StoryEditorOCM
PelješacZa čisto Lovište

Prva eko akcija ronilačkog kluba Lanterna: Ronioci, vatrogasci i HGSS izvukli pet kubika smeća iz podmorja

Piše Stanislav Soldo
26. rujna 2023. - 14:30

Iako je tek osnovan, ronilački klub Lanterna iz Lovišta na poluotoku Pelješcu već je animirao ronilačke klubove iz okruženja i prijatelje iz inozemstva da daju svoj doprinos ljepšem i čišćem podmorju.

Uvala Lovište od nedjelje je čišća, jer je Ekološki ronilački klub Lanterna, uz pomoć Općine Orebić, Turističke zajednice Orebića i prijatelja, organizirao prvu ekološku akciju čišćenja podmorja. Kaže se da se prvi mačići bacaju u vodu, no to – unatoč kiši koja je prijetila – nije bio slučaj ovog puta, jer su ronioci iz Orebića, Dubrovnika, Metkovića, Gradca, Korčule, ali i njihove kolege iz Sarajeva i Mostara, iz mora izvukli između četiri i pet kubika smeća. Do Orebića je iz Münchena ‘potegla‘ i ekipa od desetak vatrogasaca, bili su tu i kolege iz Vatrogasne postaje Lovišta, pripadnici Gorske službe spašavanja iz Orebića i Dubrovnika, kao i posada na šest brodica - svi oni pridonijeli su uspjehu ove hvalevrijedne akcije.

- Nadamo se da će ova međunarodna akcija čišćenja podmorja i osvještavanja ljudi kako smeću nije mjesto u moru prerasti u tradicionalnu. Na početku nam je prijetila kiša, no kasnije se vrijeme smirilo i bila je prava bonaca. Zahvaljujemo Općini Orebić i Turističkoj zajednici Orebića bez čije financijske pomoći ne bismo mogli ovo realizirati, rekao je Igor Đuričić, predsjednik Ekološkog ronilačkog kluba Lanterna koji je pokrenuo akciju.

27. travanj 2024 21:02