StoryEditorOCM
KulturaSALOČA OD ZRCALA

Zbor Blasius koncertom pred brojnom publikom proslavio peti rođendan, festa se nastavila druženjem nakon nastupa

Piše Dv
15. travnja 2024. - 10:19

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica, u subotu, 13. travnja u do posljednjeg mjesta ispunjenoj Saloči od zrcala, Zbor Blasius održao je koncert pod nazivom „Naših prvih pet godina“ kojim je obilježio petu obljetnicu postojanja. Zbor, koji od svog osnutka 2019. godine podjednako njeguje duhovnu i svjetovnu glazbu, pod vodstvom profesorice Maje Marušić publici je ponudio šarolik i zanimljiv program.

Na repertoaru su se tako našle skladbe starih majstora poput La, la, la, je ne l‘ose dire Pierrea Cetrona, Weep, o mine eyes Johna Benneta i Chi la gagliarda Baldassarea Donata, ali i uvijek rado slušane skladbe novijeg datuma kao što su When I fall in love, Yesterday i Smile te izvedbom osobito dojmljive Hey brother i Adiemus. U završnom dijelu koncerta publika je uživala u izvedbama tradicijskih i dalmatinskih pjesama Ako spavaš vilo moja za koju je glazbu napisao Josip Hatze i Tebi grade bijeli Antuna Simatovića, poznatoj u izvedbi Dubrovačkih poklisara, a osobitu reakciju publike izazvale su interpretacije pjesama Ako sada spavaš za koju je na stihove Jakše Fiamenga glazbu skladao našijenac Krešimir Magdić te tradicijskih O, more duboko i Naranča u aranžmanu Dubrovčanina-Lastovca Branka Nikolića.

Da su zbor koji glazbu duboko osjeća i voli te da energiju i emociju kojima zrače uspješno i zarazno prenose i na one koji ih slušaju, potvrdio je i dugotrajan, gromoglasan pljesak kojim je Blasiuse ispratila publika. Zajedničko druženje publike i Zbora nastavljeno je u galerijskom prostoru Narodne knjižnice Grad uz rođendanski tratamenat i, naravno, pjesmu.

Cjelovitosti rođendanskog koncerta Zbora Blasius pridonijeli su i učenici Umjetničke škole Luke Sorkočevića: Teo Dabelić koji je gitarom popratio izvedbe pjesama Yesterday i Hey brother te flautistice Klara Brčić koja je izvela skladbu Danse de la cherve A. Honeggera i Ana Burić, koja je iz Sedam capriccia za flautu solo N. Mazzonija samostalno izvela Večernju pjesmu, scherzo s varijacijama, a uz Matea Miguela Kodrića Kesoviju na bodhránu, flautom je popratila zbor u izvođenju Adiemusa.

24. svibanj 2024 17:44