Županija Dubrovnik

ORLANDOVA GODINA I DAN KRAVATE

BAŠ SU FIGURALI Učenici OŠ Ivana Gundulića fotografirali se s kravatama

ORLANDOVA GODINA I DAN KRAVATE

„Orlandov lakat nas je spojio,
svaki je razred svoju kravatu skrojio.“I ove su godine s kravatama oko vrata učenici i nastavnici OŠ Ivana Gundulića obilježili Dan kravate ponosni što su upravo Hrvati svijetu podarili ovaj poznatljiv odjevni ures.

Kravata je izvorno simbol ljubavi i bila je naziv za rubac koji su djevojke vezivale oko vrata svojim mladićima prije odlaska u rat. Po tom su se rupcu isticali hrvatski vojnici koji su se pod francuskom zastavom borili u Tridesetogodišnjem ratu u 17. stoljeću, a kravata je zatim ušla u francusku vojničku pa građansku modu te se iz Francuske proširila u ostale dijelove svijeta.

Budući da je ova godina Orlandova godina, mali i veliki Gundulići željeli su i Orlanda uključiti u obilježavanje Dana kravate. Stoga su ovog hrabrog viteza postavili u školski hol, fotografirali se s njime, svezivali mu kravatu oko vrata te izrađivali personalizirane kravate svakog razreda duljine Orlandova lakta (51,2 cm).

Prema preporuci Udruge „Lijepa naša“ u školi je provedena i anketa o poznavanju povijesti kravate.
U školskom je odvorišt održano već tradicionalno zajedničko fotografiranje učenika razredne nastave posloženih u oblik kravate, a zatim su se raznovrsne aktivnosti nastavile u učionicama. Dan kravate veselo se obilježio i u područnim školama na otoku Šipanu i Koločepu.

Orlando i kravata povezali su danas OŠ Ivana Gundulića iPŠ Šipan, Dubrovnik i Hrvatsku s cijelim svijetom slaveći još jednom ljubav, zajedništvo i slobodu – vrijednosti koje brišu sve granice.

Kravata je ponos Hrvata!
Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije