StoryEditorOCM
ŽupaŽUPA DUBROVAČKA |

PRVI OVOGODIŠNJI REBALANS Proračun povećan na 52,8 milijuna kuna, više od dva milijuna kuna u izgradnju novog sportskog igrališta na Brašini

Piše dv
9. veljače 2021. - 16:59

Na ovotjednoj sjednici Općinskog vijeća Župe dubrovačke većinom glasova usvojen je prvi ovogodišnji rebalans proračuna koji je s 48.265.000 kuna povećan na 52.858.000 kuna.

Kako nam je kazao načelnik Silvio Nardelli, Općina je nakon donošenja proračuna za 2021. godinu potkraj 2020. od Vlade RH dobila pomoć za izgubljenu dobit na ime poreza na dohodak. Radi se o iznosu od 4.200.000 kuna, a premda je neuobičajeno da se odmah na početku godine radi rebalans, načelnik Nardelli kaže kako su željeli dobiveni novac rasporediti na rashodovnu stranu proračuna kako bi se čim prije započele aktivnosti od strane općine.

Mobilno reciklažno dvorište

O najvažnijim projektima koji će se ostvariti kroz proračun Nardelli izdvaja:

- Najvažnija stavka je izgradnja sportskog i dječjeg igrališta na području Brašine, gdje je već ranije otkupljeno zemljište, a planiran je iznos od 2.200.000 kuna. Također, na komunalno gospodarstvo planira se dodatni iznos u visini 1.871.000 kuna, a odnosi se na ulaganja na nerazvrstane ceste, javnu rasvjetu, kupnju zemljišta za komunalne aktivnosti općine, sanaciju morske obale, nabavku mobilnog reciklažnog dvorišta, koje će biti financirano iz Europskih fondova, a osigurano je i 300.000 kuna za izgradnju dječjeg igrališta na Čibači. Planirana je i nabava štandova za župsku placu u poslovnoj zoni Čibača, pokraj trgovačkog lanca Lidl na zemljištu u vlasništvu Općine.

Kanalizacija Čibača

Osigurano je i dodatnih 150.000 kuna za pripremu projektne dokumentacije za dobivanje sredstava iz Europskih fondova.

Dodaje kako je ovog tjedna Općina Župa dubrovačka dobila građevinsku dozvolu za izgradnju prve faze kanalizacijske mreže Čibača, za što su osigurana sredstva. Javna nabava će se provoditi u suradnji s tvrtkom Vodovod, a očekuje se i značajno financiranje od Hrvatskih voda. Isto se odnosi na izgradnju kanalizacijske mreže između ulice dr. Ante Starčevića i Kupara. Za drugu i treću fazu kanalizacije već je ugovorena izrada glavnih izvedbenih projekata kanalizacije Čibača.

Kroz ovaj rebalans proračuna osigurana su i dodatna sredstva za rekonstrukciju glavnog nogometnog igrališta koje koristi NK Župa dubrovačka, od kojih je dio sredstava dobiven od Ministarstva turizma.

Po pitanju izgradnje groblja Dubac iznos je ostao nepromijenjen kako bi se planirane aktivnosti i realizirale.

26. travanj 2024 06:46