StoryEditorOCM
ZabavaSLANA FESTA

Sutra počinje Festival soli u Stonu! Nude se pelješke delicije i vina, vrhunske glazbene izvedbe, sajam OPG-ova, izložbe, radionice za djecu, vađenje cvijeta soli i još puno toga

Piše dv
29. kolovoza 2023. - 11:42

Sutra u Stonu, slanoj ‘riznici‘ drevne Dubrovačke Republike, počinje Festival soli, sedmi po rdu, koji će trajati sve do 15. rujna. Uz bogatu gastronomsku ponudu te za ovu prigodu posebno osmišljene menije okrunjene nadaleko poznatim pelješkim vinima u stonskim restoranima, posjetitelji će moći otkriti sve tajne o soli i stonskoj solani, posebice o cvijetu solu i njegovom vađenju.

image

Festival soli u Stonu

Festival Soli/

Tijekom Festivala u Stonu će svaki dan i to ujutro od 10 do 13 sati, a poslijepodne od 18 do 20 sati biti otvorena Eko placa na kojoj će domaće proizvode nuditi pelješki OPG-ovi ali i OPG-ovi iz cijele Hrvatske.

Festival soli svečano se otvara u četvrtak u 20,30 sati programom ‘Wine, Salt & Jazz Night‘na kojem će tu prvu večer uz degustaciju lokalnih peljeških bijelih vina posjetitelji uživati u glazbi jazz dua Ivan & Viktor. Uz njih treba istaknuti i koncert Đani Stipaničev & band u prekrasnom ambijentu Tvrđave Kaštio drugog dana festivala, dok je subota, 2. rujna rezervirana za zabavu na Placi u Stonu uz ‘3F GIN DJ party‘ i predstavljanje lokalnih proizvođača gina - Habitat Dubrovnik, Kumparak Korčula, i Đuračić Ston!

image

Ston

Tonci Plazibat/Cropix

I ove godine na Festivalu učestvoju Kulturna udruga Aster koja će izvesti marionetsku predstavu ‘Princeza Cmizdrela‘ i animirati najmlađu festivalsku publiku! One nešto starije Jadranka Ničetić ove godine vodi kroz posebnu radionicu spravljanja ‘konserve‘ pod svečanim nazivom ‘Festa od pomadora‘. Svi će sudionici imati priliku čuti i vidjeti kako se nekada spravljala ‘konserva‘ koja se čuvala i dodavala jelima. U samoj završnici festivala, 15. rujna dr. Sandi Tešanović održat će predavanje "Sol i zdravlje" na kojem će predstaviti medicinske učinke soli koju su naši stari prepoznavali ne samo kao začin već i kao lijek.

image

Program ovogodišnjeg Festivala soli u Stonu

Festival Soli Ston/

Inače, nositelji ovog projekta su Solana Ston i Udruga Amorette, uz potporu lokalne uprave Općine Ston i TZ Općine Ston, Dubrovačko - neretvanske županije, Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvatske gospodarske komore te brojnih sponzora.

image

Sona Ston

Tonci Plazibat/Cropix
27. travanj 2024 09:12