StoryEditorOCM
DubrovnikREAKCIJA NA POSJET MINISTRA ČORIĆA

Most NL: Budućnost je u sustavu odvojenog prikupljanja otpada

23. veljače 2018. - 12:36

Nakon nedavnog posjeta ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića jugu Hrvatske i Dubrovačko- neretvanskoj županiji, kojemu je bio cilj davanje potpore izgradnji Centra za gospodarenje otpadom u Lučinom razdolju, ofglasio se i Most nezavisnih lista ustvrdivši da je "taj posjet otkrio da ni ministar ni župan ne znaju što rade, niti vjeruju u to što rade".

U priopćenju za javnost kojeg potpisuje Most NL ističe se da župan Dobroslavić za taj "jedini kapitalni projekt koji je pokrenuo u svoja tri mandata izjavljuje da se nada da neće završiti katastrofalno kao već izgrađeni centri koji koriste istu tehnologiju u Istarskoj i Primorsko - goranskoj županiji (Kašjun i Mariščina)".

Most tvrdi: Iako i sam zna da je ovaj projekt potpuno promašen i s tehnološkog , ekonomskog i ekološkog aspekta, župan i dalje srlja u nešto čime se neće riješiti problem gospodarenja otpadom, a što će istovremeno ekstremno povećati cijenu ove komunalne usluge koji će plaćati građani. A kao osoba koja više vremena provodi u Bruxellesu nego u svojoj županiji, župan bi trebao znati da je MBO tehnologiju u budućem centru i sama Europska komisija ocijenila negativno te najavila da će samo u iznimnim i jako rijetkim i opravdanim slučajevima sufinancirati takve pogone.

Most smatra da u interesu građana treba "podnijeti odgovornost za neuspjeh i okrenuti se prihvatljivim i efikasnijim tehnologijama obrade otpada, a ne ustrajati na guranju projekta" kojeg je započeo u svom prvom mandatu i kojeg su vrijeme i nesposobnost za realizaciju odavno pregazili. Stoga Mostovci podsjećaju da je šefica sektora koji se bavi komunalnim otpadom u EK Vanya Veras studenog 2017. u Bruxellesu izričito rekla da je u današnje vrijeme neprihvatljivo ulagati u projekte MBO-a i da odgovorne zajednice koje poštuju svoje građane i poznaju problematiku gospodarenja otpadom jačaju sustav odvojenog prikupljanja ​u što spadaju posude, vozila, sortirnice, kompostišta, reciklažna dvorišta i centri za ponovnu uporabu i da je budućnost u financiranju i jačanju sustava odvojenog prikupljanja otpada.

U nešto zadocnjeloj reakciji na posjet moinistra, Most NL podsjeća da se ulaskom u Europsku uniju Hrvatska obvezala na drugačije postupanje s otpadom, a ugovoreni ciljevi su:  postići minimalno 50 posto recikliranja do 2020. godine; stati s odlaganjem na neusklađenim odlagalištima do kraja ove godine i smanjiti biootpad i količine koje se odlažu prema pristupnom ugovoru.

 

26. travanj 2024 12:21