Vijesti Kultura

SALOČA OD ZRCALA

PREDSTAVLJEN NOVI BROJ ČASOPISA DUBROVNIK Od Ovidijevih savjeta za ljepotu do Vojnovićeve Marije od Poste 

SALOČA OD ZRCALA
Predstavljen je ovi broj svoga Časopisa za književnost i znanost Dubrovnik 2-3/2018. U čitaonici Narodne knjižnice Grad novi su broj predstavili Inge Belamarić, Davor Mojaš, akademik Luko Paljetak i Ante Šoljić. Na početku je okupljene u ime organizatora pozdravila predsjednica Matice hrvatske - ogranak Dubrovnik, Slavica Stojan.

Šoljić  je naglasio kako će novi broj biti zanimljiv čitateljima svih profila, a prije svega pohvalio je uvodne tematske stranice posvećene su 2000. obljetnici smrti Publija Ovidija Nazona s izborom autorskih tekstova, prijevoda i prepjeva „proslavljenog pjesnika nježnih stihova“ (Pavao Knezović, Neven Jovanović, Luko Paljetak, Slavica Stojan, Jadranka Bagarić, Inge Belamarić, Mario Kopić, Peter Sloterdijk).

Belamarić je više rekla o Ovidijevom životu, odrastanju i stvaralaštvu. Primjerice, posebno je pjesnika pogodilo izgnanstvo te je tako izjavio kako su "pjesme koje nemate kome pročitati kao plesanje u mraku".

Akademik Paljetak je rekao kako se Ovidije savršeno uklapa u današnje potrošačko društvo u kojemu su jedini imperativi biti lijep i mlad. Poručio je kako je Ovidijevo djelo štivo za djevojke i mladiće jer im pruža najbolje "ulete". Dodao je kako Ovidije jako poštuje žene, ali kako za Ovidija postoji jedan "recept", jedna stvar za muškarce i žene:

- Ljubav je ona što sve čini lijepim, zaključio je Paljetak dok je Mojaš otkrio što se još sve krije u novom broju.

Tako su objavljeni prinosi brojnih suradnika u stalnim časopisnim rubrikama: Baština, Ogledi, Teatar, Spomenar, Album i Osvrti. Uz ostalo, novi broj Dubrovnika donosi poeziju Luka Paljetka, Roberta Creeleya Juliana Kornhausera, Nikole Šimića Tonina i Neda Domenika Ilicha, prozu Pera Kvesića i Wernera Bergengruena te zanimljivu korespondenciju Itala Calvina i Mladena Machieda. Vedran Benić piše o Mariji od Poste, Vojnovićevoj i stvarnoj. Završne stranice posvećene su osvrtima na domaću književnu, izložbenu i izvedbenu produkciju s dubrovačkim predznakom. Objavljeno je i Izvješće o radu i poslovanju Zaklade Blaga djela u Dubrovniku u prošloj godini te sjećanja na Etu Rehak, Margit Cetinić i akademika Nenada Vekarića.

Inače, predstavljanje je bio doprinos dubrovačkog ogranka Matice hrvatske manifestaciji Dani kulturne baštine. bLu
loading...
Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije