StoryEditorOCM
DubrovnikEksperimentalno

Četvrtaši iz Gruža i Smokovljana pisali nacionalni ispit iz Hrvatskog: ‘Bilo je uzbuđenja i pozitivne treme". Još samo da je bilo više vremena za napisati esej

Piše Silvia Rudinović
7. ožujka 2023. - 07:32

Učenici četvrtih razreda OŠ Ivana Gundulića Dubrovnik i OŠ Primorje Smokovljani pisali su u ponedjeljak nacionalni ispit iz Hrvatskog jezika. Ove dvije škole u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na popisu su obrazovnih ustanova koje su i proteklih godina sudjelovale u eksperimentalnoj provedbi nacionalnih ispita. Zahvaljujući stečenom iskustvu, nije bilo teškoća ni nedoumica.

- Provedba ispita iz Hrvatskog jezika prošla je dobro, bez problema. Uigrani smo, imamo iskustva u eksperimentalnoj provedbi nacionalnih ispita u našoj školi - kaže Mateja Kraševec Miljas, koordinatorica provedbe nacionalnog ispita u Osnovnoj školi Ivana Gundulića.

image

Kako li su prošli nacionalni ispiti

Michael Loccisano/AFP

- Djeca su ujutro došla pomalo uzbuđena, s pozitivnom tremom. U zadanom su vremenu napisali ispit. Možda bi bilo dobro da su imali malo više vremena za pisanje eseja, u odnosu na prvi dio ispita u kojem su pisali gramatiku – kaže koordinatorica u dubrovačkoj školi, odgovarajući na pitanje o dojmovima učenika. Ovo je prvi put da učenici nižih razreda osnovne škole sudjeluju u pisanju nacionalnog ispita kojeg provodi Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Ispit je pisalo stotinu učenika OŠ Ivana Gundulića, od toga 97-ero u matičnoj i troje u Područnoj školi Šipanska Luka. Svega je petero učenika izostalo s nastave i, prema uputama NCVVO-a, neće naknadno pisati propušteni ispit.

- Ispit iz Hrvatskog jezika je pisalo šestero učenika četvrtog razreda naše škole. Svi su došli na nastavu. Ispit je protekao u savršenom redu, što ne čudi jer smo među školama u kojima su se već eksperimentalno provodili nacionalni ispiti u osmom i u petom razredu. Moram reći da su povratne informacije o rezultatima naših učenika s ranijih ispita jako dobre. Bili bismo zadovoljni da su na razini ostalih škola u državi, a prema podacima NCVVO-a dpokazalo se da su čak za 16 posto bolji od državnog prosjeka – kaže Zlatko Volarević, ravnatelj OŠ Primorje Smokovljani.

image

Testovi u školi

Kira Hofmann/Dpa Picture-alliance Via Afp

Ova mala škola u Dubrovačkom primorju, s ukupno 30-ak đaka, smještena u selu gdje nema zebre ni semafora, svojedobno je privukla pozornost javnosti osvojenim prvim mjestom na natjecanju poznavanja prometnih znakova.

Četvrtaši spomenutih dviju škola u srijedu će pisati nacionalni ispit iz Matematike, a u petak iz Prirode i društva. Kako navode iz NCVVO-a, cilj je nacionalnih ispita pridonijeti uspostavi usklađenoga i učinkovitoga sustava odgoja i obrazovanja te sustava kvalitete. Naglašavaju kako učenike nije potrebno posebno pripremati za pisanje nacionalnih ispita, a rezultati neće biti ocijenjeni u e-dnevniku.

Škole su potrebne materijale dobile još u petak, 3. ožujka. Preporuka je da tijekom ispita u svakoj klupi sjedi po jedan učenik te da su učenici udaljeni najmanje metar. Svakog učenika dočeka mjesto označeno njegovim imenom i prezimenom. Dužni su ugasiti svoje mobitele i ostale elektroničke uređaje, kao što su pametni satovi, a sa sobom uzimaju samo kemijsku olovku koja piše plavom ili crnom bojom te ostali dopušteni pribor za pisanje ispita koji se provodi. Učenici taj dan ne bi trebali imati druge pisane ili usmene provjere.

Za tjedan dana kreće provedba nacionalnih ispita za učenike osmih razreda u svim školama u Hrvatskoj, i to iz Hrvatskog jezika, prvog stranog jezika, Matematike, Biologije, Fizike, Geografije, Kemije i Povijesti. Prvi, ispit iz Hrvatskog jezika, pisat će 13. ožujka, a posljednja u nizu je provjera znanja iz Povijesti - 31. ožujka.

26. travanj 2024 08:15