StoryEditorOCM
KulturaCRVENO OBOJENO CRVENIM

ZACRVENILA SE SPONZA Članovi DULU-a otvorili svoju drugu ovogodišnju izložbu

Piše PSD.
3. travnja 2019. - 00:09

Članovi Dubrovačke udruge likovnih umjetnika otvorili su u atriju palače Sponza svoju drugu ovogodišnju izložbu pod nazivom „Crveno obojeno crvenim“. Postav čine 33 rada, a okuplja 18 članova. Predsjednik DULU-a, Valter Kožul, zahvalio je Gradu Dubrovniku na potpori te Državnom arhivu u Dubrovniku na čelu s ravnateljicom Nikolinom Pozniak na ustupljenom prostoru.

- Zadovoljan sam ovom izložbom, čak mislim da je uspješnija od one čija je tema bila žuta boja, a koja je isto bila u Sponzi. Izazov je za svakoga, mislim da je članovima ovaj put bilo i lakše i da su napravili bolje slike.  U budućnosti isto tako planiramo možda ići s nekim bojama, ali u svakom slučaju idemo naprijed s ovim tematskim izložbama, kazao je prvi čovjek DULU-a te dodao kako se Sponza "crveni u pozitivnom smilu".

Istaknuo je Kožul kako Udruga ove godine slavi 40 godina te je također zahvalnost izrazio Miroslavu Stamatoviću na dizajnu kataloga kao i Tiskari Alfa 2, na fotografijama je zahvalio Igoru Brautoviću, a na potpori pri organizaciji akademskom slikaru Josipu Škerlju i Mišu Baričeviću te Kati Bagoje, autorici popratnog teksta.

 - Izloženi radovi na temu „Crveno obojeno crvenim“ ili inspiracija na temu crveno, raznoliki su tematski i likovno. Autori djela izrazili su se putem crvene kao dominantne boje, apstraktno i realno. Figuralno ili krajobrazno. Kroz vedute Grada, marine, u ponekoj mrtvoj prirodi ili detalju iz prirode. Ta je individualnost likovnog izraza poželjna. Ona govori o zrelosti pojedinog rada i umjetnika u likovnom doživljaju svijeta oko sebe s naglaskom na crveno. Poneki rad govori o težini svladavanja platna, valjda zbog te snažne energije kojom crvena boja zrači, pa se autor „bori“ s bojom u svladavanju kompozicije, perspektive. I onda djelo izgleda nedovršenim. A crvena se može predočiti u mnoštvo motiva, pa opet ostati dominantna, svoja. Likovno prevladati  i očarati. Poslati poruku oku, izazvati emocije, uzdrhtati srce. Biti magne, biti simbol. I postići cilj. Jednostavno rečeno, pred izazovom crvene boje teško je ostati ravnodušnim, napisala je Bagoje.

U izložbi sudjeluju: Baldo Božović, Sunčana Barbarić, Franica Čebirić, Mirica Dubčić, Nikola Nino Dubčić, Luce Đuraš, Marijan Fragić, Nedjeljka Nene Gligor, Vedran Grabovac, Marijana Hure, Valter Kožul, Maro Kriste, Dragica Maca Lučić, Dubravka Rathman, Miroslav Stamatović, Anto Violić, Andrea Vukoja i Lile Vukotić.  

Izložba ostaje otvorena do 9 travnja. bLu    
 

26. travanj 2024 21:10