StoryEditorOCM
KulturaKRAJ JOŠ JEDNE FESTIVALSKE SEZONE

ZATVORENE 68. DUBROVAČKE LJETNE IGRE Orlando Ozrenu Grabariću i Kvartetu gitara

Piše Bruno Lucić Foto: Nikša Duper/HANZA MEDIA
26. kolovoza 2017. - 11:01

Gala koncertom i 41. dodjelom nagrade Orlando ispred crkve svetoga Vlaha svečano su zatvorene 68. Dubrovačke ljetne igre. Nagradu Orlando za najbolje dramsko ostvarenje na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama pripala je zagrebačkom glumcu Ozrenu Grabariću za ulogu Marina Držića i Držićevih likova u drugoj dramskoj premijeri ovogodišnje festivalske sezone "Marin Držić - Viktorija od neprijatelja" redateljice Ivice Boban. Mala brončana replika viteza Orlanda za najbolje glazbeno postignuće otišla je u ruke Kvarteta gitara Zoranu Dukiću, Petritu Çeku, Maroju Brčiću i Tvrtku Sariću za koncert održan 30. srpnja u Kneževom dvoru.

Grabarić je zahvalio prvenstveno Dubrovčanima što su ga lijepo prihvatili i što su prihvatili njegovog Marina Držića, a zahvalio je i svima koji su sudjelovali u predstavi, posebno mentorima Maru Martinoviću i Doris Šarić Kukuljici te Kazališnoj družini "Kolarin", pohvalio lucidan dramaturški koncept Hrvoja Ivankovića. Osvrnuo se i na mlade glumačke snage.

- Zahvaljujući mladim studentima hrvatsko kazalište imat će još "Viktorija od neprijatelja", dodao je glumac.

Nakon dodjele uslijedio je gala koncert na kojem je nastupio Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom talijanskog dirigenta Alberta Veronesija te uz podršku lanjskog dobitnika nagrade Orlando - ruskog violinista Alekseja Semenenka.

Program je počeo Dubrovačkim impresijama poljskog skladatelja, dirigenta i glazbenog pisca Ludomira Michała Rogowskog, suita u kojoj nadahnuto oslikava ljepote grada Dubrovnika i okolice. Rogowski se 1926. doselio u Dubrovnik, grad u kojem je zatim proveo ostatak života i u kojemu je, prema vlastitim riječima, dosegnuo svoju umjetničku zrelost. Program se nastavio Koncertom za violinu i orkestar u fis-molu, br. 1, op. 14 Henrija Wieniawskog te završava 1. i 2. suitom Edvarda Griega iz uglazbljene Ibsenove drame Peer Gynt.

Posebna gošća večeri bila je sopranistica Dubravka Šeparović Mušović koja je izvedbom Himnom svetoga Vlaha uz spuštanje zastave Libertas zatvorila ovogodišnje 68. festivalsko izdanje.

26. travanj 2024 01:10