ručicu s desne strane otpadomjera.

Kartica je povezana sa korisnikom, pa će se svako otvaranje otpadomjera zabilježiti u sustavu “Makarskog komunalca” i broj otvaranja koristit će se za obračunavanje mjesečnih troškova. “Komunalac” će naplaćivati samo odlaganje miješanog komunalnog otpada, dok sav otpad koji se od građana zaprimi razdvojen (papir, karton, plastična ambalaža, metalna ambalaža, staklo) zaprimat će se besplatno.

Naše sugovornice iz “Komunalca” smo upitali hoće li građani dobiti posebne vreće za otpad i ako stanar zgrade, primjerice, mjesečno tri puta otvori kontejner za miješani komunalni otpad, znači li to da će mu račun biti puno manji od onoga koji kontejner otvara svaki drugi dan ili 15 puta mjesečno? Ako sada račun za dvije osobe koje žive u stanu iznosi oko 11 eura, zanimalo nas je koliko će iznositi ako kontejner budu otvarali 15 puta mjesečno.

Kako pojašnjavaju Lukić i Glavina, za odlaganje miješanog komunalnog otpada neće se koristiti tipizirane vreće. Otpad se može odlagati u bilo kakvoj vreći, bitno je da je vreća zatvorena i da se na taj način spriječi razlijevanje otpada. Ako se otpad odlaže preko otpadomjera, tada volumen vreće ne bi trebao biti veći od 30 litara.

Tipizirane vreće dobivat će se za odlaganje plastične, tetrapak i metalne ambalaže, ali to se odnosi samo na korisnike koji ne odlažu otpad kroz polupodzemne spremnike, već imaju spremnike od 120 ili 240 litara za odlaganje miješanog komunalnog otpada. Vreće su žute boje, volumena 120 litara, i na sebi imaju tiskane upute što se može odložiti u njih.

Račun za odvoz miješanog komunalnog otpada svakako će biti manji korisnicima koji manje puta karticom otvaraju kontejner, a računi za dvije osobe koje žive u stanu, a koji sada iznose oko 11 eura, bit će povećani za nekih 20 posto ako kontejner budu otvarali svaki drugi dan.

Ima i popusta

- U ovoj procjeni nisu uključeni popusti, primjerice, ako razvrstani otpad odlažete kroz mobilno reciklažno dvorište ili odložite u privremeno reciklažno dvorište, ostvaruje se mjesečni popust od 0,66 eura. Ako unutar domaćinstva imate nekoga tko koristi pelene, tada se svaki mjesec ostvaruje popust u visini od 1,33 eura.

Poanta novog sustava je da domaćinstva koja ne razvrstavaju otpad i odlažu ga zajedno s miješanim komunalnim otpadom imaju veće račune. Primjerice, kada bi situaciju iz pitanja postavili drukčije pa dvije osobe razvrstavaju otpad i jednom tjedno odlože miješani komunalni otpad, tada bi mjesečna ušteda bila više od 20 posto - kazala je Lukić.

Poznato nam je i da ćemo papir i karton, plastiku i staklo odlagati u već postavljene kontejnere, ali nepoznato nam je gdje ćemo odlagati konzerve i metal, kao i veće plastične posude od tekućih deterdženata ili istrošene lončanice od plastike ili gline. Kako pojašnjavaju iz “Komunalca”, kroz spremnike u kojima se odlaže plastika odlaže se i tetrapak i metalna ambalaža, a sva plastična ambalaža (kozmetička ili prehrambena) treba biti dobro isprana od ostataka izvornog sadržaja prije odlaganja.

Što je sa stanarima zgrada koji nemaju mogućnost kompostiranja - hoće li, primjerice, kore od krumpira, kapule ili ljuske jaja odlagati u vreći zajedno s ostalim otpadom iz kućanstva kao što su pelene, i gdje će se odlagati drvene gajbe za voće i velike kartonske kutije, upitali smo sugovornice iz “Komunalca”.

Kako kazuju, “Makarski komunalac” je do sada imao akcije kada je dodjeljivao kompostere za kućno kompostiranje od 16 litara, namijenjene baš za korisnike u višestambenim zgradama.

image

Kante za smeće na gradskoj plaži

Ivo Ravlić/Cropix

- Uskoro se nadamo pokretanju pilot-projekta za prikupljanje biootpada od korisnika, kao i ponovnoj podjeli vrtnih kompostera za korisnike u kućanstvu. Ako je otpad nastao od fizičke osobe, drvene gajbe se mogu bez naknade odložiti kroz privremeno reciklažno dvorište, kartonske kutije se mogu rastaviti, složiti i odložiti kroz plave spremnike ili isto kroz mobilno reciklažno dvorište ili privremeno reciklažno dvorište.

