StoryEditorOCM
PrimorjeNOVA PRIJAVA UREDU EUROPSKOG TUŽITELJA

Vlaho Mozara: Tražimo odgovornost uključenih u projekt Lučino razdolje! Očekujemo istragu i zaustavljanje samovolje

Piše Maja Rilović Koprivec
25. kolovoza 2022. - 18:35

Nezavisna lista Dubrovačko primorje na čelu s Vlahom Mozarom podnijela je prijavu Uredu europskog tužitelja (EPPO) protiv Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje o čemu su javnost obavijestili preko društvenih mreža.  Evo što je u svom obraćanju Primorkama i Primorcima napisao Vlaho Mozara:  

Projekt budućeg centra za gospodarenje otpadom predviđen je za izgradnju u Općini Dubrovačko primorje. Smješten je na lokaciji „Lučino razdolje“, platou kraj naselja Trnovica. Projekt je u posljednjim fazama planiranja i uskoro kreće s gradnjom.

Brojna tijela su kroz posljednjih 15 godina ukazivala na katastrofalne nedostatke u projektu budućeg CGO-a. Agencija za gospodarenje otpadom i Županija dubrovačko-neretvanska, kao nositelji projekta, oglušili su se na svaki prijedlog i kritiku.

image

Budući županijski centar za gospodarenje otpadom Lućino razdolje

Dubrovački Vjesnik/Dubrovački Vjesnik

Oglušili su se i na zahtjev Općina Ston i Dubrovačko primorje da se provede novo hidrogeološko trasiranje, kao i na zahtjev Općine Dubrovačko primorje za pisanim jamstvom za razvrstavanje otpada koji će ići na obradu u CGO.

Svaki pokušaj razumne komunikacije i pronalaska rješenja je propao.

Zbog svega navedenog preostalo nam je jedino da pokušamo srušiti cijeli projekt i tražiti odgovornost onih koji su nas doveli do ove točke s koje više nema povratka.

Dana 22. kolovoza 2022. godine, u Ured europskog tužitelja (EPPO) podnijeli smo prijavu protiv odgovornih osoba kao i samog projekta CGO Lučino razdolje. Preostaje nam još samo nada da će naša prijava biti prihvaćena, istraga pokrenuta, a samovolja i toksični interesi zaustavljeni. Sretno nam svima!, napisao je Mozara.

Nije prvi put

Nije na dubrovačkom području ovo prvi slučaj da se udruge građana u borbi za održivost - obraćaju za pomoć europskim i međunarodnim institucijama. Nije prvi puta niti u Općini Dubrovačko primorje da se obraća ovoj instituciji:

-  S Uredom europskog tužitelja koji je novina u Hrvatskoj od  koje se jako puno ljudi 'tresu gaće', mi već imamo pozitivna iskustva gdje smo podignuli prijavu radi nepostojećih  plantaža mjendula, a kojih je  u našoj općini trebalo biti 30.000 stabala, pa i sada polažemo nadu da će  pokrenuti istragu i po ovom pitanju. Mi smo naveli jako dobre razloge u prijavi, što točno ne mogu reći prije istrage da  ne odamo tragove koji bi se mogli zataškati. Kada istražitelji preuzmu posao oni neka se time bave,  a mi ćemo onda izaći u javnost sa sadržajem prijave.  Mogu samo reći da su naši razlozi više nego dobri i ako samo netko pročita našu prijavu  znati će da tu ima dobre osnove za postupanje – govori Vlaho Mozara za Dubrovački vjesnik.

image

Vlaho Mozara

Lukša Fabian/dubrovnikinsider

Reakciju na ovu prijavu zatražili smo i od Županije dubrovačko neretvanske, koju ćemo objaviti čim se očituju na pismeni upit Dubrovačkog vjesnika. Zasad na prijavu  nisu odgovorili ni Nezavisnoj listi.

- Oni po običaju, kad godi ih se nešto pita vezano za CGO šute kao ribe, samo kažu da  mi politiziramo – kaže Mozara. -   Dubrovačko primorje  moj je rodni kraj i nitko mi ne može reći da  politiziram ako imam ijednu nedoumicu oko nekog projekta  koji bi mogao Primorje dovesti u opasnost. Primorje  strmoglavo ide dolje kada je u pitanju broj stanovnika, a CGO će to samo zacementati. Naravno da mi imamo svako pravo preispitati sve odluke u Primorju, naročito kada netko kao Županja i Agencija, smatraju da ne trebaju nikome ništa odgovarati, nego da su iznad naroda, zakona,  iznad svega. Nisu! Ako postoje  nedoumice to se treba aktivno rješavati, a ne pokušavati nasilu prokrčiti – govori Mozara.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) s radom je počeo lani. To je neovisno je tijelo EU odgovorno za istrage, kazneni progon i podizanje optužnica za kaznena djela kojima se šteti financijskim interesima EU-a, što uključuje prijevare, korupciju, pranje novca i prekogranične prijevare u području PDV-a. U središte pažnje u Hrvatskoj došao je najviše zbog istrage protiv bivše ministrice europskih fondova Gabrijele Žalac.

 

27. travanj 2024 03:53