StoryEditorOCM
KonavleBAŠTINA I DIZAJN

TKO BI IM ODOLIO Konavoske kikare s porukom

Piše GB
24. srpnja 2019. - 10:57
'Šela đe je ćela', ''Đe niko, tu obiko', 'Pitat će te staros' đe ti je bila mlados'', Konavljani imaju cijelu riznicu uzrečica i poštapalica, no dosad su ih uglavnom izgovarali, rjeđe pisali, a nikad otiskivali na posuđu. Odsad se i to promijenilo, a poslovice su osvanule na cijelom setu kikara, obznanili su iz Muzeja I galerija Konavala:

- Poslovice su vrijedna etnografska građa jer ne donose samo naputke za život već nam govore o načinu života i vrijednostima onih u čije su vrijeme bile aktualne. Usmena književnost kao i poslovice na nekom području održe sjećanje na životne oblike nakon što oni nestanu. Upravo zato u muzeju skupljamo poslovice kao i ostale korištene izreke, napjeve, uspavanke i sve ostalo što naš teren još pamti kako bi bilje razumjeli vrijeme naših predaka, a očuvali dijalektalni izričaj – kazuje nam ravnateljica ovge kulturne ustanove Antonia Rusković Radonić.

Dodaje kako aktualni program prikupljanja poslovica u Zavičajnom muzeju Konavala traje već duže vrijeme u sklopu Erasmus+ PorEUverb programa koji provode s partnerima iz Portugala i Finske.

- Skupljanje poslovica vezali smo u nekoliko tema i kroz prinose uspoređujemo načine života na sva tri područja. Prikupljajući vlastite poslovice dosjetili smo se kako su na uporabnim predmetima puno bolje prezentirane nego u katalogu ili na web stranici te smo pokrenuli liniju muzejskih suvenira na kojima ih donosimo u dijalektu – objasnila nam je Rusković Radonić I otkrila tko je zaslužan za dizajn konavoskih kikara ' s porukom':

- Ove na šalicama dizajnirala nam je Nora Mojaš koja je iznimno senzibilizirana za baštinske teme – kazala je ravnateljica Muzeja I galerija Konavala.

Za napomenuti je da je dubrovačka dizajnerica Nora Mojaš s kolegicom Madom Milićević već surađivala s Muzejima i galerijama Konavala, i to na oblikovanju vizualnog identiteta ustanove.
 
26. travanj 2024 17:32