StoryEditorOCM
Dalmacijapredsjednik viteškog alkarskog društva o pripremama

JUKIĆ ZADOVOLJAN Na Alku dolazi deset veleposlanika

Piše PSD.
7. kolovoza 2011. - 12:38

Završni turnir Sinjske alke s čitavom ceremonijom traje manje od šest sati, računajući od okupljanja alkara i alkarskih momaka kod alaj-čauša do proglašenja slavodobitnika.

Za tih šest sati alkari se pripremaju cijelu godinu, a u posljednjih mjesec dana organizatorima su pune ruke posla. Tim organizacijskim “orkestrom”, evo, već šestu godinu zaredom “dirigira” dr. Stipe Jukić, predsjednik Viteškog alkarskog društva.

Alkarski vojvoda, alaj-čauš i harambaša tvrde da je sve spremno za 296. sinjsku alku? 

- Sve je spremno. Ostaje nam da otvorenog srca i svojih domova primimo goste koji će nam ove nedjelje stići u puno većem broju nego prijašnjih godina.

Zato što je ovogodišnja Alka prva pod egidom UNESCO-a? 

- Svakako i zato. UNESCO nam je tek širom otvorio vrata svijeta, što osjećamo kroz povećano zanimanje i upite koji nam stižu sa svih strana. Sinjska alka je hrvatski brend kojim ćemo, ulazeći u EU, obogatiti Europu. Stoga očekujemo da će Alka do koju godinu postati europskim brendom. Posebno me veseli da su vrijednosti Alke prepoznali predsjednik Ivo Josipović, koji je prihvatio pokroviteljstvo, i predsjednica Vlade Jadranka Kosor koja financijski podržava realizaciju naših projekata.

Tko vam sve danas stiže u goste? 

- Kompletni državni i politički vrh zemlje na čelu s predsjednicima dr. Ivom Josipovićem, Lukom Bebićem i Jadrankom Kosor. Dolazak je potvrdilo deset veleposlanika i još toliko drugih dužnosnika u državno-konzularnim predstavništvima u Zagrebu, više od 30 zastupnika Hrvatskog sabora, delegacija crkvenih velikodostojnika na čelu s mons. Nikolom Eterovićem i drugi.

Stiže li na Alku veleposlanik Turske? 

- Ne. Gospodin Burak Ozugergin sa zadovoljstvom je prihvatio poziv i najavio dolazak na Alku, ali se u posljednji trenutak ispričao neodgodivim obvezama. Pritom je najavio da će Sinj i Viteško alkarsko društvo posjetiti u najskorije vrijeme.

Alkarski dvori još uvijek su gradilište? 

- Jesu i bit će još godinu-dvije. Do kraja listopada završit ćemo sve osim uređenja interijera Alkarskog muzeja. Okončanjem toga zahvata stvorit ćemo materijalne pretpostavke da Alka ne bude samo trošak, nego da postane turističko-kulturna destinacija, te da ne živi samo jedan dan, nego cijelu godinu i da od Alke mnogi mogu živjeti.

Koliko Alka košta? 

- Za redovne troškove treba nam 2,5 do 3 milijuna kuna. To je trošak održavanja Alke, uključujući i alkarsku ergelu koja nas stoji gotovo milijun kuna.

U Sinju tinja nezadovoljstvo građana jer ne mogu do ulaznice za sjedenje na tribinama? 

- Najiskrenije se ispričavam sugrađanima zbog toga, ali na tribinama imamo premalo mjesta. To nas obvezuje da u što skorije vrijeme proširimo gledalište nabavom novih, modernijih i kvalitetnijih tribina. To je krupan financijski izdatak, ali vjerujem da će za najviše dvije godine problem biti riješen.

Jesu li Vam alkari otkrili tko će biti slavodobitnik 296. alke? 

- Oko toga ima jedna anegdota vezana uz nekadašnjeg alkarskog vojvodu Vicu Buljana. Ja odgovor znam. Slavodobitnički plamenac ponijet će alkar koji pogodi najveći broj punata, a ja im svima želim alkarski “sritno”.

Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 06:27