StoryEditorOCM
KulturaSALOČA OD ZRCALA

PREDSTAVLJEN NOVI BROJ ČASOPISA DUBROVNIK Od Ovidijevih savjeta za ljepotu do Vojnovićeve Marije od Poste 

Piše PSD.
26. rujna 2018. - 01:39
Predstavljen je ovi broj svoga Časopisa za književnost i znanost Dubrovnik 2-3/2018. U čitaonici Narodne knjižnice Grad novi su broj predstavili Inge Belamarić, Davor Mojaš, akademik Luko Paljetak i Ante Šoljić. Na početku je okupljene u ime organizatora pozdravila predsjednica Matice hrvatske - ogranak Dubrovnik, Slavica Stojan.

Šoljić  je naglasio kako će novi broj biti zanimljiv čitateljima svih profila, a prije svega pohvalio je uvodne tematske stranice posvećene su 2000. obljetnici smrti Publija Ovidija Nazona s izborom autorskih tekstova, prijevoda i prepjeva „proslavljenog pjesnika nježnih stihova“ (Pavao Knezović, Neven Jovanović, Luko Paljetak, Slavica Stojan, Jadranka Bagarić, Inge Belamarić, Mario Kopić, Peter Sloterdijk).

Belamarić je više rekla o Ovidijevom životu, odrastanju i stvaralaštvu. Primjerice, posebno je pjesnika pogodilo izgnanstvo te je tako izjavio kako su "pjesme koje nemate kome pročitati kao plesanje u mraku".

Akademik Paljetak je rekao kako se Ovidije savršeno uklapa u današnje potrošačko društvo u kojemu su jedini imperativi biti lijep i mlad. Poručio je kako je Ovidijevo djelo štivo za djevojke i mladiće jer im pruža najbolje "ulete". Dodao je kako Ovidije jako poštuje žene, ali kako za Ovidija postoji jedan "recept", jedna stvar za muškarce i žene:

- Ljubav je ona što sve čini lijepim, zaključio je Paljetak dok je Mojaš otkrio što se još sve krije u novom broju.

Tako su objavljeni prinosi brojnih suradnika u stalnim časopisnim rubrikama: Baština, Ogledi, Teatar, Spomenar, Album i Osvrti. Uz ostalo, novi broj Dubrovnika donosi poeziju Luka Paljetka, Roberta Creeleya Juliana Kornhausera, Nikole Šimića Tonina i Neda Domenika Ilicha, prozu Pera Kvesića i Wernera Bergengruena te zanimljivu korespondenciju Itala Calvina i Mladena Machieda. Vedran Benić piše o Mariji od Poste, Vojnovićevoj i stvarnoj. Završne stranice posvećene su osvrtima na domaću književnu, izložbenu i izvedbenu produkciju s dubrovačkim predznakom. Objavljeno je i Izvješće o radu i poslovanju Zaklade Blaga djela u Dubrovniku u prošloj godini te sjećanja na Etu Rehak, Margit Cetinić i akademika Nenada Vekarića.

Inače, predstavljanje je bio doprinos dubrovačkog ogranka Matice hrvatske manifestaciji Dani kulturne baštine. bLu
26. travanj 2024 07:59