StoryEditorOCM
ŽupaIZMJENA UPU-a |

NAČELNIK NARDELLI Namjere su nam čiste i jasne, ne želimo komercijalizaciju zemljišta u Kuparima

Piše Anđelka Kelava
4. kolovoza 2020. - 19:24
Vijećnici Općine Župa dubrovačka na današnjoj sjednici jednoglasno su prihvatili Odluku o izmjeni i dopuni Urbanističkog plana uređenja 'Srebreno II'.
-Kupari su prema odluci Vlade RH početkom prošle godine definitnvno izgubili utakmicu za lokaciju budućeg kongresnog centra. Možemo mi ulaziti u studiju na koji način je prepoznata pojedina lokacija, ali je Vladina odluka konačna i centar će se graditi na Babinom kuku. Suočeni s takvim razvojem situacije i činjenicom da se Kongresni centar tu neće realizirati, a imamo zemljište, odlučili smo taj prostor prenamjeniti u neku drugu svrhu. Koju o tome možemo razgovarati. Želja općine je dio zemljište, a radi se od 8.3 hektara, prebaci u svoje vlasništvo. Namjere su nam jasne i čiste. Želimo to zemljište zaštiti da ne bi postalo dijelom bilo kakve prodaje ili komercijalizacije nego da ostane za javne potrebe stanovnika Župe dubrovačke. U tom cilju smo i krenuli u ovu izradu izmjena i dopuna UPU-a Srebreno II. – kazao je načelnik Silvio Nardelli, obrazlažući i odgovarajući oporbenim vijećnicima na pitanje zašto se Općina odlučila na ovaj korak.

Naime, vijećnici oporbe u vijeću Župe dubrovačke tražili su objašnjenje zašto se krenulo u ove izmjene UPU-a, zašto ne postoji pismeni zapisnici sa sastanaka u Vladi i Ministarstvu na kojima se razgovaralo o zemljištu autokampa Kupari. Također su pitali krije li se iza ovoga neki investitor ili možda neki drugi skriveni interesi, što je načelnik Nardelli oštro demantirao:

image
OV ŽUPE DUBROVAČKE 4.08.


-Ne postoji nikakav investitor, postoji samo općina koja ima želju da napravi nešto za budućnosti Župe dubrovačke kao i da tih osam hektara sačuva za neku pamentu namjenu za nas. Upravo ne želimo to zemljište komercijalizirati. Ne želimo da Vlada sutra proda dio zemljišta u bivšem autokampu Kupara kao što ne želimo ni nekog bogatog investitora za taj prostor. Upravo suprotno, želimo to zemljište zadržat za nas, a koje će imati javnu društvenu namjenu – odgovorio je Nardelli.

Pokretanjem postupka izrade i donošenja izmjena i dopuna UPU-a 'Srebreno II' biti će razrađeni prvenstveno zona sportske i rekreacijske namjene potrebna Općini Župa dubrovačka, a zatim i mogućnost smještaja ostalih sadržaja loklnog i regionalnog karaktera: srednje i visoko obrazovanje, zdravstveni sadržaji, kulturni i sportski sadržaji kao i mogućnost za razvoj ostalih gradskih funkcija, potrebna infrastruktura kao što su prometnice, parkovi, trg....



Na današnjoj sjednici donesene su i izmjene i dopune Proračuna za 2020. godinu. Proračun je smanjen za 3.641.500 kuna te sada iznosi 61.900.000 kuna.

Kako je u razdoblju od 1. do 10. srpnja ove godine zabilježen osamdesetpostotni pad turističkih noćenja na području Općine Župa dubrovačka to se za kako takvo ublažavanje posljedica slabije turističke sezone predlaže nastavak mjera umanjenja od plaćanja zakupnine za korištenje poslovnih prostora i jvanih površina koje su bile usvojene na početku pandemije koronakrize.

Prihvaćena je i izmjena Programa javnih potreba u športu za 2020. kojom su sredstva za program Zajednice sportova u odnosu na planirana početkom godine smanjena za 25 posto, te sada iznose 787.500 kuna.
25. travanj 2024 06:19