StoryEditorOCM
PrimorjeODGOVOR ZELENIMA

ACI MARINA Ugradili smo branu koja štiti stanište ribe u Slanom

Piše DV
24. kolovoza 2017. - 11:40

Iz ACI marine Veljko Barbieri Slano odgovorili su na apel iz Eko Centra "Zeleno Sunce" o pomoru ribe kod marine u Slanome. U slanskoj marini koja je otvorena u kolovozu prošle godine ističu kako su ih gosti često pitali što se događa u laguni, pa su zatražili mišljenje od dubrovačkog Instituta za more i priobalje. Tamo ih je rečeno da se u tom dijelu Slanoga razvilo prirodno stanište koje pogoduje razvoju riba te je marina zbog bolje informiranosti gostiju postavila i informativnu tablu s objašnjenjem.

- Iako nije riječ o zaštićenoj vrsti ribe jer radi se o cipolima, zaista radimo na tome da spriječimo da se to dalje dešava. Ovo ljeto smo imali prirodnu nepogodu, dugi period sušnog vremena bez kiše. Da u laguni ima i pet, šest centimetara vode problema ne bi bilo – ističe direktorica ACI marine "Veljko Barbieri" Slano Danijela Crljen. U cilju rješenja problema i zaštite ribe, a prema naputku Instituta za more i priobalje, marina je, ističe Crljen, o svom trošku ugradila branu koja dopušta cirkulaciju vode ali sprečava ribu za sušnog razdoblja da ulazi u lagunu.

- Projektant je zamislio jednu lijepu lagunu ali nitko nije mogao predvidjeti da će se miješanjem slatke i slane vode ovdje stvarati ovako bogat život. Sada je nakon zaista dugog sušnog razdoblja voda otekla, a zbog pada količine kisika riba u osušenoj laguni ugine. To nije velika količina ribe ali radimo na tome da i to spriječimo. Čim smo primijetili promjene, kontaktirala sam Institut da mi daju savjet i ugrađena je brana. Kad smo vidjeli da se zbog velike i dugotrajne suše ponovno javio isti problem, ponovno sam kontaktirala Institut. Trebali bi doći idući tjedan vidjeti situaciju i predložiti dodatno rješenje. S druge strane, imamo na tisuće sitnih novih ribica u laguni, mislim da na taj razvoj novog staništa nitko nije mogao računati prije same izgradnje – kaže direktorica Crljen te napominje kako je prema riječima lokalnog stanovništva tu 'oduvijek bio problem sa sušenjem dijela terena i ugibanjem riba'. Budući je sve bilo prekriveno šašem, nije bilo ni vidljivo ali je miris uvijek bio neugodan. Danas kada je, kaže, taj cijeli dio očišćen i uređen, na sreću mogu reagirati.

- Mislim da bi čak bilo dobro da se proglasi elementarna nepogoda za ovo ljeto jer nam je svima uzrokovala neočekivane probleme. Čekam predstavnike Instituta da dođu i vide situaciju na licu mjesta, no dali su još jedan dodatan prijedlog a to je da se produbi dno lagune da ima više cirkulacije. Znači, da dno nije ravno nego ide na usjek. Svakako ćemo napraviti nužne izmjene kako bi se ova situacija kvalitetno riješila– kaže Crljen te ističe kako je voditeljicu Eko centra Jadranku Šimunović pozvala u Slano da se uvjeri kako marina zaista radi na tome da se problem kvalitetno riješi.

26. travanj 2024 22:04