StoryEditorOCM
ObalaNOVI POSAO

Bivši dogradonačelnik postao komunalni redar: ‘Ulazimo u sve teže situacije, imamo ovlasti policije, moramo uvoditi red‘

22. veljače 2024. - 18:28

Od ove godine komunalno-prometni redari Grada Makarske bit će zaduženi i za kontrole na pomorskom dobru pa će im se naziv funkcije proširiti i u pomorske za što će morati proći edukacije i položiti ispite rješenjem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Redari Grada Makarske imaju plaću od oko 800 eura i za povećanje njihovih mjesečnih primanja, na sjednicama Gradskog vijeća uvijek se zalaže Ivana Miočević Franić, vijećnica NLO-a.

Izmjene sistematizacije

Donedavno je Grad imao 10 redara, međutim sada ih radi devet jer je jedan dao otkaz. Ali, kako doznajemo iz pouzdanih izvora, još dvojica redara su najavila odlazak s radnih mjesta u Gradu pa će ih biti sedam, a trenutačno su trojica na bolovanju. Dakle, sada ih radi šestero, ali ako dvojica redara uistinu od početka do kraja ožujka daju otkaze i ako trojica i dalje budu koristila bolovanje, ostat će ih četvero, a od kojih su dvojica na terenu, a dvojica obavljaju poslove izvida i kontrole video nadzora.

Izazovi u Odsjeku redarstva koji djeluje pri Odjelu za razvoj Grada, zapravo su počeli od kada je makarski gradonačelnik donio Pravilnik o unutarnjem redu i načinu rada gradske uprave čiji je sastavni dio sistematizacija radnih mjesta u upravnim tijelima Grada, a koja je do danas doživjela čak sedam izmjena.

Posljednje izmjene odnose se na sedam komunalno-prometnih redara koji novom sistematizacijom postaju komunalno-prometno-pomorski redari, dok su dvojica koja su nekoć radila u Gradskom centru Osejava Makarska koji je ukinut sistematizacijom, prvo radila kao redari, a sada su ‘‘izvidnici‘‘, odnosno sudjeluju u obavljanju poslova iz područja evidencije izvješćivanja i dojave građana uz korištenje informatičkih, telekomunikacijskih i drugih tehničkih sredstava, obavljaju kontrolu i izvide provođenja komunalnog i prometnog reda na javnim površinama, a o uočenim kršenjima obavještavaju komunalne redare.

Grad je prije dvije godine imao još dvojicu redara, Ivicu Markotu i Mateja Lozinu kojima je uručen otkaz nakon čega su prema presudi Upravnog suda u Splitu, dobili parnicu protiv Grada te su bili vraćeni na posao, ali u međuvremenu su u jednoj od sedam izmjena sistematizacije, njihova radna mjesta ukinuta pa im je ponuđeno mjesto tajnice Grada nakon čega su i sami odlučili dati otkaz.

Nadalje, na početku mandata ove gradske vlasti, u redarstvu je radila i Jasna Šolić Ćurković koja je sada savjetnica za komunalno gospodarstvo, a voditelj redara je bio bivši dogradonačelnik Dražen Nemčić koji je prije toga obnašao funkciju savjetnika za urbanizam i prostorno uređenje.

image

Bivši makarski dogradonačelnik Dražen Nemčić danas ima novi posao

Ivo Ravlić/Cropix

Nažalost, Nemčić je također dao otkaz i sada radi kao komunalni redar u Općini Podgora. Kako nam je kazao Nemčić koji je iznimno zadovoljan poslom u Općini Podgora, Makarska je nekoć imala prvo organizirano redarstvo u Hrvatskoj, a sada je zadnja rupa na svirali.

Zahtjevan posao

Osim toga, redari imaju sve ovlasti iz komunale, prometa i sada pomorstva te moraju znati najmanje 10 zakona, a rade i vikendima i blagdanima, međutim nemaju 10 posto uvećanu plaću na smjenski rad.

- Redari sada imaju veliki opseg posla i sve se više nalaze u kompleksnim situacijama pa imaju ovlasti policije, građevinske inspekcije, zaduženi su za kontrolu građana koji nepropisno odlažu otpad kao i za nezbrinute i uginule životinje, javni red i mir i brojne poslove.

Problemi u makarskom redarstvu su započeli za vrijeme uklanjanja kioska s Peškere i sistematizacijom i tada su i narušeni međuljudski odnosi, a GCOM je ukinut kao i dva radna mjesta redara koji su dobili otkaze. I sve je to kumovalo ovakvom stanju kakvo je danas među redarima, što mi se nikako ne sviđa jer smo prije bili izvrsna i uigrana ekipa kolega i prijatelja - kazao je Nemčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 18:26