StoryEditorOCM
KulturaDODJELA U SPONZI

Nataši Dangubić Orlando za dramu, Marko Mimica dobitnik ‘glazbenog‘ Orlanda, a Grand prix Orlando uglednoj pijanistici Dubravki Tomšič Srebotnjak

Piše Bruno Lucić
25. kolovoza 2023. - 11:06

U atriju palače Sponza održana je 48. dodjela nagrade Orlando. Glumica Nataša Dangubić te bas-bariton Marko Mimica dobitnici su nagrade Orlando za najbolje dramsko odnosno najbolje glazbeno ostvarenje na 74. Dubrovačkim ljetnim igrama. Grand prix Orlando za izniman umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u više festivalskih sezona pripao je uglednoj pijanistici Dubravki Tomšič Srebotnjak.

image

Nila Miličić Vukosavić i Marija Nemčić

Božo Radić/Cropix

U ime glavnog ravnatelja HRT-a Roberta Šveba koji se ispričao, okupljene je pozdravila ravnateljica programa HRT-a Marija Nemčić. Izrazila je zadovoljstvo što HRT promiče umjetnička dostignuća, a naglasila je kako Grad ne bi bio isti da nema Dubrovačkih ljetnih igara, a i da život građana ne bi bio isti bez HRT-a koji prati kulturna događanja od Dubrovnika do Vukovara. Na kraju je izjavila kako se veseli 75. Igrama, a intendantici Dori Ruždjak Podolski, koja je na kraju mandata, poželjela je sve najbolje u privatnom i poslovnom životu.

Izaslanica predsjednika Vlade, ministrica kulture i medija i predsjednica Festivalskog vijeća Nina Obuljen Koržinek izrazila je ponos Nagradom Orlando i ponos Dubrovačkim ljetnim igrama. Izjavila je kako je sretna što oni koji vode Igre, Festival uspijevaju približiti suvremenosti.

image
Božo Radić/Cropix

- Drago mi je da iz godine u godinu pratimo vrsnoću kako u dramskom tako i u glazbenom programu Igara, kazala je ministrica.

Zbog turneje u Južnoj Americi nagrađeni pjevač nije mogao prisustvovati dodjeli pa je u Sponzi puštena Mimičeva video-poruka koji je rekao da je lijep osjećaj i velika čast dobiti Orlanda.

Bas-bariton Marko Mimica je zajedno s kubanskim pijanistom Marcosom Madrigalom 29. srpnja održao koncert u atriju Kneževa dvora.

Članica Programskog vijeća HRT-a Marija Kosor uručila je Dangubić nagradu. Glumica je nagradu dobila za ulogu Marije Gučetić u predstavi "Sjetne žene raguzejske" Marijane Fumić u režiji Dore Ruždjak Podolski koja je premijerno izvedena 17. kolovoza u parku Gradac.

image
Božo Radić/Cropix

- Da se ne lažemo, meni ovaj Orlando jako puno znači. Nila mi je rekla da me pozdravila Tereza Kesovija, moja karijera ne mora dalje! Čuvajmo Igre, ovaj je Orlando za mog tatu koji jedini neće prolaziti Stradunom i primati čestitke, kazala je, vrlo emotivno, dramska umjetnica.

Zahvalila je Dangubić intendantici na svim pruženim prilikama, glumici i kolegici Doris Šarić Kukuljici, pomoćniku intendantice za dramski program Saši Božiću, redatelju, književniku i novinaru Davoru Mojašu, obitelji, majci, prijateljima...

Grand prix Orlando glazbenici svjetskog glasa, Dubravki Tomšič Srebotnjak, uručila je ravnateljica programa HRT-a Marija Nemčić.

image

Dubravka Tomšič Srebotnjak i Marija Nemčić

Božo Radić/Cropix

- Ganulo me je da dobivam trećeg Orlanda, to je najveći Orlando, to je Grand prix Orlando koji dobivaš na kraju svog puta. Ja sam 80 godina na pozornici i uvijek sam se rado vraćala u ovaj moj grad. Moja majka je Dubrovkinja, moj otac Slovenac, ali sam ljeta, kad nisam putovala ili bila u Americi, provodila u Dubrovniku. Volim sve ljude u Dubrovniku i uvijek mi je bilo drago svirati ovdje, bilo mi je drago dati nešto svojim sugrađanima. S velikom čašću primam nagradu, a velika je stvar da me ljudi još uvijek vole ovdje jer ipak smo mi ljudi, moramo se voljeti - bez granica. Najveće zadovoljstvo mi je bilo kad mi je jednom čovjek, koji je slušao kako sviram a nije bio muzičar, rekao: "Ovo je bilo divno, ja ću još doći slušati!" To je bila moja najveća nagrada... Nikad nisam svirala kolegama i kritičarima, svirala sam ljudima i ako sam to uspjela, drago mi je. Moram se zahvaliti pokojnoj majci i ocu koji su me podržavali i žrtvovali se jer bilo je dosta žrtava. Uvijek se trebalo boriti, znala sam biti gladna navečer je mi majka nije imala što dati, ali htjela sam studirati i napraviti najviše što mogu. Znate, moji studenti su danas u kafiću, a ja nisam mogla kad sam bila mala! (smijeh) Treba vjerovati u sebe, to je najvažnije i da voliš svoj posao, poručila je Tomšič Srebotnjak poručivši kako je danas prekrasan dan te je zaradila gromoglasan pljesak, a publika se digla na noge.

image
Božo Radić/Cropix

Tomšič Srebotnjak dva puta je dobila Orlanda, prvi put 1978. za koncert koji je održala zajedno sa Zagrebačkim solistima 9. kolovoza 1978. u atriju Kneževa dvora te 2005. za recital koji je također održala u atriju Dvora, 12. srpnja 2005.

Ovogodišnji Ocjenjivački sud nagrade Orlando za dramski program činili su: Željka Turčinović (predsjednica), Petra Jelača i Davor Mojaš (članovi) dok su Ocjenjivački sud nagrade Orlando za glazbeni program činili: Diana Hilje (predsjednica), Matija Novaković i Alberto Frka (članovi).

image

Nataša Dangubić i Dubravka Tomšić Srebotnjak

Božo Radić/Cropix

Inače, nagrada je ustanovljena 1976. godine, a pokroviteljem je sve do 1991. godine bio informativno-politički mjesečnik "Izbor", da bi pokroviteljstvo 1992. godine preuzela Hrvatska radiotelevizija. Kao što sam naziv otkriva, nagrada je u obliku statue, replike Orlandova stupa koja je rad akademskog kipara Josipa Poljana.

Moderatorica dodjele bila je Nila Miličić Vukosavić, a glazbeno su je uveličali članovi Brass & Percussion septeta Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod vodstvom Damira Butigana.

26. travanj 2024 23:44