StoryEditorOCM
Dalmacijasvetkovina Velike Gospe

Nadbiskup Barišić uoči hodočašća u Sinj: Čini se da je naš papa Franjo dobar zrak

Piše PSD.
11. kolovoza 2013. - 00:59
Uoči svetkovine Velike Gospe nekoliko stotina mladih iz Splita, Kaštela, Solina, Omiša, Imotskog i ostalih krajeva Dalmacije tradicionalno je hodočastilo od Gospinog prasvetišta u Solinu do sinjskog svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske.

Duhovni susret započeo je kasno poslijepodne sakramentom pomirenja, nakon čega je uslijedilo euharistijsko slavlje koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

- Iako nisam bio na Copacabani na susretu pape Franje sa mladima svijeta, pod dojmom sam onoga što sam gledao preko televizije - kazat će nadbiskup Marin na Gospinom otoku u Solinu obrativši se mladim vjernicima uoči hodočašća prema Sinju.

- Iz Brazila, iz Copacabane, dolazi nam ciklona, svježa struja koja će zahvatiti istok. Znate li što zapravo znači Buenos Aires, grad iz kojeg je naš papa? Dobar zrak! Čini se da je naš papa Franjo dobar zrak. Budite pobunjenici protiv mentaliteta. Budite revolucionari protiv struje, plivajte protiv struje. Budite dio mirne, duhovne Isusove revolucije. Neka nas Isusova revolucija sve obuhvati - odjekivale su nadahnute riječi splitskog biskupa Solinom.

- Pravi kršćanin ne smije biti sam. On može biti sretan samo sa drugim krščanima u zajedničkom hodočašću. Mnogi od vas na ovo hodočašće idu natovareni brigama, problemima, strahovima. Mnogi  žele u obećanu zemlju. Ali, obećana zemlja je u vama. Otvorite se, pomaknite brda briga, strahova, slabosti, zakoračite prema Isusu i ne budite na distanci prema bogu - poručio je između ostalog nadbiskup svojim vjernicima na euharistijskom slavlju.

Tijekom večeri puhala je bura koja je ohladila vreli asflat i tako olakšala hodočasnicima u noćnom hodu na 35 kilometara dugom putu od Solina do Sinja.

Bilo je to hodočašće mladosti, osmjeha i pjesme, hodočašće za Blaženu Djevicu Mariju kako bi se ispunio dati zavjet ili zahvalilo na danoj pomoći.

Starom cestom od Solina prema Klisu uputila se s naprtnjačom na leđima i studentica ekonomije, 23-godišnja Dijana Lolić. Kako kaže, neće joj biti problem propješačiti 35 kilometara u svježu noć do sinjskog Marijanskog svetišta.

- Zdrava sam i mlada, uskoro ću diplomirati, imam dobrog momka, obitelj i ništa mi više od toga ne treba. Na tome se želim zahvaliti Gospi - kaže Karmela.

D. Krnić
Foto: Paun Paunović / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:35