StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBLAGDANSKI HIT U DUBROVNIKU

FOTO: Evo tko je sve gledao Orašara, jednu od najpopularnijih baletnih predstava na svijetu

Piše dv
Foto: Tonči Plazibat/ CROPIX
10. prosinca 2019. - 23:35
Baletni spektakl Orašar Petra Iljića Čajkovskog, najizvođeniji bijeli balet na svijetu, koji i u Hrvatskoj godinama ruši sve rekorde u posjećenosti i popularnosti s nestrpljenjem se iščekivao i u Dubrovniku. Koliko je zanimanje za Orašara u Dubrovniku,  najbolje govore ulaznice koje su rasporadale odmah po najavi  gostovanja ovogodišnje blagdanske hit predstave. 

Jedno od najljepših i najpopularnijih djela klasične baletne umjetnosti koje tradicionalno u adventsko vrijeme očarava djecu i odrasle diljem svijeta,  ansambl Ukrajinskog klasičnog baleta izveo je večeras u Sportskoj dvorani u Gospinu polju u sklopu ovogodišnjeg Dubrovačkog zimskog festivala.

Inače UkrajinskI klasičnI balet godišnje izvede tristotinjak baletnih predstava, a samo prošle godine  među njima su otplesali čak sedamdesetak izvedbi Orašara, baletne predstave koja se posljednjih godina doživljava kao zaštitni znak Božićnih blagdana.

Koreografiju potpisuje jedan od najpoznatijih koreografa, baletni majstor i laureat brojnih nagrada i međunarodnih priznanja Valerij Petrovič Kovtun. Tradicionalnoj Kovtunovoj koreografiji, baletna trupa Ukrajinskog klasičnog baleta, čiji su solisti Nacionalne opere i baleta Kateryna Kurchenko i Serhii Klichain nositelji ukrajinskih baletnih nagrada i priznanja, dala je moderni izgled ovoj klasičnoj priči putem unikatnih scenografskih i režiserskih rješenja, impozantnih dekoracija i kostima te suvremene video projekcije.


 
26. travanj 2024 04:47