StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKE KNJIŽNICE

PUTOSITNICE UTORKOM Zoran Jablanov poveo Dubrovčane na put u slovačku prijestolnicu

Piše PSD.
28. ožujka 2018. - 00:20

Gost prvih proljetnih “Putositnica utorkom” u Narodnoj knjižnici Grad bio je Zoran Jablanov, putoholičar koji voli obilaziti manje poznata mjesta i gradove, a predavač je dubrovačkoj publici predstavio Bratislavu. 
Glavni grad Slovačke rijetko je ciljano odredište turističkih putovanja. 
 
Jablanov je naglasio kako se Bratislava uopće ne spominje niti je uopće toliko zastupljena u ponudama turističkih agencija. U gradu se nalazi preko 70 muzeja i galerija  brojni parkovi, tu su i rijeke Dunav i Morava, a kraj je dosta hladan tijekom zime. U Bratislavi otprilike živi pola milijuna stanovnika, a slovački jezik vrlo je sličan hrvatskom. Najjednostavniji način dolaska je autobusom i avionom, a moguće je pronaći pristojan smještaj. 
 
Beč i Bratislava su dva najbliža glavna grada, dijeli ih 65 kilometara, prije ih je spajao i tramvaj, postoji legenda da je postojao dugi hodnik koji je spajao dva grada. Ulazak u crkve je besplatan, a otvorene su tijekom održavanja misa. Katedrala sv. Martina neprestano otvorena. Atrakcije grada su: vojni muzej, gradski povijesni muzej smješten u staroj gradskoj vijećnici, muzej satova, muzej hrvatske kulture, židovski muzej, botanički vrt, trg na kojemu je počela "Baršunasta revolucija", skulptura Hansa Christiana Andersen kojeg je Bratislava inspirirala da napiše "Djevojčicu sa šibicama", a tu je i "Čumil" brončana skulptura radnika koji viri iz šahta. "Bratislava Card" omogućuje besplatan ulaz u 10 muzeja. Grad ima i kip viteza Rolanda što Bratislavu povezuje s Dubrovnikom. 
 
Zanimljiv je i moderni dio grada, obiluje neobičnim arhitektonskim rješenjima. Intrigantna je legenda o čarobnjaku koji je putujući iz Transilvanije u Njemačku naopačke okrenuo bratislavski dvorac kako bi se odmorio. Inače, Bratislavski dvorac vrlo je poželjna znamenitost koju vrijedi obići. Važan je i spomenik palim vojnicima Sovjetskog saveza koji su poginuli u Drugom svjetskom, ujedno je to i najveći ratni spomenik u Srednjoj Europi. Naišao je Jablanov na sladoledarnicu imena "Dubrovnik" čiji je vlasnik Hrvat s područja Neretve. 
 
Na kraju je predavač predstavio gastronomsku ponudu Bratislave, a publika je dobila priliku kušati nekoliko bratislavskih jela i pića. bLu
 
 

27. travanj 2024 03:11