StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKE KNJIŽNICE I GALERIJA ARTUR

POSTAVLJENA IZLOŽBA U PRIZEMLJU NARODNE KNJIŽNICE GRAD Orlando iz kista inozemnih umjetnika

Piše PSD.
16. listopada 2019. - 00:20
Povodom obilježavanja Orlandove godine u prizemlju Narodne knjižnice Grad postavljena je izložba inozemnih umjetnika na temu Orlanda u organizaciji Galerije Artur i u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama. Neki od autora izložbe su: Osvaldo Cavandoli, Cinzia Gihliano, Stephan Mlatham, Andrea Valente, Aleksandar Traugot i drugi.

- Ove godine slavimo 20 godina samostalne djelatnosti kroz Galeriju „Artur“ pa sam osmislila jedan likovni program koji prati događanja Grada. Volim raditi na principu reciprociteta. Zimi kad se ništa ne događa ovdje, imamo naša gostovanja po stranima zemljama – tako vodim tri autora iz Dubrovnika te budemo ugošćeni u jednoj galeriji u drugoj zemlji, a onda iz te zemlje dovedemo tri autora i oni budu naši gosti u Dubrovniku. Dok su oni naši gosti u Dubrovniku, osim što im organiziramo samostalnu izložbu, vodimo ih okolo i molimo ih da na učine nekoliko slika. Tako smo u tih dvadeset godina skupili nekoliko tematskih izložbi. Recimo, jedna je bila Minčeta, jedna je bila Lovrjenac, jedna Stradun, jedna sveti Vlaho, a ove godine spremamo izložbu koja je sva posvećena Kneževom dvoru. Sve strane umjetnike koji s nama surađuju i kod nas imaju samostalne izložbe molimo da učine neke tematske slike i tako je nastala ova izložba, kazala je vlasnica galerije „Artur“ Tea Batinić te dodala:   

- Tu imamo jedno dvadesetak radova stranaca koji su bili gosti naše Galerije i koji su napravili slike u kojima je ukorporiran i Orlandov stup. Ove godine slavimo 600 godina od postavljanja Orlanda u Dubrovniku i to je jako važno reći - nije on uvijek bio na tom mjestu. On se 'šetao' po Dubrovniku, i padao, i podizao, i lomili su mu mačeve, i hitali ga đe ne treba, ali je činjenica da on za mene znači puno više  od toga spomena na tog hrabroga viteza. On za mene znači to da on drži stando za barjak od svetoga Vlaha.  Na izložbi izlažu umjetnici iz Rusije, Engleske, Italije, Poljske… Do kraja godine ćemo pripremiti izložbu u Kneževom dvoru i imam 30 stranih umjetnika koji su učinili Knežev dvor – što interijere, što eksterijere, što detalje – to me veseli. Ova izložba ostaje ovdje najmanje deset dana, a paralelna je izložba na istu temu u Dolce Viti. Prije toga smo s istom temom imali jako uspješnu izložbu na Lokrumu koja je nažalost stajala samo sedam dana, ali dovoljno da obilježimo takav događaj i da sudjelujemo u programu u kojemu sudjeluje cijeli Grad. Sudjelujemo s onim čime možemo doprinijeti takvom događaju, zaključila je Batinić. bLu
 
27. travanj 2024 04:56