StoryEditorOCM
DubrovnikPOMORSKA NESREĆA U DUBROVAČKOM AKVATORIJU

Potraga za nestalima nastavlja se kroz redoviti nadzor

Piše DV
3. svibnja 2017. - 20:13

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o statusu koordinirane spasilačko – potražne akcije, koja od 24. travnja kontinuirano traje na dubrovačkom području nadzora sigurnosti plovidbe, te se sa sutrašnjim danom nastavlja u okviru redovnog nadzora sigurnosti plovidbe.

MRCC Rijeka sa nadležnom Lučkom kapetanijom Dubrovnik i pripadajućim lučkim ispostavama koordinirala je u angažmanu značajnih ljudskih i tehničkih resursa opsežnu i složenu spasilačko – potražnu akciju za preostale tri osobe koje su nestale nakon teške pomorske nesreće u dubrovačkom akvatoriju, u suradnji sa Pomorskom policijom Dubrovnik, Obalnom stražom RH, Hrvatskom gorskom službom spašavanja te brojnim privatnim i pravnim osobama koje su se dragovoljno priključili u potragu, a o čemu je resorno Ministarstvo redovito izvještavalo hrvatsku javnost putem priopćenja te dnevnih obavijesti.

U skladu sa ranije komuniciranim informacijama teška pomorska nesreća, koja se dogodila u utorak navečer, 25. travnja u Koločepskom kanalu između uvale Paklena i uvale Brsečine i u sudaru broda Lučke kapetanije Danče i gumenjaka imala je za posljedicu četvero smrtno stradalih, dvoje ozlijeđenih te tri nestale osobe za kojima se i dalje traga u okviru redovnog nadzora, iz nadležnosti Lučke kapetanije Dubrovnik.

Dosad su identificirana četiri tijela poginulih osoba s gumenjaka, dok su dvojica putnika, Viktor Markota iz Rogotina i Velimir Šetka iz Kule Norinske, preživjeli nesreću.

Iz Općinskog državnog odvjetništva Dubrovnik prošlog petka potvrdili su identitet četiriju pogunulih. Riječ je o Alenu Perišiću (45), Jeli Kobaš (58), Danielu Kobašu (39) i Barryju Johnu Banduru (55).

U evidenciji nestalih još se vode Marina Vuletić (23), Tomislav Belak (27) i Bojan Stoiljković (37).

Sve smrtno stradale, ozlijeđene i nestale osobe hrvatski su državljani koji su u trenutku nesreće kao putnici i članovi posade plovili na gumenjaku po izrazito nepovoljnim vremenskim uvjetima na moru do trenutka sudara sa brodom Danče, iz sastava Lučke kapetanije Dubrovnik, a koji je u tom vremenu obavljao hitan medicinski prijevoz prema mjestu Sobra, na otoku Mljetu.

O uzrocima ove teške pomorske nesreće u tijeku je očevid Lučke kapetanije Dubrovnik i Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, dok Ministarstvo unutarnjih poslova, Policijska uprava Dubrovačko – neretvanska u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom RH provode istražne radnje, izvijestili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

26. travanj 2024 10:32