Pravnim osobama otpad poput drvenih gajbi i kartonskih kutija je proizvodni otpad i tu imaju slobodu prema uvjetima i cjeniku birati s kojim će ovlaštenim sakupljačem sklopiti ugovor za prikupljanje tih vrsta otpada - kazala nam je Mila Lukić, koju smo upitali kako će se otpad naplaćivati kućama. Prema njezinim riječima, obiteljskim kućama su već otprije dodijeljeni čipirani spremnici od 120 ili 240 litara. Prilikom pražnjenja spremnika na vozilu se očitava čip, te se prema broju očitavanja kreira mjesečni obračun.

image

Gradska vijećnica NLO-a Ivana Miočević Franić s karticom za odlaganje otpada

Ivo Ravlić/Cropix

Nadalje, zanimalo nas je hoće li diljem grada i dalje biti postavljene kante za sitni otpad, hoće li sva mjesta u gradu na kojima se nalaze kante i kontejneri biti pokrivena kamerama i koliko ukupno kamera planiraju postaviti te kako će se građanima koji pored kontejnera budu ostavljali kartonske kutije naplaćivati kazne i u kojem iznosu.

Prema pojašnjenju naših sugovornica, spremnici za otpad postavljeni su uz šetnice, parkove i površine slične namjene.

Nove navike

- Cilj nam je da se svi korisnici osvijeste o tome da su oni vlasnici svog otpada te da se odgovorno ponašaju. Videonadzor postavlja Grad, a spremnici na javno-prometnim površinama bit će uključeni u videonadzor. U situaciji kada se kutije odlažu pored kontejnera, prekršaje će evidentirati komunalno redarstvo. Visina kazne određivat će se sukladno prekršaju i Uredbi o komunalnom redu.

Nije poanta u zastrašivanju, već o odgovornosti koju bi svi trebali imati. Do sada smo imali veliki broj slučajeva da je otpad koji je neodgovorno ostavljen na javno-prometnoj površini izvan spremnika oštetio nečiju imovinu ili fizički ozlijedio osobu.

Nažalost, svjedoci smo raznih situacija pa je, primjerice, jedna osoba pored polupodzemnog spremnika kraj POS-ovih zgrada predvečer ostavila nekoliko komada prozorskih otvora i balkonskih otvora, a tu večer je puhala orkanska bura. Komadi razbijenog stakla su se mogli pronaći južno od spremnika prema Magistrali, a znate da su tu u blizini i dječji vrtić i osnovna škola. Ispravno u ovoj situaciji je bilo deponirati otvore na privremeno reciklažno dvorište i bez naknade ih odložiti - ističe Lukić.

- Nažalost, galerija s fotografijama ovakvih situacija je prevelika. Raspričali smo se dosta o ovom pitanju, a nismo se još niti dotakli toga kako ovakva ponašanja pojedinaca daju zbilja ružnu sliku o cijelom gradu koji se promovira kao turistički poželjna destinacija - ističe Lukić, koju smo upitali što misli koji će biti najveći problemi na terenu kada počne provođenje novog načina odvajanja otpada.

- Pretpostavljamo da će se usvajanjem novih navika smanjiti problemi na terenu. Sada je definitivno najveći problem što pojedinci smatraju da mogu na javno-prometnu površinu odložiti što god i kad god. Prema iskustvu ostalih gradova, građani će se nakon prvih 40-ak dana priviknuti na novi način odlaganja otpada.

Glomazni otpad će se i dalje moći prikupljati s kućne adrese, a sukladno novom sustavu, određena količina u jednoj godini besplatno će se prikupljati s kućne adrese, a kada se premaše količine, onda će se naplaćivati sukladno cjeniku. No, i dalje će sve količine glomaznog otpada koje se dovezu na privremeno reciklažno dvorište preuzimati bez naknade - kazala je Lukić.

Ostavio kanistar s kemikalijama,
jedna osoba zadobila ozljede

- Imali smo i situaciju kada je tijekom večeri više od 270 praznih staklenih boca u kojima je prije bilo maslinovo ulje ostavljeno pored polupodzemnih spremnika na Gorinki.

Česti su slučajevi da ostavljene daske, ormari i štrikovi za robu oštete automobile, a na privremenom reciklažnom dvorištu građani Makarske su mogli sav taj otpad besplatno odložiti ili su mogli iskoristiti uslugu prikupljanja glomaznog otpada na kućnoj adresi - istaknula je Lukić, koja je podsjetila na to da je prije nekoliko godina pored spremnika na gradskoj tržnici bio ostavljen kanistar s kemikalijama za održavanje bazena. Jedna osoba je otvorila kanistar i zadobila ozljede od udisanja para. Česta slika je i situacija da se vreće sa miješanim komunalnim otpadom nalaze oko spremnika, a sami spremnici su poluprazni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 19:31