StoryEditorOCM
KulturaFESTA DUBROVNIK

Dubrovačka udruga likovnih umjetnika otvorila izložbu ‘Sveti Vlaho – znamen u kamenu‘

Piše Bruno Lucić
29. siječnja 2024. - 19:54
Slijeva: Josip Škerlj, Mišo Baričević, Marijan Fragić, Nikola Nino Dubčić, Mirica Dubčić, Ivan Viđen, Darija Mikulandra Žanetić, Luce Đuraš, Slobodan Nano Vlašić, Vedran Grabovac, Maja Mozara, Valter Kožul, Karja Tolja, Robert Kralj, Marta Baće, Diana Rajić i Dubravka RathmanMihael Barišić/Cropix

U sklopu 23. izdanja manifestacije "Festa Dubrovnik" u predvorju Kazališta Marina Držića otvorena je izložba članova Dubrovačke udruge likovnih umjetnika "Sveti Vlaho – znamen u kamenu". Plod je to suradnje Udruge Festa Dubrovnik, DULU-a, Umjetničke galerije Dubrovnik, Kazališta Marina Držića, Doma Marina Držića i dubrovačke podružnice Matice hrvatskih iseljenika.

Ovom prilikom dubrovačkoj publici svojim radovima predstavili su se: Diana Rajić, Josip Škerlj, Karja Tolja, Luce Đuraš, Marijan Fragić, Marta Baće, Mirica Dubčić, Miroslav Stamatović, Mišo Baričević, Nikola Nino Dubčić, Robert Kralj, Valter Kožul i Vedran Grabovac. U ime Udruge Festa Dubrovnik, okupljene su najprije pozdravili Slobodan Nano Vlašić i Darija Mikulandra Žanetić.

image
Mihael Barišić/Cropix

- Dubrovačka udruga likovnih umjetnika je jako aktivna kroz cijelu godinu, ali ovaj sveti Vlaho im je vazda baš poseban, to je predivno! Uvijek smo sretni da ova izložba može ostati otvorena i kad je Dan grada Dubrovnika i kad je Svečana sjednica, kad dođu gosti sa strane da mogu vidjeti naše umjetnike na platnima, kako oni vide sv. Vlaha i što on ustvari znači ovom gradu, rekla je Mikulandra Žanetić zahvalivši na dugogodišnjoj suradnji s DULU-om.

Voditeljica dubrovačke podružnice Hrvatske matice iseljenika Maja Mozara izložbu je nazvala impresivnom.

- Znamo koliko je Festa sv. Vlaha prisutna u srcima naših iseljenika i koliko na taj način čuvaju tradiciju, kulturu i baštinu u sredinama gdje žive, rekla je Mozara, zahvalivši svima.

image

Slijeva: Ivan Viđen, Darija Mikulandra Žanetić, Slobodan Nano Vlašić, Maja Mozara i Valter Kožul

Mihael Barišić/Cropix

Predsjednik DULU-a Valter Kožul rekao je kako su za izložbu najzaslužniji članovi Udruge jer svojim trudom cijelu godinu pokazuju koliko ima je stalo i kako rade.

- Ovo je prva ovogodišnja izložba Dubrovačke udruge likovnih umjetnika. Drago mi je da smo svi zajedno ponovno ovdje. Večeras izlaže 13 autora, različite su tehnike i kao udruga nastojimo svake godine biti malo bolji, ići jedan korak naprijed... Ne samo na godišnjem nivou, svaku izložbu nastojimo napraviti malo boljom. Nadam se da smo u tome uspjeli i ove godine, a u ovih 13 radova vidite kako naši članovi razmišljaju o parcu, o Festi i mislim da smo dali jedan mali, interesantni doprinos i ovogodišnjoj Festi, poručio je Kožul te isto tako zahvalio svim sudionicima.

image

Slikarica Luce Đuraš privukla je obožavateljice njezinog rada

Mihael Barišić/Cropix

Najavio je kako će DULU imati bar još četiri izložbe ove godine.

- Već sam više puta surađivao s Dubrovačkom udrugom likovnih umjetnika i moram priznati da sam stvarno obratio više pažnju na njih i na njihov rad. Oni se stvarno kao članovi Udruge trude biti bolji i napredovati u likovnom smislu, a to ove izložbe i pokazuju. Jako je lijepo što zaista prate dubrovački hod kroz godinu, prate naš gradski kalendar. 13 nam je sretan broj večeras, 13 je izloženih autora, nadam se da će ih u budućnosti biti još, da se malo okušaju i da ‘izađu na megdan‘. Kad sam pregledavao odabrane slike za izložbu, podijelio sam ih u tri skupine: jedna je doslovno stavljanje lika sv. Vlaha u neku odabranu situaciju ili neki odabrani kadar, druga grupacija su autori koji su se na osnovu nekog već poznatog i slavnog lika sv. Vlaha odlučili varirati i napraviti neki svoj lik. Trećoj skupini pripadaju oni koji su se odlučili malo slobodnije iskoračiti i napraviti nešto sasvim novo, ali to opet treba uvjetno shvatiti.

image

Vedran Grabovac sa svojim djelom

Mihael Barišić/Cropix

- Koliko god sv. Vlaho bio univerzalan svetac, popularan je u čitavom kršćanstvu, istočnom i zapadnom, nama na jugu Hrvatske je poseban, ipak je važno razumijevanje ovih slika baš zato što su velikim dijelom bazirane na dubrovačkoj likovnoj baštini koja predstavlja sv. Vlaha. Ove slike su nam primarno čitljive u nekom dubrovačkom kontekstu. Mislim da to nije nevažno za reći. Pretpostavljam da je likovnim umjetnicima, kad je tema sveti Vlaho i Dubrovnik, vjerojatno malo i zasićenje a malo i trema, može li se nešto novo reći... ?! Mislim da ovdje pokazani radovi pokazuju da još ima otvorenih vrata da se ta tema može prikazivati na neki novi, kreativan način, da taj iskorak još uvijek može rezultirati nekim novim i svježim likovnim rješenjima. Mislim da je to jako velika stvar. Čestitam suorganizatorima i članovima Udruge, samo naprijed – poručio je povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.

image
Mihael Barišić/Cropix

Izložba ostaje otvorena do 11. veljače.

29. travanj 2024 20:38