StoryEditorOCM
KulturaU ORGANIZACIJI DUBROVAČKIH KNJIŽNICA

Sjećanje na Milana Milišića

Piše Dv
8. listopada 2016. - 02:00

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica Dubrovnik i Društva dubrovačkih pisaca  u srijedu, 5. listopada, održana je večer pod nazivom „Sjećanje na Milana Milišića - 25 godina nakon 5. listopada 1991.” u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Dubrovačkog književnika i prevoditelja, inače prve civilne žrtve Domovinskog rata u Dubrovniku, Milana Milišića prisjetili su se njegovi prijatelji i suradnici.

Mozaik sjećanja započeo je Boris Njavro koji je podsjetio na Milišićev životopis i rad, a nastavio Lukša Peko kroz sjećanja o svom prijatelju još od djetinjstva pa sve do tragičnog kraja s naglaskom na njihova „ljudska“ druženja. O novinarskoj, ali prije svega prijateljskoj suradnji pričao je Vedran Benić, dok je Vojo Šindolić čitanjem Milišićevih stihova oživio  njegov pjesnički opus. Večer sjećanja pjesmom je obogatio i Buco Pende, a Davor Mojaš naglašava kako je Milišić bio „vrlo kritičan prema onome što je pisao, za svaku pjesmu imao je desetak verzija prije nego što bi odlučio da se objavi“, te zaključuje da je „važan  za hrvatsku književnost, izuzetno važan za Dubrovnik, a najbolji način da se Milišića sjetimo je da ga čitamo“.
 
U predvorju Narodne knjižnice Grad postvaljena je izložba posvećena Milanu Milišić, a svi zainteresirani mogu je razgledati do kraja mjeseca.

26. travanj 2024 11:08