StoryEditorOCM
PelješacPROGRAM FESTIVALA SOLI U STONU

Od ‘Ukletog kraljevića‘ za malene, do klape Cambi na tvrđavi Kaštio za velike

Piše dv
27. kolovoza 2022. - 12:26

Središnji program šestog Festivala soli nastavlja se i danas na nekoliko lokacija u Stonu uz program za velike i male! Za malene posjetitelje Kulturna udruga Aster izvest će marionetsku predstavu „Ukleti kraljević i čelični Henrik“ (4+) od 19:00 sati u Solani, a velike će zabaviti koncert Klape Cambi od 20:00 sati Tvrđavi Kaštio.

Sve dane središnjeg dijela programa održava se vođena tura „Priča o solani“ s početkom u 18:30 te program „Vadimo sol“- vađenje cvijeta soli s timom Solane Ston od 19:00 sati. Na oba događanja potrebno se prijaviti na mail festivalsoli@gmail.com ili porukom na društvene mreže. I tura, i program vađenja soli jučer su okupili iznimno velik broj posjetitelja, kako domaćih, tako i stranih. U tijeku je Eko Placa - sajam tradicijskih proizvoda Stona, Pelješca i raznih OPG-ova na stonskom Trgu kralja Tomislava uz radno vrijeme od 10:00 do 13:00 te 18:00 do 20:00 sati.

Dom Marina Držića već tradicionalno sudjeluje u festivalskom programu likovnom kolonijom „Komarda Art Park“. Crpeći inspiraciju iz zanimljivog krajolika i bogate povijesti, umjetnici iz Dubrovnika i Pelješca od jučer stvaraju u Stonu, a popodne će u parku Komarda biti organizirana likovna radionica za djecu s početkom u 17:00 sati, na kojoj će umjetnici prezentirati djela nastala na koloniji i specifičnost vlastitog likovnog izričaja, a polaznici će potom na svoj način slikarskim, crtaćim i kiparskim tehnikama interpretirati viđeno. Po završetku kolonije, umjetnici će svoja djela darovati Stonu, a bit će izložena u Kneževom dvoru od 10. rujna.

Prvi dan središnjeg dijela programa okupio je doista velik broj posjetitelja, animirao ih pričom o soli i osjetom slanog blaga u vlastitim rukama na programu „Vadimo sol!“. Djeca su pod vodstvom Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik stvarala kreativne slike od soli na istoimenoj radionici, a umjetnici stvarali nove radove na nekoliko lokacija u Stonu. Vrhunac prve večeri bio je program „Wine, Salt & Jazz“ uz sjajni duo Sara & Jappa, delicije Ville Koruna te odabrane kapljice s Komarne i Pelješca koje je predstavio Event Lab.

Sve do 20. rujna brojni stonski i pelješki restorateri i vinari nude posebne menije kreirane za festivalski program. Cjeloviti program šestog Festivala soli dostupan je na web stranici festivalsoliston.com

27. travanj 2024 14:14