StoryEditorOCM
PelješacZabrinuti za baštinu

‘Prijavili‘ Nakovane: provjerili smo tko i što gradi usred ilirskog nalazišta na Pelješcu

Piše Gabrijela Bijelić
11. siječnja 2024. - 07:31

Napušteno pelješko naselje Nakovana posljednjih dana ponovno plijeni pažnju javnosti, no ovaj put razlog nisu novi senzacionalni nalazi s drevnog ilirskog lokaliteta, već aktualni zahvati u obuhvatu nalazišta zbog koje je neimenovana skupina Pelješčana pozvala građevinsku inspekciju i Konzervatorski odjel u Dubrovniku. Intervenciju mjerodavnih prvo su zatražili u studenom prošle godine, a potom i uoči blagdana.

image

Opasni materijali uklonjeni su sada s krova

Privatni Arhiv/

- Obavještavamo vas da se bespravni građevinski radovi u naselju Donji Nakovanj intenzivno nastavljaju. Još jednom vas molimo da temeljem naputka Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Zakona o građevinskoj inspekciji hitno poduzmete potrebne radnje i zaustavite ove nelegalne radove i zaštitite Nakovanj kao vrijedno kulturno bogatstvo. U ovom slučaju radi se o vlasniku i investitoru Ivanu Pamiću koji pod navodnom obnovom obiteljske kuće gradi, betonira i proširuje prostor izvan gabarita postojeće kuće uništavajući izgled i vizure ovog jedinstvenog zaštićenog naselja, naravno – bez ikakvih dozvola. Pišemo iz očaja zgražajući se nad činjenicom da se sve ovo događa na području koje je rješenjem Ministarstva kulture zaštićeno kao kulturno- povijesni lokalitet i upisano u registar kulturnih dobara RH. S obzirom da su radovi u punom zamahu, molimo za vašu hitnu intervenciju – piše grupa građana Pelješca. Tragom njihova dopisa, za komentar smo pitali prozvanog investitora Ivana Pamića, inače povjesničara i zaljubljenika u baštinu rodnog sela njegovih predaka. Pamić se u Vignju bavi turizmom, no šire je poznat kao voditelj Interpretacijskog centra Nakovana i inicijator niza arheoloških istraživanja koja su rezultirala pronalaskom vrijednih artefakata, ali i dokaza da je car Oktavijan baš oko Nakovane ratovao s ondašnjim ilirskih zajednicama.

image

Ivan Pamić objasnio je prirodu građevinskih zahvata na obiteljskoj kući

Privatni Arhiv/

Na vijest da je zbog privatnih radova prijavljen građevinskoj inspekciji i konzervatorima, Pamić nije mogao sakriti zaprepaštenje:

- Ja ne razumijem što je tim ljudima, možda ljubomora? Čim netko nešto pokrene, posumnja se da će otvoriti restoran, graditi apartmane. Iako su mi neki upravo to predlagali, ja ne mislim ni iznajmljivati ni išta komercijalno tamo raditi. Radi se o obiteljskoj kući koju sam naslijedio nakon što mi je otac preminuo prije dvije godine, a koja je bila u užasnom stanju. Sad sam u Vignju, a oduvijek mi je bila želja da se vratim živjet‘ u selo u kojem sam odrastao, pa sam krenuo u renoviranje kuće. Ona je veoma stara, a otac mi je obnovio prvi put 1973. no zbog tada loše gradnje i korištenje salonitnih ploča za krovište u to vrijeme kuća je podložna velikoj vlagi, a usto su i ploče kancerogene – otkriva nam Ivan Pamić i dodaje kako je zbog krovišta koje je propuštalo vodu prijetila opasnost od uništenja dragocjene etnološke zbirke u prizemlju. Kaže da je o svemu konzultirao ovlaštenog arhitekta i dobio mišljenje konzervatorske službe:

image

Ivan Pamić kaže kako mu je Interpretacijski centar Nakovana životni san

Privatni Arhiv/

- Tako sam hitno morao srušiti staro krovište i potkrovlje i sanirati postojeće stanje kako ne bi došlo do još veće štete. Provjerio sam, sama kuća se ne nalazi pod konzervatorskom zaštitom, a potkrovlje će se opet obnoviti u postojećim gabaritima prema svim zakonskim i građevinskim normama. Što se tiče same namjene kuće, osim stana u kojem ću stanovati, u starom dijelu kuće će biti uređena etno zbirka a sve to u sklopu Interpretacijskog centra u kojem će se prikazati bogata baština i povijest Nakovane. Na samoj zaštiti i promociji Nakovane radim već 20 godina i velika mi je želja da se Nakovana u budućnosti revitalizira – kaže naš sugovornik koji je odrastao upravo u Nakovani, danas pustom selu na krajnjem zapadu poluotoka Pelješca. Posljednji stalni stanovnik sela bio je upravo Ivanov otac Nedjeljko, koji je preminuo u proljeće 2022. godine.

Što na temu radova na kući u Nakovani imaju za reći, raspitali smo se i kod dubrovačkih konzervatora i građevinske inspekcije, a njihov odgovor još se čeka.

Baština stara 8 tisuća godina

Ivan Pamić Interpretacijski centar Nakovana u rodnoj kući već je za Dubrovački vjesnik predstavio kao web projekt. Zamislio ga je kao mjesto gdje će posjetitelji iz zemlje i inozemstva doznati detalje iz 8 tisućljeća stare baštine naselja Nakovana koja skriva bogatstvo arheoloških nalaza s Grada i Spile. Više puta se pisalo o kuriozitetima poput prvog očuvanog prikaza zodijaku na svijetu, legende o ilirskoj kraljici Teuti i običajima nakovanskih Ilira...Nakovana se proslavila i po izumitelju torpeda Ivanu Lupisu Vukiću, te iseljeničkoj koloniji koja se u New Zealandu zbližila s starosjediocima Maorima.

image

Ovako je kuća izgledala prije zahvata

Privatni Arhiv/
image

Salonitne ploče koje su nekad prekrivale krovište

Privatni Arhiv/
26. travanj 2024 21:23