StoryEditorOCM
KulturaMATICA HRVATSKA - OGRANAK DUBROVNIK

ATRIJ PALAČE SPONZA Akademik Luko Paljetak "Gorkom zorom" proslavio 75. rođendan!

Piše PSD.
21. kolovoza 2018. - 03:01

Na isto mjestu gdje je prije nešto više od mjesec dana izložbom ”Dubrovnik iz Svetog Jakova s dvije palme” dubrovački slikar Josip Pino Trostmann proslavio 55. godina djelovanja i 80. rođendan, još jedno veliko ime dubrovačke kulturne scene imalo je razloga za slavlje. Naime, ovaj put je u atriju palači Sponza predstavljanjem zbirke pjesama ”Gorka zora” sedam i pol desetljeća života slavljenički obilježio akademik Luko Paljetak. U ime domaćina, organizatora događaja, okupljene je pozdravila predsjednica Matice hrvatske – ogranak Dubrovnik, Slavica Stojan. Čestitajući slavljeniku, Stojan je kazala kako Paljetkove dojmljive godine nose njegovo velebno djelo te kako je Paljetak ostao isti. Pomalo duhovito, ustvrdila je kako "ima istu frizuru, istu bradicu i te isti okvir naočala". Dodala je kako ga nije načeo ni zub vremena te kako ga čuvaju anđeli, posebno jedan ”anđeo”, njegova muza i životna suputnica Anamarija.

- Nova zbirka pjesama Luka Paljetka ”Gorka zora” podijeljena je u dvije cjeline: prva je pisana slobodnim stihom, šekspirovskim blank verseom na hrvatski način, što znači jampskim četrnaestercem bez rime koji zadržava savršeno ritmičko ustrojstvo i melodiju, dok drugu pjesničku cjelinu čine tercine, pjesme sastavljene od trostihovanih kitica (terceta) povezanih rimama. (…) Paljetkove pjesme u ovoj zbirci imaju epigramsku formu, ponekad su dulje, ponekad su kraće, ali svaka sadržava jasnu pjesničku poruku; ne predstavljaju dojam ni opis stanja, nego su sažete, domišljate i duboke misli, ponekad sa satiričkom oštricom, često prožete humorom kojim pjesnik komunicira s recipijentom, napisala je Stojan u pogovoru zbirke.

Glavni predstavljač nove zbirke bio je likovni i književni kritičar Milan Bešlić koji je naglasio kako je Paljetak "klasik suvremenog hrvatskog i europskog pjesništva" te je izdvojio zavidnu brojku od 80 knjiga (ne računajući prijevode) koje nose Paljetkov potpis.

Autor "Gorke zore" je pak pročitao jedan dobar dio pjesama iz svoje zbirke te se ispričao zbog nedostatka razglasa, a ponajviše su taj organizacijski propust osjetili oni u zadnjim redovima. Paljetak je zahvalio predstavljačima i publici, ali i Gradu Dubrovniku te prisutnom gradonačelniku Matu Frankoviću istaknuvši kako nije lako biti ”čovjek Grada” to jest gradonačelnik jer treba biti ”unutra i vani” (grada nap. a.) kako bi se znalo što se u gradu događa. U šali je Paljetak dodao kako je isto tako u životu i u ljubavi. Tom zaključnom opaskom nasmijao je okupljene i poklonio poantu ovoj rođendanskoj, pjesničkoj večeri koju je glazbeno na gitari uveličao Maroje Brčić. bLu

26. travanj 2024 01:36