StoryEditorOCM
Pelješac8000 GODINA POVIJESTI

Umjesto da uredim staru kuću u Nakovani za iznajmljivanje, uređujem je kao mjesto gdje će se predstaviti bogata prošlost i baština ovog naselja

Piše DML
12. srpnja 2023. - 09:34

Interpretacijski centar Nakovana u osnivanju dobio je svoju web stranicu. Predstavio ga je Ivan Pamić, povjesničar iz Nakovane, malog mjesta na krajnjem zapadu poluotoka Pelješca.

- Dobro došli na stranicu gdje ćemo prikazati bogatu povijest i 8000 godina baštine naselja Nakovana. Naša kultura i običaji postoje jako dugo i želja nam je pronijeti glas u svijet - rekao je pri predstavljanju Pamić. Kako nam je otkrio, Interpretacijski centar, koji uređuje u svojoj rodnoj kući, bit će u punoj funkciji idućeg ljeta. Table, koje prikazuju bogatu povijest Nakovane, sufinancirala je Turistička zajednica Općine Orebić. Sudjeluju mnogi donatori, među kojima ističe bračni par Grmuša. Svi zainteresirani za donaciju mogu donirati na Interpretacijski centar Nakovana, Viganj 81, IBAN HR9624070001100179115.

Interpretacijski centar Nakovana u osnivanju dobio je svoju web stranicu. Predstavio ga je Ivan Pamić, povjesničar iz Nakovane, malog mjesta na krajnjem zapadu poluotoka Pelješca.

Donatori

- Eto, umjesto da uredim staru kuću u Nakovani za iznamljivanje, želja mi je bila da je uredim kao mjesto gdje će se predstaviti bogata prošlost i baština ovog naselja koje je prošle godine ostalo bez zadnjeg stanovnika. Interpretacijski centar Nakovana predstavit će priču od 8000 godina života na ovom mjestu preko interpetacijskih tabli i etnološke zbirke. Iako će Centar biti otvoren tek idućeg ljeta, već se sada pokazuje veliki interes. Posjetitelji žele čuti više o arheološkim nalazima s Grada i Spile, prvom sačuvanom zodijaku na svijetu, legendama o kraljici Teuti, o ritualnim običajima starih Ilira, o tomu kako su nakovanski Iliri zadnji pružili otpor rimskom caru Augustu, kao i o izumitelju torpeda Ivanu Lupisu Vukiću, kao i kako su Nakovjani iselili u daleku Novu Zelandu gdje su se sprijateljili s tamošnjim Maorima - rekao je na kraju.

02. svibanj 2024 19:42